Στρώθηκε το κόκκινο χαλί στο Μαξίμου για την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού σήμερα. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δεν φτάνει μόνος στην Αθήνα. Μαζί του θα είναι, μεταξύ των άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, άρτι αφιχθείς από τα Σκόπια, ο υπουργός Ενέργειας (και γαμπρός του Ερντογάν) Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος μιλάει απταίστως την ελληνική αφού έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κομοτηνή (λέγεται ότι είχε κλείσει τα 31 του χρόνια όταν έλαβε την τουρκική υπηκοότητα).

Η αυλαία θα ανοίξει με τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις Τσίπρα – Γιλντιρίμ και θα ακολουθήσουν οι διμερείς των ομόλογων υπουργών και η διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Σε πρώτο πλάνο, το Κυπριακό ενόψει της Γενεύης ΙΙ και η ατζέντα συμπληρώνεται με Προσφυγικό, ευρωτουρκικά αλλά και διμερή ζητήματα.

Τουρκικά μέσα μεταδίδουν ότι ο Γιλντιρίμ κομίζει στην Αθήνα αυστηρά μηνύματα για την έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών. Το στίγμα έδωσε άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος (τυχαίο; δεν νομίζω) λίγο πριν από την επίσκεψη Γιλντιρίμ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποθάλπει τουλάχιστον 10 τρομοκράτες (έτσι αποκαλεί όσους θεωρεί ότι κρύβονται πίσω από το πραξικόπημα).

Μετά τις προγραμματισμένες επαφές του με Τσίπρα – Παυλόπουλο και Μητσοτάκη, ο Γιλντιρίμ θα πάει, όπως ήδη σας έχω γράψει, στη Θράκη. Και επειδή είναι γνωστές οι βλέψεις των γειτόνων μας, από κοντά του θα πάει σε ρόλο ισορροπιστή και ο (Κιλκισαίος) υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Ελληνικό μπλόκο υπέρ της Κίνας

Η Ελλάδα μπλόκαρε δήλωση της ΕΕ που επέκρινε την Κίνα για τις χαμηλές επιδόσεις της στο μέτωπο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκαλώντας διπλωματικές αντιδράσεις.

Η εν λόγω δήλωση (η οποία κατατίθεται τρεις φορές τον χρόνο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη) είναι μια μορφή άσκησης κριτικής που έχει υιοθετήσει η ΕΕ ώστε να αναδεικνύει παραβάσεις χωρών από όλο τον κόσμο, που άλλες δυνάμεις αποφεύγουν να θέσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά διατύπωσε έντονες ενστάσεις με το σκεπτικό ότι η κριτική που ασκείται στην Κίνα δεν είναι εποικοδομητική και μπορεί να υπονομεύσει το επερχόμενο διμερές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ευρώπης – Κίνας, το οποίο διοργανώνεται ύστερα από χρόνια και μπορεί να λειτουργήσει πολύ πιο αποτελεσματικά από το αντίστοιχο φόρουμ του ΟΗΕ.

Επιπλέον, διπλωματικές πηγές οι οποίες συνέδεσαν το ελληνικό μπλόκο και με την επιλεκτική διάθεση κριτικής που επιδεικνύει η ΕΕ, διευκρινίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πρώτη φορά, αφού στο παρελθόν έχουν εκφραστεί ανάλογες επιφυλάξεις από την πλευρά της Αθήνας και για την Αίγυπτο.

Πάντως ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το Reuters, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την «τουλάχιστον ανέντιμη» –όπως αναφέρουν –στάση της Αθήνας. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι το ελληνικό μπλόκο υπονομεύει τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η καταστολή ακτιβιστών και αντιφρονούντων, την οποία επιχειρεί το Πεκίνο.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφεραν επίσης στο Reuters πως είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ δεν κατορθώνει να καταθέσει τη δήλωση στον ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, το διεθνές πρακτορείο σπεύδει να επισημάνει ότι η Ελλάδα προσδοκά ασμένως τις κινεζικές επενδύσεις για να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στον ρόλο της COSCO στον ΟΛΠ.