Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη λύπη του για την αδυναμία να βρεθεί κοινή θέση της ΕΕ και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. «Αυτό συνέβη για πρώτη φορά και είναι λυπηρό», σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ». «Για μας έχει σημασία η ομοθυμία και η ετοιμότητα να υποστηριχθούν οι οικουμενικές αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε. «Η Ελλάδα αποτρέπει κριτική στην πολιτική του Πεκίνου» διαπίστωσε σε δημοσίευμά της η κεντροαριστερή εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρουντσάου». Παρέπεμψε σε διπλωμάτη της ΕΕ που επέκρινε τη συμπεριφορά της Ελλάδας με τη δήλωση: «Αυτό είναι αναξιοπρεπές, για να το πω προσεκτικά».

Ο κινεζικός μοχλός πίεσης

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Τσίπρα διαφοροποιείται από ένα κοινό πλαίσιο στην ΕΕ σχετικά με την Κίνα, σημείωσε στα «ΝΕΑ» πηγή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Στο Βερολίνο είναι γνωστές οι πιέσεις που ασκεί το Πεκίνο για να φιμώσει φωνές κριτικής για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Για τον σκοπό αυτό αξιοποιεί το οικονομικό ειδικό του βάρος για να επηρεάσει τη στάση των εμπορικών εταίρων. Ο έλληνας Πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί στις 12 Μαΐου την Κίνα. Το μπλοκάρισμα της κοινής δήλωσης της ΕΕ από την ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι η μέθοδος αυτή έχει αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνον η Ελλάδα ευάλωτη στην πίεση της Κίνας. Είναι και άλλες «μικρές» χώρες της κεντρικής Ευρώπης, π.χ. Ουγγαρία, αλλά και μεγαλύτερες όπως Ιταλία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία. Τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον δεν μπορούν να τον πάρουν στα σοβαρά.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι Κινέζοι μόνο με τη Γερμανία μιλούν επί ίσοις όροις. Η Γερμανία χρειάζεται την Κίνα ως εμπορικό εταίρο. Ο κομμουνιστής ηγέτης της Κίνας έχει μετεξελιχθεί σε στυλοβάτη του ελεύθερου εμπορίου μετά την απόφαση του Τραμπ να σταματήσει τη διαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας ΤΤΙΡ μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ .

Η Μέρκελ και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Και η Ανγκελα Μέρκελ χρειάζεται την Κίνα ως σύμμαχο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής μετά την απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συνθήκη του Παρισιού. Ο αμερικανικός απομονωτισμός του Τραμπ ενισχύει τη στροφή της Μέρκελ προς την Ασία. Η γερμανίδα καγκελάριος είναι πεπεισμένη ατλαντίστρια, αλλά όσο απομακρύνονται οι ΗΠΑ από την Ευρώπη τόσο αναζητούνται στηρίγματα στην Κίνα και την Ινδία. Παρ’ όλα αυτά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα υπάρχει στην ατζέντα κάθε συνάντησης της Μέρκελ με την κινεζική ηγεσία. Και στην επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στο Βερολίνο την 1η Ιουνίου, και στη δική της επίσκεψη στην Κίνα πριν από ένα χρόνο. Η Μέρκελ τότε είχε στο πρόγραμμά της και συνάντηση με τον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δικηγόρο Μο Σαοπίνγκ, αλλά οι κινεζικές αρχές ασφαλείας δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.