Λιγότεροι φόροι, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. Και μάλιστα όχι γενικώς και αορίστως, αλλά με συγκεκριμένη στόχευση την ελάφρυνση των μεσαίων και κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων. Ταυτόχρονα μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για τα υψηλά εισοδήματα.

Με ένα φορολογικό πρόγραμμα που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανακατανομή εισοδήματος και στη μείωση του φορολογικού βάρους, ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς βγαίνει στη μάχη των παγγερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου κόντρα στην Ανγκελα Μέρκελ. Τις φορολογικές ελαφρύνσεις που προτείνει συνοδεύει ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 30 δισ. ευρώ για σχολεία, δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς και ανάπτυξη υποδομών όπως οι συγκοινωνίες. Προβλέπεται επίσης η μερική κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (Soli) που πληρώνουν οι γερμανοί φορολογούμενοι από την ενοποίηση της Γερμανίας πριν από 27 χρόνια μέχρι σήμερα για την ανάπτυξη της πρώην κομμουνιστικής, Ανατολικής Γερμανίας. Με τη μερική κατάργηση του Soli από το 2020 υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ ετησίως.

Επιπροσθέτως τα χαμηλά εισοδήματα μέχρι 1.300 ευρώ τον μήνα θα ενισχυθούν με τη μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών που θα φτάνει συνολικά τα 5 δισ. ευρώ ετησίως, υπολογίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Στο φορολογικό πρόγραμμα του SPD λαμβάνεται ιδιαίτερη πρόνοια για τις οικογένειες με παιδιά, με τη σταδιακή κατάργηση του κόστους για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Προβλέπεται επίσης η ευνοϊκότερη από ό,τι μέχρι τώρα φορολόγηση των συζύγων και του οικογενειακού εισοδήματος.

Για τη χρηματοδότηση των ελαφρύνσεων οι Σοσιαλδημοκράτες προτείνουν τη μεγαλύτερη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων. Η ανώτερη φορολογική κλίμακα 45% θα εφαρμόζεται από φορολογητέο ατομικό εισόδημα 76.200 και άνω. Επίσης προβλέπεται η θέσπιση του λεγόμενου «φόρου πλουσίων», ένα σταθερό ποσοστό 3% για εισοδήματα από 250.000 ευρώ. Ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν σκοπεύει να θεσπίσει φόρο περιουσίας.

«Μετρήσαμε σωστά. Και δεν υποσχόμαστε τίποτα, το οποίο δεν μπορούμε να τηρήσουμε» είπε ο Σουλτς παρουσιάζοντας μαζί με τους αντιπροέδρους του SPD Ολαφ Σολτς και Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ το φορολογικό του πρόγραμμα ενόψει των εκλογών. Το συνολικό εκλογικό πρόγραμμα θα εγκριθεί στο συνέδριο του SPD που θα συγκληθεί την Κυριακή 25 Ιουνίου στο Ντόρτμουντ.

Αναμενόμενη ήταν η κριτική των αντιπάλων του Σουλτς.

«Ο Σουλτς στοχεύει λαϊκίστικα στους πλούσιους, αλλά πλήττει τα μεσαία στρώματα και τους αποταμιευτές» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ενωσης Μίχαελ Φουκς. Οι Χριστιανοδημοκράτες προτείνουν μέχρι τώρα φοροελαφρύνσεις 15 δισ. ευρώ από το τρέχον έτος και σταδιακή κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης μέχρι το 2030. Ωστόσο τα δύο κόμματα του στρατοπέδου της Μέρκελ Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) δεν συμφωνούν σε αρκετές λεπτομέρειες.

«Υποταγή στην καμπάνια των ισχυρών και των πλουσίων» καταλόγισε, από την πλευρά της, η επικεφαλής του μετακομμουνιστικού κόμματος Αριστερά, Σάρα Βάγκενκνεχτ.

Τα χρόνια του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ η ανώτερη φορολογική κλίμακα για τους πλουσίους ήταν 53%, ενώ για το SPD του Σουλτς σήμερα σταματάει στο 48%. Αυτό είναι λιγότερο «κοινωνικό» αλλά χίλιες φορές πιο σοβαρά υπολογισμένο από ό,τι η πρόταση της Χριστιανικής Ενωσης όπως σχολίασε η «Λάιπτσιγκερ Τσάιτουνγκ». «Το φορολογικό σχέδιο του SPD απευθύνεται στα μεσαία στρώματα, ενισχύει τα μικρά εισοδήματα, δημιουργεί νέα βάση για τη διμερή χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, συνδέει την οικογενειακή πολιτική με τη δικαιοσύνη στην προσφορά ευκαιριών» αναφέρεται στο σχόλιο.