Διόλου διπλωμάτης αποδείχθηκε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος μπροστά από το περίφημο τζάκι του Μαξίμου, εις επήκοον του Αλέξη Τσίπρα, έδωσε το στίγμα των τουρκικών προθέσεων απέναντι στην Ελλάδα.
Ο τούρκος πρωθυπουργός έθεσε με unfair τρόπο το ζήτημα των οκτώ επίδοξων πραξικοπηματιών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα, μολονότι είχε ακούσει λίγο νωρίτερα τον έλληνα ομόλογό του να λέει ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης για μη έκδοσή τους στην Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή –καίτοι ο Τσίπρας φρόντισε να λειάνει τις γωνίες με τον ισχυρισμό πως «από την πρώτη στιγμή οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα».
«Πιστεύουμε οι πραξικοπηματίες αυτοί να μην κάνουν πραξικόπημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Γιλντιρίμ, την οποία ο Τσίπρας προτίμησε να αφήσει αναπάντητη, αν και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν ήταν το βασικό θέμα συζήτησης των δύο πρωθυπουργών.
Οι προκλήσεις, ωστόσο, δεν έμειναν εκεί. Ο τούρκος πρωθυπουργός, ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα να επικαλείται τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και την ανάγκη τερματισμού τους, προκειμένου να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης στις σχέσεις των δύο χωρών, αντέτεινε ότι «οι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν και το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση». Από την κυβέρνηση τονίζεται πως ο Τσίπρας έδειξε πίνακες με στοιχεία για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και υπογράμμισε στον τούρκο ομόλογό του ότι είναι απαραίτητος ο τερματισμός της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η θετική ατζέντα, την οποία ανέλυσε –η ατζέντα απλώνεται στα ζητήματα της οικονομίας, της ενέργειας, του Μεταναστευτικού, του τουρισμού, της ασφάλειας κ.τ.λ.
Τα ενεργειακά κοιτάσματα. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, όμως, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ενεργειακών κοιτασμάτων, βάζοντας εμμέσως ζήτημα για το status quo στο Αιγαίο, αφού έκανε λόγο για «win win εκμετάλλευση», ενώ εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το Κυπριακό. Αναφορικά με το Κυπριακό, υπήρξε απόλυτη ταύτιση Τσίπρα – Γιλντιρίμ ως προς το ότι αποτελεί ζήτημα που πρέπει να επιλύσουν απευθείας οι δύο κοινότητες και όχι ο ΟΗΕ. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, ο έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον τούρκο πρωθυπουργό φαίνεται πως «κλείδωσε» η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να δηλώνει ότι «μας ενώνουν περισσότερα πράγματα από όσα μας χωρίζουν».
Πριν αναχωρήσει για τη Θράκη, όπου πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη, ο Γιλντιρίμ συναντήθηκε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σημείωσε ότι απαιτούνται «ο έμπρακτος σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η ειλικρίνεια και η αποφυγή κάθε είδους περιττής πρόκλησης» για την ειρηνική συμβίωση των δύο λαών.