Χωρίς προσδοκίες για σημεία επαφής συνεχίζονται σήμερα οι συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ηδη από τα πρώτα ραντεβού με Θεοδωράκη και Λεβέντη φάνηκε η διαφορά αντίληψης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ενώ οι δύο πλευρές φαίνεται να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη εβδομάδα, όταν θα διεξαχθεί –κατόπιν του αιτήματος της ΝΔ –η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τα αποτελέσματα του Eurogroup.
Πρώτος θα περάσει το πρωί το κατώφλι του Μαξίμου ο Δημήτρης Κουτσούμπας και θα ακολουθήσουν Φώφη Γεννηματά και Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προδιαγράψει ήδη το αποτέλεσμα της συνάντησης δηλώνοντας πως «μας χωρίζει άβυσσος με τον κ. Τσίπρα».
Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με τον οποίο θα συζητήσει τις προτεραιότητες του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης και τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, καθώς το πιθανότερο σενάριο θέλει την Ολομέλεια και φέτος να μη διακόπτει τις εργασίες της για τα θερινά τμήματα.
Παρότι επισήμως στην ατζέντα των συναντήσεων βρίσκεται η ενημέρωση των αρχηγών για τα αποτελέσματα του Eurogroup, όπως συνέβη στις χθεσινές συναντήσεις έτσι και σήμερα το φάσμα θα συμπεριλάβει όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Εμφαση θα δοθεί στο Κυπριακό, ύστερα από την επίσκεψη Γιλντιρίμ στην Αθήνα.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπερασπίσει τη συμφωνία του Eurogroup, καίτοι αυτή αναβάλλει τις αποφάσεις για το χρέος και αφήνει γκρίζες ζώνες για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Η θέση της κυβέρνησης για τη συμφωνία είναι ότι αυτή εγγυάται τη σταθερότητα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ενώ ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Επίσης, το Μαξίμου υπογραμμίζει ιδιαίτερα τις αναπτυξιακές προοπτικές και τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, που περιλαμβάνονται στο κείμενο της απόφασης.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η επανάληψη των συνομιλιών στην Ελβετία μπορεί να οδηγήσει σε λύση –στηρίζοντας πάντοτε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Ο Θεοδωράκης. Υποδεχόμενος τον Σταύρο Θεοδωράκη με ευχές για περαστικά και άμεση ανάρρωση, ο Πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για τη συζήτηση με τον τούρκο ομόλογό του, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε τη στήριξή του στο πρόσωπο του Νίκου Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ο Τσίπρας ανέφερε πως η συνάντηση με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ απέφερε καρπούς και άφησε να εννοηθεί ότι η πρόσφατη συζήτησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κίνα αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς φαίνεται πως το Κυπριακό μπορεί να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης.
Για την αξιολόγηση, οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Ο Θεοδωράκης χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της και ο Τσίπρας, δίχως να πανηγυρίζει για το χρέος, μεταφέρει την αισιοδοξία του για θετική πορεία της χώρας και μιλά για ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα στο Eurogroup.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε, εξάλλου, να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις πρόσφατες αλλαγές στην Παιδεία και ο Πρωθυπουργός υπεράσπισε τις επιλογές του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, αρνούμενος ότι ο νέος νόμος συνιστά οπισθοδρόμηση. «Να μη γυρίσουμε πίσω, αλλά να φύγουμε μπροστά» δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος άφησε εμμέσως αιχμές για τον Πάνο Καμμένο αναφερόμενος στο Κυπριακό. «Οι ευθύνες των Τούρκων είναι δεδομένες, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ακραίους εθνικιστικούς κύκλους που υπάρχουν στον πολιτικό ορίζοντα και της δικής μας χώρας να σαμποτάρουν για άλλη μία φορά την επίλυση του Κυπριακού» σχολίασε.
Ο Λεβέντης. Οσο για τον Βασίλη Λεβέντη, δεν αιφνιδίασε με όσα είπε στον Πρωθυπουργό. Για τη συμφωνία, για παράδειγμα, είπε πως «δεν έπρεπε να ανεβάσει ψηλά τους τόνους ότι θα πετύχει κάτι», ενώ τόνισε ότι το κρίσιμο είναι αν θα έρθουν επενδύσεις το επόμενο διάστημα.
Αναφέρθηκε επίσης στην κουλτούρα των συνεργασιών. «Θα ήταν λοιπόν γενναίο να φτιάξετε μια κυβέρνηση και να είναι μέσα και η ΝΔ για δύο έτη. Για να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, για να μην πολεμούν τη χώρα και την κυβέρνηση αυτή» είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων στον Πρωθυπουργό και κατέληξε πως ο Τσίπρας έχει δύο δρόμους: «Το ένα να προχωρήσει μόνος του κι όπου τον βγάλει. Το άλλο είναι να κάνει την υπέρβαση, να κάνει μια κυβέρνηση οικουμενική και όλοι μαζί να συνεργήσουμε να βγει η χώρα από την κρίση».
Τέλος, για το Κυπριακό Τσίπρας – Λεβέντης συμφώνησαν «να καταβάλει η Ελλάδα προσπάθεια να προσεγγίσει η Τουρκία την Ευρωπαϊκή Ενωση».