Ηταν η τέταρτη τρομοκρατική επίθεση από τον περασμένο Μάρτιο, η τρίτη στην οποία χρησιμοποιήθηκε ως φονικό όπλο ένα όχημα. Αυτή τη φορά, οι ρόλοι άλλαξαν: ο δράστης της επίθεσης ήταν λευκός και τα θύματα μουσουλμάνοι. Για τη βρετανίδα πρωθυπουργό, πάντως, δεν υπάρχει διαφορά. «Σήμερα το πρωί, η χώρα μας ξύπνησε με τα νέα άλλης μιας τρομοκρατικής επίθεσης στους δρόμους της πρωτεύουσάς μας: της δεύτερης αυτό τον μήνα και τόσο αρρωστημένης όπως εκείνες που προηγήθηκαν. Ηταν μια επίθεση η οποία άλλη μία φορά είχε στόχο κανονικούς και αθώους ανθρώπους που συνέχιζαν τη ζωή τους, αυτή τη φορά βρετανούς μουσουλμάνους καθώς έφευγαν από τέμενος μετά την προσευχή» δήλωσε έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ 10 και στη συνέχεια επισκέφθηκε το μέρος της επίθεσης όπου συναντήθηκε με θρησκευτικούς ηγέτες.

Η επίθεση έγινε στο τέμενος που βρίσκεται στο Φίνσμπουρι Παρκ του Λονδίνου. Ο δράστης όρμησε με φορτηγό στο πλήθος που έβγαινε εκείνη την ώρα από την προσευχή του Ραμαζανιού, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας δέκα. Πιθανότατα θα ήταν και ο ίδιος νεκρός αν ένας ιμάμης δεν τον προστάτευε από το αγριεμένο πλήθος που ετοιμαζόταν να τον λιντσάρει. Εκείνος είχε προσπαθήσει να ξεφύγει μετά την επίθεση, αλλά εμποδίστηκε από κάποιους μουσουλμάνους που τον έριξαν στο έδαφος και άρχισαν να τον χτυπούν. «Είδα τον κόσμο να έχει μαζευτεί γύρω του, ενώ κάποιοι άρχισαν να τον χτυπούν και να τον κλωτσούν με μπουνιές και κλωτσιές. Δόξα τω Θεώ, καταφέραμε να μπούμε στη μέση και να τον προστατεύσουμε» ανέφερε ο ιμάμης Μοχάμεντ Μαχμούντ.

Η ταυτότητα του δράστη έγινε γνωστή μόνο αφού πέρασαν αρκετές ώρες από τη σύλληψή του. Πρόκειται για τον 47χρονο Ντάρεν Οσμπορν από το Κάρντιφ, πατέρα τεσσάρων παιδιών. Σύμφωνα με μαρτυρίες, την ώρα της επίθεσης φώναξε «θέλω να σκοτώσω όλους τους μουσουλμάνους», αλλά και «έκανα το κομμάτι μου». Από τις βρετανικές Αρχές θεωρείται τρομοκράτης, ενώ κατηγορείται μεταξύ άλλων και για απόπειρα δολοφονίας. Μια γειτόνισσά του στο Γουέστον Σούπερ Μερ όπου ζούσε με την οικογένειά του τα τελευταία δυο χρόνια τον περιέγραψε ως άνθρωπο που φαινόταν «φυσιολογικός αλλά και εσωστρεφής», με τον οποίο δεν είχε μιλήσει ποτέ. «Κάποιος μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι ήταν αυτός. “Δεν είναι δυνατόν!” απάντησα» δήλωσε ένας άλλος.

Η αστυνομία έφτασε στο Φίνσμπουρι Παρκ οκτώ λεπτά μετά την επίθεση, η οποία εκδηλώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Εκείνα τα οκτώ λεπτά επικρατούσε πανδαιμόνιο. «Κόσμος ήταν πεσμένος στο έδαφος και ούρλιαζε, κάποιοι αιμορραγούσαν, κάποιοι άλλοι είχαν κινηθεί εναντίον του δράστη και άρχισαν να τον χτυπούν» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. «Τότε επενέβη ο ιμάμης και είπε “ακούστε, νηστεύουμε, γιορτάζουμε το Ραμαζάνι, υποτίθεται ότι δεν πρέπει να κάνουμε τώρα τέτοια πράγματα, κάντε πίσω”» είπε στην «Γκάρντιαν» ένας από τους τρεις άνδρες που είχαν ακινητοποιήσει τον Οσμπορν στο έδαφος. «Μόνο γι’ αυτό τον λόγο είναι αυτός ο τύπος ζωντανός σήμερα» πρόσθεσε ο ίδιος. Οπως φαίνεται, ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει. Ετσι, το τέμενος στο ανατολικό Λονδίνο εκκενώθηκε χθες το απόγευμα έπειτα από τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας. Τουλάχιστον, αποδείχθηκε φάρσα.