«Οι προκλήσεις και η παραβατικότητα της Τουρκίας δεν βοηθούν στη θετική ατζέντα», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέτοντας στον τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ το ζήτημα των παραβιάσεων του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων.
«Καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ η αντιμετώπιση προκλήσεων και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που μας χωρίζουν», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, σημειώνοντας παράλληλα πως το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει μία θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας.
Οπως επισήμανε ο έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησαν με τον τούρκο ομόλογο του να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να προλαμβάνονται εντάσεις και όχι να καταστέλλονται.
Η έκδοση ή μη των οκτώ τούρκων στρατιωτικών είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης και οι αποφάσεις της είναι απολύτως σεβαστές, απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση για το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης να εκδοθούν.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι στην απόπειρα πραξικοπήματος και στους πραξικοπηματίες και πρόσθεσε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτή είναι μία πολιτική τοποθέτηση.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σημείωσε πως η κυβέρνηση της Τουρκίας θεωρεί ότι πρέπει να εκδοθούν οι οκτώ στρατιωτικοί. «Φυσικά υπάρχει η διάκριση των εξουσιών και βεβαίως η Δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η διοίκηση θα κάνει αυτά που την αφορούν» παρατήρησε.
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν το σύνολο των θεμάτων, δηλαδή τις σχέσεις των δύο χωρών, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή και σημείωσε πως «εκτός από ειλικρινείς και ουσιαστικές, ήταν και απαραίτητες οι συνομιλίες σε μια κρίσιμη φάση».
Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μίας λύσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλο το λαό του νησιού, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων.
«Εργαζόμαστε, προκειμένου η “Γενεύη 2” να είναι βήμα προς τα εμπρός, εργαζόμαστε, προκειμένου να υπάρξει μία διέξοδος, και αυτό συζητήσαμε σήμερα και αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας και τη διαρκή ανταλλαγή και προετοιμασία μέχρι τη Γενεύη, για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε στο λίγο αυτό διάστημα που απομένει» απάντησε ο έλληνας πρωθυπουργός, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου.
Οσο για τη δήλωση του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Εσπε Αϊντε, ότι η Διάσκεψη της Γενεύης στις 28 Ιουνίου θα είναι «το τέλος του δρόμου» για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τη φράση ενός ισπανού ποιητή, «διαβάτη δρόμος δεν υπάρχει, τον δρόμο τον βρίσκεις προχωρώντας» και σημείωσε: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέλος του δρόμου, υπάρχει, όμως, η διάθεσή μας να ανοίξουμε δρόμο, ακόμα και όταν μπροστά μας υπάρχουν αδιέξοδα. Κι αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε οι δυο μας από τη σημερινή μας συνάντηση».
«Συμφωνώ απόλυτα» τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και πρόσθεσε: «Στην Τουρκία λέμε ότι τελειώνει η ζωή, αλλά ποτέ δεν τελειώνει ο δρόμος. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσουμε να ανοίξουμε δρόμους. Αν κάποιος θέλει να προχωρήσει θα βρει τον δρόμο και εμείς επιθυμούμε, έχουμε την πολιτική βούληση, για την επίλυση αυτού του θέματος».
Παράλληλα, όμως, επισήμανε πως το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα του ΟΗΕ, αφορά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. «Η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη, που θα μπορέσει να δώσει ένα τέλος στο θέμα. Εμείς, ως πρωθυπουργοί, θα συμβάλλουμε με κάθε δυνατό και θετικό τρόπο, ώστε να κυοφορήσουν οι προσπάθειες των δύο κοινοτήτων» υπογράμμισε ο κ. Γιλντιρίμ.
Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον τούρκο πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαμηνύσει μέσω Twitter ότι «ξαναπιάνουμε το νήμα της συνεργασίας προς όφελος των λαών μας».
«Προσβλέπω στη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο σημαντικές προκλήσεις, προκειμένου να δώσουμε λύσεις, προσβλέπω στη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τα θέματα με θετικό τρόπο», τόνισε ο έλληνας Πρωθυπουργός, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να αποβούν προς όφελος των λαών των δύο χωρών.
«Είμαστε γείτονες, μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα με ψυχραιμία», συνέστησε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.
«Γνωρίζουμε τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά έχουμε και εμείς προβλήματα» τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός, για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με αλληλεγγύη και καλή θέληση» και ότι «οι παραλείψεις ή και οι παρερμηνείες δεν θα πρέπει να μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε».
Ο τούρκος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.
Το δεύτερο σκέλος της επίσκεψης του κ. Γιλντιρίμ στην Ελλάδα περιγράφεται ως ιδιωτικό και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θράκη προκειμένου να συμμετάσχει σε Ιφτάρ, το πρώτο γεύμα μετά το τέλος του Ραμαζανιού.