«Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρατήρηση της Φώφης Γεννηματά «δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε, γιατί τη θηλιά μάς την έχεις βάλει», στη διάρκεια του διαλόγου που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, στην έναρξη της συνάντησής τους, την Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Πώς πάτε;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας την κ. Γεννηματά. «Πάμε πολύ καλά, κάνουμε πολλή δουλειά για το συνέδριο, έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, είμαι με μία βαλίτσα στο χέρι. Διψάει ο κόσμος να μιλήσει και επειδή έχουμε προβάλει το σχέδιο “Ελλάδα”, έχουν όλοι αγωνία (πολίτες, δήμαρχοι, φορείς) για το πώς θα πάρει μπρος…» απάντησε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ.
«Αυτά είναι τα θετικά τού να έχεις χρόνο, και γυρνάς όλη την Ελλάδα και βλέπεις κόσμο, είναι αλλιώς. Οταν είσαι στην κυβέρνηση, δεν έχει καθόλου χρόνου γι’ αυτά» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Εχει και τα θετικά της η περίοδος αυτή για μας, ανασυγκροτούμαστε, ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας, τον βηματισμό μας, την επικοινωνία μας με τη βάση, το χρειαζόμαστε» είπε η κ. Γεννηματά.
Ο Πρωθυπουργός ανταπάντησε ότι «το γεγονός ότι μας δίνεται, ως χώρα κι ως πολιτικό σύστημα, ένας χρόνος χωρίς αυτή την πίεση, μία ανάσα να μπορέσουμε να αναστοχαστούμε και να δούμε λίγο και το μέλλον της χώρας, και τις διαφωνίες και τις συμφωνίες μας, είναι καλό».
«Καλά, δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε, γιατί τη θηλιά στο λαιμό μάς την έχεις βάλει» του είπε με τη σειρά της η Φώφη Γεννηματά. «Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανταπάντησε ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, μας έχεις βάλει σε δύο καινούρια μνημόνια, οπότε τώρα δεν έχεις περιθώριο να τα λες αυτά», για να λάβει την απάντηση του Πρωθυπουργού, σε σαφώς χιουμοριστικό πνεύμα: «Θα πάμε μαζί στο Καστελόριζο, θα πάρω και τον Γιώργο μαζί, σε έναν χρόνο» (σ.σ. εννοώντας όταν θα έχει τελειώσει το τρίτο μνημόνιο, καθώς στο Καστελόριζο είχε ανακοινωθεί το πρώτο από τον Γιώργο Παπανδρέου).
«Θα σε πάω στη Σύμη για να δεις πώς πραγματικά χτυπά η καρδιά της ακριτικής Ελλάδας. Αυτό που είναι βέβαιο Αλέξη μου είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες ψεύτικες ελπίδες» ανέφερε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «ο ελληνικός λαός αυτό που ζητάει απ’ όλους μας αυτή τη στιγμή είναι η ειλικρίνεια. Θέλει να ξέρει πού βρίσκεται, ποιες είναι οι προοπτικές του, τι πραγματικά μπορεί να γίνει για τον κόσμο. Λοιπόν, δοκιμάστηκαν και τα μεγάλα λόγια, και όλα αυτά και οι υποσχέσεις, καταλάβανε όλοι πού βρισκόμαστε, από δω και πέρα είναι τί γίνεται…».
