Μητσοτάκης και Σαμαράς τα λένε συχνά. Αλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ συνομιλεί τακτικά με τους πρώην πρωθυπουργούς και προκατόχους του στην κομματική ηγεσία, πολλές φορές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να ακούσει τη γνώμη και τη συμβουλή τους και να αξιοποιήσει την εμπειρία τους, ειδικά σε κρίσιμα ζητήματα.
Το χθεσινό τετ α τετ των δύο, όμως, είχε μια ιδιαιτερότητα. Κατ’ αρχάς, η συνάντηση είχε προαναγγελθεί, έστω και δύο ώρες νωρίτερα, και πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στο Μοσχάτο, στο οποίο για πρώτη φορά βρέθηκε ο Σαμαράς. Σε αντίθεση, ας πούμε, με την τελευταία κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Καραμανλή που είχε γίνει γνωστή μετά την αναχώρηση του Κυριάκου από την Παναγή Κυριακού.
Υπό αυτό το πρίσμα, η χθεσινή συνάντηση με τον Σαμαρά είχε πιο θεσμικό χαρακτήρα. Η μεταξύ τους συζήτηση, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία του Eurogroup και την παραμονή της συνάντησης του προέδρου της ΝΔ με τον Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το κόμμα ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση –και ο Σαμαράς προκρίνει τη σκληρή αντιπολίτευση. Η αντιπολιτευτική δυναμική της ΝΔ, προεξοφλείται ότι αποτέλεσε βασικό αντικείμενο της συζήτησης.
Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που θέλει να στείλει εντός και εκτός κόμματος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως όλες οι τάσεις της γαλάζιας παράταξης βρίσκονται σε απόλυτη σύμπνοια, με αποκλειστικό στόχο να αναδειχθούν οι παταγώδεις αποτυχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Συχνά, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ φροντίζει κατά τις ομιλίες του να δίνει έμφαση στην ενότητα του κόμματος, κάνοντας αναφορές στο θετικό έργο των κυβερνήσεων Σαμαρά και Καραμανλή.
Μητσοτάκης και Σαμαράς –σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς –συζήτησαν για περίπου 40 λεπτά για όλα τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Ανάμεσα σε αυτά ήταν το κλείσιμο της αξιολόγησης, τα εθνικά θέματα αφού δίπλα στο Κυπριακό φαίνεται να έχει ανοίξει περισσότερο το Σκοπιανό, αλλά και ζητήματα της καθημερινότητας, στα οποία δίνει μεγάλο βάρος η ΝΔ.