Κατά 4,4 εκατοστά απομακρύνθηκε η Λέσβος από τη Χίο εξαιτίας του μεγάλου σεισμού μεγέθους 6,1 βαθμών που σημειώθηκε στις 12 Ιουνίου.
Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στα «NEA», ο γεωλόγος – σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Θανάσης Γκανάς. Οπως εξηγεί, η ακριβής αποτύπωση της απόστασης προήλθε από μετρήσεις δύο γεωδαιτικών σταθμών –που χρησιμοποιούνται για ακριβείς μετρήσεις συντεταγμένων εδάφους πριν και μετά τον σεισμό -, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στα δύο νησιά.
Στο μεταξύ, η εκδήλωση ενός ισχυρού μετασεισμού μεγέθους 5,3 βαθμών λίγο πριν από τις 11 το βράδυ του Σαββάτου ανακούφισε τους ειδικούς, που θεωρούν ότι εκτονώθηκε σημαντικά η συσσωρευμένη ενέργεια. Σημειώνεται πως έως χθες το μεσημέρι είχαν καταγραφεί από τους σεισμογράφους πάνω από 700 σεισμοί. Πιο συγκεκριμένα, έως τη μία τη μεσημέρι ο αριθμός των μετασεισμών έφτασε τους 708. Οπως τονίζει ο διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Βασίλης Καραστάθης, «παρατηρούμε πλέον μια αρκετά τυπική ακολουθία, με τον αριθμό των μετασεισμών να αρχίζει να μειώνεται σταδιακά».
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος: «Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά». Ωστόσο, ο ίδιος είναι ξεκάθαρος: «Ο ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών που σημειώθηκε το Σάββατο δεν πρέπει να δημιουργεί ψευδαισθήσεις ότι τελειώσαμε με τη μετασεισμική ακολουθία. Πρέπει να περιμένουμε κι άλλους ισχυρούς μετασεισμούς, γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια των κατοίκων που μένουν σε σπίτια τα οποία επλήγησαν από τον σεισμό».
Στην ασφάλεια των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν ιδιαίτερα από τον μεγάλο σεισμό στέκεται και ο σεισμολόγος, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Γεράσιμος Χουλιάρας. «Περιμέναμε τον ισχυρό μετασεισμό του Σαββάτου. Απελευθερώθηκε πολλή ενέργεια, γεγονός που είναι πολύ θετικό για την πορεία της μετασεισμικής ακολουθίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε» αναφέρει. Και συνεχίζει: «Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να σημειωθούν κι άλλοι ισχυροί μετασεισμοί –ακόμη και πάνω από 5 βαθμούς. Γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των κατοίκων, τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό της Δευτέρας».
Πάντως, από τον ισχυρό μετασεισμό του Σαββάτου προκλήθηκε μία κατάρρευση κτιρίου, ενώ τρία σπίτια που είχαν «αντέξει» στον σεισμό της 12ης Ιουνίου κρίθηκαν τελικά μη κατοικήσιμα.
Η ακτινογραφία της περιοχής
Οι σεισμολόγοι έχουν πλέον καταλήξει ότι ο φονικός σεισμός προκλήθηκε από το ρήγμα που εκτείνεται νότια του Πλωμαρίου.
Οπως είναι γνωστό, ο φονικός σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της 12ης Ιουνίου σημειώθηκε 14 χιλιόμετρα νότια από την ακτή του Πλωμαρίου, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου, πάνω στο προαναφερόμενο ρήγμα. Και εξαιτίας του μικρού βάθους –μόλις 10 χιλιόμετρα –ο σεισμός ήταν πιο έντονος, με συνέπεια να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε κτίρια.
Μάλιστα, στην περιοχή προκλήθηκε και μικρό τσουνάμι, το οποίο έφτασε σε μέγιστο ύψος τα 30 εκατοστά και προξένησε δίνες, θόλωση των υδάτων, ενώ παρέσυρε και σκάφη. Η περιοχή όπου προκλήθηκε ο σεισμός είναι γνωστή για τη σεισμικότητά της. Στα νεότερα χρόνια, ο μεγαλύτερος σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών σημειώθηκε τον Ιούλιο του 1949, ενώ τον Μάιο του 1994 προκλήθηκε σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών.
Το γεγονός, ωστόσο, ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί –μέχρι στιγμής –το βορειοδυτικό τμήμα τού ρήγματος που φθάνει μέχρι την Ερεσό αποτελεί έναν επιπλέον λόγο που κάνει τους ειδικούς να μην εφησυχάζουν. Σημειώνεται ότι στην περιοχή υπάρχουν κι άλλα μικρότερα ρήγματα, τα οποία συνδέονται με γεωθερμικά πεδία, όπως είναι για παράδειγμα οι ιαματικές πηγές.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιο Λέκκα, οι επιστήμονες έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να έχουν μια πλήρη εικόνα των φαινομένων (σεισμολογικών, γεωλογικών κ.λπ.) που προκάλεσαν τον σεισμό. «Τα στοιχεία που θα συλλέξουμε θα μας βοηθήσουν να φτιάξουμε πιο ισχυρές κατασκευές, μια και οι σεισμοί δεν πρόκειται να πάψουν να σημειώνονται στην περιοχή» τονίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.