Η Ελλάδα μπλοκάρισε δήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τον ΟΗΕ που επέκρινε την Κίνα για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως ήταν «τουλάχιστον ανέντιμη» η συμπεριφορά της, διαβάσαμε χθες στον «Μικροπολιτικό». Ο βαρύς χαρακτηρισμός συνδεόταν με το ότι η Ελλάδα μόλις έλαβε 8,5 δισεκατομμύρια, ίσως επειδή το ελληνικό βέτο τέθηκε εκ του ασφαλούς μετά την απόφαση του Eurogroup. Η Κίνα από τη πλευρά της εξέφρασε τη εκτίμησή της για τη στάση της Ελλάδας –στάση που έχει τηρήσει και η Ουγγαρία, μπλοκάροντας αντίστοιχες δηλώσεις παλιότερα, μας πληροφορεί το Reuters.

Δεν ξέρω αν είναι ανέντιμη η κυβέρνηση αλλά το να έχεις την ίδια συμπεριφορά με την Ουγγαρία δεν είναι τιμητικό –πολύ περισσότερο που το περιστατικό αυτό έρχεται μετά τις πρόσφατες καταγγελίες ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε πίσω στην Τουρκία αντιφρονούντες που είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Ο κ. Κοτζιάς είχε σπεύσει να δηλώσει ότι δεν έχει καμιά ευθύνη για όποιες «επαναπροωθήσεις» –αλλά η ενέργεια υπέρ της Κίνας είναι απολύτως δική του. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση περιμένει πολλά από τις κινεζικές επενδύσεις, αλλά είναι δυνατόν να ανταλλάσσει επενδύσεις με ανθρώπινα δικαιώματα; Επιφυλάξεις έχει και για αντίστοιχες δηλώσεις της ΕΕ για την Αίγυπτο, δήλωσε το υπουργείο για να δείξει ότι ακολουθεί πολιτική αρχών. Αλλά συμβαίνει και με την Αίγυπτο να έχει ανοιχτό θέμα η Ελλάδα, την οριοθέτηση της ΑΟΖ –άρα και αυτή η τοποθέτησή της είναι συμφεροντολογική.

Πρόκειται για την έσχατη ταπείνωση: η πλήρως αποδυναμωμένη πολιτικά και οικονομικά χώρα μας ξεπλένει ηθικά αυταρχικά καθεστώτα, αυτή μόνο την υπηρεσία μπορεί να προσφέρει για να εξυπηρετήσει τα οικονομικά της συμφέροντα. Γιατί με τίποτα δεν προκύπτει ότι ο κ. Κοτζιάς και ο ούγγρος ομόλογός του είναι περισσότερο ευαίσθητοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τους υπόλοιπους 26 υπουργούς Εξωτερικών της Ενωσης, κανείς δεν πιστεύει ότι η χειρονομία του οφείλεται στο ότι τα θέματα αυτά διευθετούνται καλύτερα μέσω των διμερών σχέσεων ΕΕ – Κίνας, όπως ισχυρίστηκε για να δικαιολογηθεί.

Κάποτε ο Ελευθέριος Βενιζέλος χρειάστηκε να πει «Η Ελλάς είναι πάρα πολύ μικρόν κράτος διά να πράξει τόσον μεγάλην ατιμίαν» και ο Κωνσταντίνος Καβάφης υπέδειξε «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις». Αλλά ο κ. Κοτζιάς θεωρεί ίσως πως ο ίδιος είναι τόσο σπουδαίος διπλωμάτης ώστε δικαιούται και να αδιαφορεί για το μέγεθος και την κατάσταση της χώρας και να είναι υπεράνω των ηθικών στοχασμών του Αλεξανδρινού.