Με πλούσιο πρόγραμμα θεατρικών, μουσικών και εικαστικών εκδηλώσεων παράλληλα με νέες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια του το Φεστιβάλ Φιλίππων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 27 βραδιές πολιτισμού, από τις 8 Ιουλίου έως τις 27 Αυγούστου, σε χώρους όπως το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, το θέατρο του Κάστρου στο Φρούριο της Καβάλας, το Οικόπεδο Κρέη και το Δημοτικό Σχολείο στον Φάρο της Παναγίας. Οπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ και του ΔΗΠΕΘΕ ΚαβάλαςΘοδωρής Γκόνηςκατά την παρουσίαση, η κεντρική ιδέα είναιαυτό το καλοκαίρι να τιμήσουν τους νέους και τους παλιούς δασκάλους καθώς και τους πρωτεργάτες της θεσμοθέτησης του φεστιβάλ. Κάπως έτσι, κεντρική θέση στους εορτασμούς θα έχει το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος με τιμώμενο πρόσωπο τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο, ενώ θα συμμετέχουν σκηνοθέτες της νέας γενιάς από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ (Ιόλη Ανδρεάδη, Σύλβια Λιούλιου, Γεωργία Μαυραγάνη, Λόρα Τέσμαν) όπως και η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ.

Η αυλαία ανοίγει με την παράσταση «Piaf! The show» που αφηγείται τον πολυκύμαντο βίο της Εντίτ Πιαφ μέσα από τραγούδια της που έγραψαν ιστορία. Στον ομώνυμο ρόλο είναι ένα από τα ταλέντα της σύγχρονης γαλλικής σκηνής, η Αν Καρέρ. Μετά το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στάση στους Φιλίππους θα κάνει η παράσταση «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (22/7). Η σκηνοθεσία είναι του Τσέζαρις Γκραουζίνις και στον ρόλο του Ετεοκλή εμφανίζεται ο Γιάννης Στάνκογλου. Παρόμοια πορεία θα ακολουθήσουν η «Μήδεια» του Ευριπίδη (25/7) σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη με τη Μαρία Ναυπλιώτου και τον Χάρη Φραγκούλη από το Θέατρο Τέχνης και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, όπως και η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο (29/7) με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και τον Τζίμη Πανούση να υποδύεται τον Τρυγαίο. Λίγο πριν από τη λήξη του φεστιβάλ, στις 26/8 θα παρουσιαστεί η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο με τον Αιμίλιο Χειλάκη να σκηνοθετεί μαζί με τον Μανώλη Δούνια. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν η Αθηνά Μαξίμου και η Λένα Παπαληγούρα, ενώ τη μουσική της παράστασης συνθέτει ο Σταμάτης Κραουνάκης.

ΒΙΖΥΗΝΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΜΠ ΝΤΙΛΑΝ. Από τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο Φρούριο, ξεχωρίζει η παράσταση «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού (28/7) σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη με ερμηνεύτρια την Ιωάννα Παππά. Η ενότητα του εορταστικού προγράμματος καλωσορίζει τον Αύγουστο με τη μουσική παράσταση «Songs for a blue cloud» των Κυβέλη Καστοριάδη και Ορέστη Καλαμπαλίκη. Οι δυο τους θα κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο με γνωστά τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Αγγελάκα, Λέοναρντ Κοέν, Μπομπ Ντίλαν κ.ά. Πέρα από τη συμμετοχή της στο εργαστήρι αρχαίου δράματος, η Ιόλη Ανδρεάδη φέρνει στους Φιλίππους την παράσταση «Ιων» του Ευριπίδη σε νέα, δική της μετάφραση (9/8). Στη σκηνή θα ανέβουν ο Κωνσταντίνος Μπιμπής (Βραβείο Χορν 2017) και η Δήμητρα Χατούπη για να ερμηνεύσουν όλους τους ρόλους, συνοδεία της Αλίκης Μαρκαντωνάτου που θα παίζει αρχαία ελληνική λύρα.

Την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί και το έργο «Ιώ» της Αμερικανίδας Λόρα Τέσμαν που γράφτηκε ειδικά για το 60ό Φεστιβάλ Φιλίππων και ερευνά το «διάστημα» μεταξύ της Ιώς που βλέπουμε στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου και της Ιώς για την οποία ακούμε στις «Ικέτιδες». Πρωταγωνίστριες οι Μαρία Ολγα Αθηναίου, Τίνα Γιωτοπούλου, Ιφιγένεια Γρίβα και Κλεοπάτρα Μάρκου. Η ημέρα κλείνει με την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», την πρώτη θεατρική απόπειρα της Γεωργίας Μαυραγάνη που θα αφηγηθεί την ιστορία της Ιφιγένειας μαζί με τις Ελίνα Ρίζου και Κατερίνα Καραδήμα. Στο πλαίσιο της τιμητικής παρουσίας του Θεόδωρου Τερζόπουλου στο φετινό φεστιβάλ, ο σκηνοθέτης θα δώσει ομιλία με τον τίτλο «Σαγήνη και πένθος» με έμφαση στις αρχές, που τείνουν να εξαφανιστούν στην εποχή μας. Οι παράλληλες εκδηλώσεις συνοψίζονται στη συναυλία της Μικρής Πολυφωνικής Χορωδίας του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Περάμου με τον τίτλο «Στοχασμοί του Καζαντζάκη σε μείζονα κλίμακα» (26/8).

INFO

Φίλιπποι, Καβάλα, Φάρος Παναγίας, 8/7 – 27/8, filippoifestival.gr