«Από δω και πέρα υπάρχει ένας δρόμος, ο δρόμος της εξόδου από την κρίση» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Εγώ ετοιμάζω σχέδιο γι’ αυτό, οπότε θα μου πεις κι εσύ τι έχεις στο μυαλό σου» είπε η κ. Γεννηματά, με τον Πρωθυπουργό να της απαντά ότι θα της πει με μεγάλη προσοχή. «Αλλωστε, με έχεις καλέσει και στο συνέδριο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Βεβαίως. Θα έρθεις;» ρώτησε η κ. Γεννηματά, με τον Πρωθυπουργό να το αφήνει ανοικτό, ανάλογα με τις υποχρεώσεις που θα έχει στο τέλος του μήνα, οπότε και πραγματοποιείται το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Ο κ. Τσίπρας μάς κάλεσε κατόπιν εορτής. Την αναγκαία εθνική συνεννόηση την τορπίλισε, όμως, σε κάθε ευκαιρία. Τον ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση της ήττας του» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από τη Χαριλάου Τρικούπη, μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό. Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι η πραγματικότητα για τη συμφωνία στο Eurogroup δεν κρύβεται και, όπως είπε, «είναι αποτυχία».
Για το χρέος ανέφερε ότι «έμεινε στο ράφι, κι έμεινε η πολύχρονη επιτροπεία που είναι θηλιά στον λαιμό μας για δεκαετίες», μαζί με νέα μέτρα λιτότητας 5 δισ. για συντάξεις, αφορολόγητο, εισφορές.
«Εκλεισε, πράγματι, ένας κύκλος. Αυτός των ψεύτικων υποσχέσεων με μεγάλη ζημιά για τον τόπο. Οι πολίτες απαιτούν πρώτα απ’ όλα ειλικρίνεια. Το νέο αφήγημά του για “ανάπτυξη” δεν πείθει κανέναν» υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «ανάπτυξη με λόγια του αέρα, ιδεοληψίες, εμπόδια και φόρους δεν γίνεται».
«Επαναλαμβάνω ότι ο τόπος χρειάζεται άλλη κυβέρνηση και άλλη πολιτική. Με εθνική γραμμή κι εθνική συνεννόηση, που με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών θα γίνει πράξη. Η Ελλάδα μπορεί. Η πρότασή μας για το “Σχέδιο Ελλάδα” δείχνει τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη και καλύτερες μέρες για τον λαό μας. Για πραγματική ελπίδα…» κατέληξε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρωθυπουργός ολοκληρώνει, υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη,τον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους ενημερώνειγια τα αποτελέσματα του Eurogroup και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Το πρωί, ο κ. Τσίπρας, που θα δεχθεί αργότερα και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, συναντήθηκε με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία τονίζοντας πως «τώρα προχωράμε μπροστά».
Από την πλευρά του, ο κ. Κουτσούμπας, που προσέφερε στον κ. Τσίπρα το βιβλίο «Διακήρυξη της ΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση», αμέσως μετά τη συνάντηση, υποστήριξε ότι «ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, από καμιά εξέλιξη με τους εταίρους μέσα σ’ αυτή την κατάσταση. Νέα μνημόνια τα οποία πλέον είναι μνημόνια διαρκείας, αν όχι προγράμματα, νέες ρυθμίσεις για αντιλαϊκά μέτρα, νέα νομοθεσία που θα πλήττει πάλι τα λαϊκά εισοδήματα. Και φυσικά δεν πρόκειται να βάλουν φρένο ή να καταργήσουν προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, τις οποίες πληρώνει ο ελληνικός λαός σήμερα πολύ ακριβά. Ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει… Η όποια ανάπτυξη – αν έρθει – θα είναι μικρή, θα είναι αναιμική, θα αφορά μόνο κάποιους τομείς της οικονομίας…».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «εξακολουθεί να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, απ’ αυτό δεν πρέπει να φύγουμε. Η θέση μας, ως ΚΚΕ, είναι ξεκάθαρη. Μιλάμε για μια Κύπρο ενιαία, για ένα κράτος και όχι δύο κράτη, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και όλων των υπολοίπων που ζουν στην Κύπρο, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και βεβαίως χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς προστάτες. Σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις χρειάζεται να αναφέρεται ρητά η άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, όπως και το σταμάτημα αυτού του απαράδεκτου και αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων. Είναι καθοριστικά ζητήματα αυτά και με βάση αυτά πορευόμαστε» σημείωσε.