Είναι το μοναδικό ελληνικό μουσείο το οποίο από την πρώτη μέρα που άνοιξε τις πόρτες του κατάφερε να βρεθεί στη λίστα με τα 100 πιο δημοφιλή του κόσμου –από πλευράς επισκεψιμότητας -, διατηρώντας μάλιστα ανοδική πορεία. Κατάφερε, για παράδειγμα, από την 57η θέση που κατείχε το 2013 να ανέβει πέρυσι στην 37η.
Στα όγδοα γενέθλιά του το Μουσείο Ακρόπολης μπορεί να καμαρώνει για τους συνολικά 11 εκατ. επισκέπτες του και για τους 1.475.022 που προσείλκυσε μόνο την τελευταία χρονιά, εκ των οποίων το 76% είναι μεμονωμένοι και το 33% ελληνόφωνοι (το αγγλόφωνο κοινό ακολουθεί με 27%). Μπορεί να είναι περήφανο ότι το κοινό του είναι νεανικό –αντίθετα με την κυρίαρχη αντίληψη για τους επισκέπτες των μουσείων –καθώς το 29,6% όσων περνούν το κατώφλι του είναι ηλικίας 25-34 ετών, ενώ οι άνω των 55 ετών αποτελούν μόνο το 10,25% του συνόλου. Και μπορεί να αισθάνεται κοντά στους πολίτες όχι μόνο διότι διατηρεί χαμηλά το αντίτιμο του εισιτηρίου –5 ευρώ -, αλλά και διότι το 42% των επισκεπτών του είχε δωρεάν είσοδο.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ. Κι όμως το Μουσείο Ακρόπολης έχει μόνο δύο δικούς του υπαλλήλους –συντηρητές –κι αναμένει τον τρίτο, μια αρχαιολόγο. Παράδοξο; Κι όμως αληθινό! Αν και ο οργανισμός λειτουργίας τού αυτοχρηματοδοτούμενου μουσείου βρίσκεται σε ισχύ εδώ και τέσσερα χρόνια –από το 2013 –και προβλέπει 233 μόνιμους υπαλλήλους, το επιτυχημένο ίδρυμα απέκτησε μόλις πρόσφατα δύο μόνιμους υπαλλήλους. Τα περίπου 190 άτομα που στελεχώνουν σε σταθερή βάση τις υπηρεσίες του και οι 80 έκτακτοι που προσλαμβάνονται για τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν τους καλοκαιρινούς μήνες είναι προσωπικό που εργάζεται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και εντάσσεται κατά κύριο λόγο στο δυναμικό του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, του φορέα που είχε συσταθεί δηλαδή για την ανέγερση του μουσείου, ο οποίος παραμένει ακόμη εν λειτουργία έως ότου παραδοθεί και ο τελευταίος εκθεσιακός χώρος: η ανασκαφή που βρίσκεται στα θεμέλιά του.
Την αποκάλυψη έκανε χθες ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, προκαλώντας την έκπληξη όσων εκτιμούσαν πως ένα από τα σημαντικότερα κενά που αντιμετωπίζει ο φορέας είναι ότι δεν έχει επιλεγεί ακόμη, ύστερα από οκτώ χρόνια λειτουργίας, ο επιστήμονας που θα αναλάβει χρέη διευθυντή. «Ο διευθυντής θα θέλει κι εργαζομένους» σχολίασε ο πρόεδρος του μουσείου. «Το πώς λειτουργούμε, εμείς το ξέρουμε» συνέχισε.
Κι αν μία από τις πληγές του μουσείου που βρίσκεται στα ριζά του Ιερού Βράχου είναι η έλλειψη προσωπικού, μια δεύτερη είναι η ανασκαφή που βρίσκεται κάτω από το κτίριο, η οποία αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους διαμάχης και καθυστερήσεων κατά την ανέγερσή του. Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να έχει ανοίξει για το κοινό ήδη, το γεγονός ότι το αποθεματικό των 3 εκατ. ευρώ που είχε στα χέρια του το μουσείο κουρεύτηκε με το PSI του 2012 είχε ως αποτέλεσμα η ανασκαφή να μην έχει ακόμη καταστεί επισκέψιμη. Το έργο δεν έχει ενταχθεί ούτε σε κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα, καθώς οι οριστικές μελέτες δεν έχουν τύχει ακόμη έγκρισης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αν και θεωρείται αμφίβολο ότι το μουσείο θα επιθυμούσε κοινοτική χρηματοδότηση λόγω των πολύ αργών ρυθμών εκταμίευσης. «Εχουμε βάλει κάποια χρήματα στην άκρη και θα αναζητήσουμε κι άλλους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης» υποστηρίζει ο Δημήτρης Παντερμαλής κι ελπίζει ότι σε δύο χρόνια, με αφορμή τα 10α γενέθλια του μουσείου, η υπεύθυνη της ανασκαφής Σταματία Ελευθεράτου θα μπορέσει να ξεναγήσει τους πρώτους επισκέπτες.
«ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ». Μέχρι να δούμε λοιπόν τι κρύβεται κάτω από το δάπεδο του μουσείου, στο ισόγειό του, στον χώρο περιοδικών εκθέσεων, από τα μέσα Ιουλίου θα μας περιμένει η έκθεση «Ενας κόσμος συναισθημάτων: Αρχαία Ελλάδα, 700 π.Χ. – 200 μ.Χ.», η οποία θα ταξιδέψει από τη Νέα Υόρκη και το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αθήνα. Περίπου 130 αρχαιολογικά ευρήματα θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν τις ιδέες και τις συμπεριφορές των ανθρώπων της κλασικής αρχαιότητας σχετικά με τα συναισθήματα, καθώς και τον τρόπο που αυτά αποτυπώνονται στα έργα τέχνης. Επειδή όμως τα εγκαίνια της έκθεσης υπολογίζονται σε περίπου έναν μήνα από σήμερα, όσοι σπεύσουν να ευχηθούν στο μουσείο –που απόψε θα μείνει ανοιχτό ώς τα μεσάνυχτα (όπως και το εστιατόριο) με ελεύθερη είσοδο από τις 20.00 και μετά –θα τους περιμένει ένα βίντεο στο οποίο αποκαλύπτονται τα μυστικά των επτά μεγάλων σπηλαίων – ιερών γύρω από την Ακρόπολη. Κι επειδή γιορτή χωρίς μουσική και ξενύχτι δεν γίνεται, στις 21.00 στο προαύλιο του μουσείου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια από την Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου υπό τον Νίκο Πατρή με σολίστ τους Βασίλη Λέκκα, Αλεξάνδρα Γκράβας, Μπάμπη Βελισάριο και Φιλιώ Σέρβου.