Στο πένθος έχει βυθιστεί η Πορτογαλία, μετά τις δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στα κεντρικά της χώρας και προκάλεσαν το θάνατο 62 ανθρώπων.
Πολλά από τα θύματα κάηκαν ζωντανά στα αυτοκίνητά τους, ενώ προσπαθούσαν να γλιτώσουν.
Περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες εξακολουθούν να προσπαθούν τη Δευτέρα να θέσουν υπό έλεγχο μια τεράστια δασική πυρκαγιά στο κέντρο της Πορτογαλίας η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 62 ανθρώπων, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στη χώρα.
Παρά τη μικρή πτώση που σημείωσαν οι υψηλές θερμοκρασίες, η φωτιά, που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, στο κέντρο της Πορτογαλίας, εξακολουθεί να μαίνεται, επεκτεινόμενη στις γειτονικές περιοχές Καστέλο Μπράνκου και Κοΐμπρα.
Σε όλη τη χώρα, οι εστίες πυρκαγιών μειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στις 35, αλλά τα μέσα που είχαν κινητοποιηθεί για την κατάσβεσή τους παρέμειναν περίπου τα ίδια, με περισσότερους από 2.00 πυροσβέστες και 660 οχήματα. «Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μέγιστος» στα κεντρικά, προειδοποιεί η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.
«Η Πορτογαλία θρηνεί για το Πεδρογάου Γκραντ», «Στη μνήμη των θυμάτων», «Ο πόνος μας προς όλους», ήταν οι τίτλοι των εφημερίδων με μαύρα γράμματα. «Πώς μπόρεσε να συνέβη αυτό;» διερωτάται η Jornal de Noticias. «Γιατί;» ρωτάει η Publico.
«Ο πόνος μας είναι τεράστιος, όπως και η αλληλεγγύη μας προς τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας», δήλωσε χθες βράδυ ο πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα, ο οποίος βρισκόταν ακόμη υπό κατάσταση σοκ μετά την πιο φονική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της Πορτογαλίας.
«Αισθανόμαστε ένα αίσθημα αδικίας, επειδή η τραγωδία έπληξε εκείνους τους Πορτογάλους για τους οποίους δεν μιλάμε πολύ, μιας απομονωμένης αγροτικής περιοχής», πρόσθεσε.
Ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 62 νεκρούς και 62 τραυματίες, από τους οποίους οι πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ένα παιδί και τέσσερις πυροσβέστες. Όμως οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρουν και άλλα θύματα στα χωριά που περικυκλώθηκαν από τη φωτιά.
Στους λόφους που βρίσκονται μεταξύ των κωμοπόλεων Πεδρογάου Γκραντ, Φισκέιρο ντος Βίνιος και Καστανιέιρα ντε Πέρα, που καλύπτονταν ακόμη πριν από 24 ώρες από ευκαλύπτους και πεύκα, η καταστροφή είναι πλήρης στις καμένες περιοχές.
«Το τέλος του κόσμου»
Σύμφωνα με τις αρχές, τα περισσότερα θύματα παγιδεύτηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους στην εθνική οδό 236 που ενώνει το Φιγκέιρο ντος Βίνιος με την Καστανιέιρα ντε Πέρα.
«Ήταν πραγματικά μια κόλαση. Νόμισα πως είχε έρθει το τέλος του κόσμου. Πίστεψα ότι δεν θα τα κατάφερνα να γλιτώσω», δήλωσε στην πορτογαλική τηλεόραση η Μαρία ντε Φατίμα Νούνες.
Σοροί βρέθηκαν μέσα σε σπίτια απομακρυσμένων περιοχών. Τουλάχιστον τρία χωριά κοντά στο Πεδρογάου Γκράντε εκκενώθηκαν.
Τα περισσότερα θύματα που έχουν αναγνωριστεί «πέθαναν μέσα στα σπίτια τους, τα οποία δεν είχαν εγκαταλείψει εγκαίρως», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, απευθύνοντας έκκληση στον κόσμο να τηρεί τις οδηγίες εκκένωσης.
«Αν αφήσω το σπίτι μου, όλα θα καούν, γιατί δεν έχουμε κανέναν να μας βοηθήσει», δήλωσε ο Φερνάντο Παΐς, ένας 50χρονος αγρότης που ζει με τη σύζυγο και τον γιο του στο Τρεσπόστος, μια κωμόπολη κοντά στο χωριό Καμπέλο.
Η οικογένεια Παΐς αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της και μάχεται εδώ και περισσότερες από 24 ώρες ολομόναχη απέναντι στις φλόγες μόνο με ένα λάστιχο κήπου.
«Ήξερα πολλά από τα θύματα. Μία συνάδελφός μου έχασε τη μητέρα και την τετράχρονη κόρη της, γιατί δεν κατάφερε να τις βγάλει από τα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου», δήλωσε η Ιζαμπέλ Φερέιρα, 62 ετών, που ζει σε ένα γειτονικό χωριό.
Ευρωπαϊκές ενισχύσεις
Η δικαστική αστυνομία «κατάφερε να προσδιορίσει ότι ένα κύμα ξηρασίας ήταν η αιτία της πυρκαγιάς» απορρίπτοντας το εγκληματικό κίνητρο αφού βρήκε ένα δένδρο που είχε κτυπηθεί από κεραυνό.
Τέσσερα ισπανικά Καναντέρ και τρία γαλλικά αεροσκάφη έφθασαν την Κυριακή προκειμένου να βοηθήσουν τους πορτογάλους πυροσβέστες. Δύο ισπανικά αεροσκάφη και δύο ιταλικά αναμένεται να φθάσουν σήμερα, καθώς και χερσαίες ενισχύσεις, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας που ενεργοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της Λισαβόνας.
«Η σκέψη μου είναι με τα θύματα της Πορτογαλίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η Πορτογαλία πέρασε αυτό το Σαββατοκύριακο ένα ισχυρό κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές.
Η χώρα είχε πληγεί πέρυσι από ένα κύμα πυρκαγιών που κατέστρεψαν περισσότερα από 1.000.000 στρέματα στην ηπειρωτική χώρα.
Στο τουριστικό νησί Μαδέιρα, όπου τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τις πυρκαγιές στα τέλη Αυγούστου, 54.000 στρέματα έγιναν στάχτη το 2016.