Ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης επιστρέφει σε γνώριμα λημέρια αναλαμβάνοντας πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ, το οποίο λειτουργεί γνωμοδοτικά σε ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και χρήζουν και νομικής συνδρομής.

Ο Ροζάκης, που διετέλεσε και υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη, θυμίζω ότι διετέλεσε ακόμα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πολύ καλός γνώστης των ελληνοτουρκικών, με εμπειρία σε όλο το εύρος των θεμάτων του Διεθνούς Δικαίου το οποίο δίδασκε επί χρόνια πρώτα στο Πάντειο και στη συνέχεια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα συνυπάρξει στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας με έναν πρώην υπουργό και καθηγητή, τον Χάρη Παμπούκη, ο οποίος έχει επίσης διατελέσει γενικός γραμματέας στο ΥΠΕΞ επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου και σήμερα είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών.

Τη λίστα συμπληρώνουν η Φαίη Παζαρτζή, καθηγήτρια σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Αντώνης Μπρεδήμας, καθηγητής με ειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Παρούλα Περράκη, ο Πέτρος Λιάκουρας που συμμετέχει και με την ιδιότητα του επιστημονικού διευθυντή του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού. Τελευταίος και… νεότερος, ο αδελφός του κυβερνητικού εκπροσώπου, Αντώνης Τζανακόπουλος, για τον οποίο έχω ακούσει τα καλύτερα. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στην Οξφόρδη με ειδίκευση στις διεθνείς συμβάσεις και σε θέματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της λειτουργίας του ΟΗΕ.