Εμφαση στην Παιδεία δίνει τελευταία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επιστροφή της ΝΔ στην πολεμική για τα θέματα καθημερινότητας άρχισε προ ημερών με την επίθεση του αρχηγού της στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που παρουσίασε ο Κώστας Γαβρόγλου και έκτοτε συνεχίζεται.

Χθες για παράδειγμα, ο Κυριάκος ανάρτησε στην ιστοσελίδα του στο facebook φωτογραφίες από το Πολυτεχνείο της Αθήνας που, όπως έγραψε, του έστειλε φίλος του από την Αμερική που το επισκέφθηκε για διάλεξη, σχολιάζοντας:

«Η παρατήρησή του ήταν απλή. Του έκανε εντύπωση που τόσοι καλοί φοιτητές αποφοιτούν από ένα τόσο άθλιο περιβάλλον. Οταν του μίλησα για την ακραία βία και την εγκληματικότητα που “στεγάζονται” στα πανεπιστήμια, η έκπληξή του ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Δυστυχώς, εγκλωβισμένοι στον μιθριδατισμό μας δεν αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά δημόσια πανεπιστήμια. Θεωρούμε τους βανδαλισμούς, τη βρωμιά, τους τραμπουκισμούς, τους ξυλοδαρμούς, τις κλοπές μια φυσιολογική κατάσταση. Δεν είναι. Πουθενά στον κόσμο σοβαρά πανεπιστήμια δεν παρουσιάζουν αυτή την εικόνα. Και την ίδια στιγμή το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να καταργήσει ό,τι έχει απομείνει από το πανεπιστημιακό άσυλο». Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με το προεδρείο της Συνόδου των ΤΕΙ και τους έριξε γέφυρες, στηρίζοντας την απαίτησή τους για ακαδημαϊκή ολοκλήρωση, κατόπιν αξιολόγησης.

Από πρόεδρος, γραμματέας!

Μια που ανέφερα τον Γαβρόγλου, να σας ενημερώσω ότι χωρίς να το προσπαθήσει, βρήκε τρόπο να πάρει ρεβάνς από τον πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Κώστα Βαρσαμίδη, ο οποίος ήταν εξ αυτών που πολύ συχνά κατηγορούσαν τον υπουργό ότι οι πρωτοβουλίες που πήρε για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υπονομεύουν το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.

Τι έκανε ο Βαρσαμίδης; Από εν ενεργεία πρόεδρος του ΤΕΙ (του οποίου η θητεία λήγει σε λίγους μήνες) αυτοδιορίστηκε… γραμματέας του ιδρύματος με τετραετή θητεία, με απόφαση του αναπληρωτή του και υφισταμένου του! Μόλις το έμαθε ο Γαβρόγλου μίλησε για αυτογελοιοποίηση, ζήτησε παρέμβαση της Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι «ο ευτελισμός του αυτοδιοίκητου από τον πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που θεωρεί ότι οι κατοχυρωμένοι με αγώνες κανόνες μπορεί να εξυπηρετούν προσωπικές φιλοδοξίες είναι πρωτάκουστος».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος απάντησε ότι είχε όλα τα νόμιμα προσόντα για υποβολή υποψηφιότητας, η εκλογή του έγινε με τήρηση όλων των διαδικασιών και κατηγόρησε το υπουργείο για πολιτική δίωξη, που δεν αποτελεί χαρακτηριστικό ευνομούμενης πολιτείας. Βέβαια, προβληματισμό για την ενέργεια αυτή εξέφρασαν οι πρόεδροι των άλλων ΤΕΙ ενώ την καταδίκασε η Ομοσπονδία των καθηγητών ΤΕΙ. Εγώ τι να πω, εδώ ταιριάζει το «από δήμαρχος κλητήρας»…