Χθες βρέθηκε στην Τήλο. Ο λόγος για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Αλλη μια περιοδεία του Νίκου Παππά για να ενισχύσει το ήδη –κατά την εκτίμησή του –επιτυχημένο πρόγραμμα επιχορηγούμενης δορυφορικής τηλεόρασης. Επισκέφθηκε, λοιπόν, το ακριτικό νησί –αντιγράφω από την κομματική εφημερίδα –«με αφορμή την επέκταση –στις νησιωτικές περιοχές –του προγράμματος για την παροχή δωρεάν δορυφορικής πρόσβασης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, για απομακρυσμένες περιοχές που δεν καλύπτονται από το ψηφιακό σήμα της Digea».
«Ερχόμαστε» δήλωσε «να καλύψουμε ένα απαράδεκτο –εν έτει 2017 –κενό. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι κάτοικοι μπορούν πλέον να βλέπουν το ελληνικό τηλεοπτικό περιεχόμενο, να έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, την ενημέρωση». Και συνέχισε: «Φιλοδοξία μας είναι να φέρουμε το Αύριο, Σήμερα για όλους. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι των απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών δεν θα βρίσκονται στην περιοχή του “μαύρου”».
Βέβαια, με μια πιο προσεκτική ματιά στις φωτογραφίες που ανέβασε στα σόσιαλ μίντια (στις οποίες φιγουράρει ο ίδιος χαμογελαστός μέσα στα σαλόνια διαφόρων δικαιούχων του προγράμματος) παρατηρεί κανείς πως, κατά διαβολική σύμπτωση, όλων οι δέκτες είναι συντονισμένοι στην ΕΡΤ. Σε κάποιους, μάλιστα, αυτή δείχνει πλάνα του Αλέξη Τσίπρα.

Φωτογραφία
«Για όσους προσεγγίζουν… ανάλαφρα το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών να γνωρίζουν ότι οι πολίτες δύο τινά εντέλλουν τον Μακρόν: α) να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος και όχι το ανάποδο, β)να ξαναγίνει η Γαλλία ισχυρός πυλώνας της Ευρώπης και όχι ουραγός του Βερολίνου». Τιτίβισμα της γαλάζιας Κατερίνας Παπακώστα μια μέρα μετά την ετυμηγορία του γαλλικού λαού. Καλά, να προσπεράσω την απόπειρα για βαθυστόχαστη –κι όχι ανάλαφρη –πολιτική ανάλυση, αλλά γιατί σε κάθε τιτίβισμά της η βουλευτής ανεβάζει και φωτογραφία της; Προτιμά δε συνήθως ένα ενσταντανέ από το βήμα της Βουλής με μαύρη διαφάνεια και κάτι σαν σινιόν κότσο. Ενδυναμώνει το επιχείρημα το πορτρέτο της;

Πανηγυρτζής
«Η σχέση σου µε τη μουσική ποια είναι;» ρωτήθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τα Παραπολιτικά. Τι απάντησε; «Ηµουν οργανοπαίχτης, μουσικός, έπαιζα ακορντεόν, πανηγυρτζής (γέλια). Ο δάσκαλος που έµαθε σε εµένα µουσική, ο Ικαρος Μπράβος, έµαθε και στον Χρήστο Νικολόπουλο, γιατί είµαστε οµοχώριοι. Επαιζα σε πανηγύρια, σε γάµους και βαφτίσια. Βγάζαµε µεροκάµατο. Ηµουν και πολύ καλός τραγουδιστής. Αν έχεις ακούσει τον Νικολόπουλο να λέει για “το παιδί µε το κόκκινο ακορντεόν”, είµαι εγώ (γέλια). Ο Χρήστος Νικολόπουλος έγινε ένας σπουδαίος δηµιουργός, από τους σπουδαιότερους της γενιάς του. Εγώ δεν ευτύχησα στον τοµέα αυτόν γιατί τον εγκατέλειψα νωρίς. Αισθάνοµαι όµως περίσσια υπερηφάνεια για τον συντοπίτη µου». Κακώς δεν προτίμησε αυτή την καριέρα από την πολιτική. Σύμφωνα, εξάλλου, με μια θεωρία αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην κοινωνία δεν είναι αυτοί που γράφουν τους νόμους. Είναι αυτοί που γράφουν τα τραγούδια.

Αποφθέγματα
Ο απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αϊντα μίλησε σε εκδήλωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων την Παρασκευή και περιέγραψε τη διάσκεψη της Γενεύης ως το «τέλος του παιχνιδιού». Αυτό που ήθελε να πει ήταν πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στοχεύουν στο να λύσουν τα ζητήματα που απομένουν. Χθες, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να του θυμίσει –όπως είπε από το πόντιουμ που στήθηκε για τις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του στο Μαξίμου –μια φράση του ισπανού ποιητή Αντόνιο Ματσάδο. «Διαβάτη», τσιτάρισε ο έλληνας Πρωθυπουργός, «δρόμος δεν υπάρχει, τον δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας». Κι ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σχολίασε επικαλούμενος μια τουρκική παροιμία, σύμφωνα με την οποία «τελειώνει η ζωή αλλά ποτέ δεν τελειώνει ο δρόμος». Ωραία. Στην Τουρκία λένε και κάτι άλλο που μάλλον κολλάει στους δυο πρωθυπουργούς, «κι εσύ αγάς, κι εγώ αγάς· την αγελάδα ποιος θα την αρμέξει;».

Βίντεο 2
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο με ενημέρωσε πως κάθε μήνα, από τον Οκτώβριο του 2015, έχουν καθιερώσει να ανεβάζουν στο You Τube ένα βίντεο με τις δραστηριότητές τους. Κάθε φορά στο εν λόγω βίντεο πρωταγωνιστεί διαφορετικός ευρωβουλευτής. Μάλιστα, έχουν και μια ζουρ φιξ, συνήθως δυο μέρες πριν το γύρισμα, στην οποία όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας συναντώνται και συζητούν τι θα προβάλουν. Αρα, λένε, από τον ΣΥΡΙΖΑ Βρυξελλών, το βίντεο του Ιουνίου 2017 «δεν ήταν μια προσπάθεια να μιλήσει ο Παπαδημούλης και μόνο».