Η είδηση για την παραπομπή σε δίκη τριών αλλοδαπών εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, εις βάρος των οποίων είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για την πώληση 28 ακινήτων, έχει προκαλέσει έντονες αναταράξεις σε πολιτικό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το πρόσφατο Eurogroup το θέμα τέθηκε επιτακτικά και συνδέθηκε με την καταβολή της δόσης.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και της δικαιοκρατίας, το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά» αναφερόταν σε non paper της κυβέρνησης σχετικά με την απειλή για τη συσχέτιση καταβολής της δόσης και ασυλίας των τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.

Τη λύση στον δικαστικό και πολιτικό αυτό γρίφο, όπως επισημαίνουν νομικές πηγές, θα κληθεί να δώσει, όπως όλα δείχνουν, η ελληνική δικαιοσύνη. Το πλέον πιθανό σενάριο που ακούγεται είναι να εξεταστεί αρμοδίως αν χωρεί ενδεχομένως αναίρεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, οι δικαστές είναι εκείνοι που θα έχουν τον τελικό λόγο περί της παραπομπής ή μη τριών συγκεκριμένων στελεχών. Και αν τότε οι λειτουργοί της Θέμιδας οδηγηθούν σε άλλο αποτέλεσμα –κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν –το κεφάλαιο αυτό μπορεί να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα και να πέσουν οι τίτλοι τέλους στην υπόθεση αυτή που η… χάρη της έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα.

Το φλερτ με τη Σοσιαλδημοκρατία

Οσοι διαβάσατε το χθεσινό ρεπορτάζ για το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα τις επόμενες ημέρες, γνωρίζετε ήδη ότι αύριο θα συμμετάσχει ως ομιλητής σε εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Τι εστί Προοδευτική Συμμαχία; Μια κοινή πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές για το μέλλον της Ευρώπης.

Φαίνεται όμως ότι τα σενάρια για φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας αναζωπυρώνονται –και δεν ξέρω αν αυτό είναι τυχαίο ή έχει να κάνει με την υπόθεση Καμμένου. Είναι χαρακτηριστικά αυτά που είπε χθες (στο Ραδιόφωνο 24/7) ο Κώστας Ζαχαριάδης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει έναν προοδευτικό πόλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και καλά θα ήταν η Δημοκρατική Συμπαράταξη να συμμετάσχει. Δεν θα υποδείξω όμως στην κυρία Γεννηματά τι να κάνει» είπε.

Κι άλλα Κέντρα ζητά ο Αβραμόπουλος

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Το ρητό αυτό γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος συνιστά στην κυβέρνηση προετοιμασία ενόψει της χειμερινής περιόδου για το Προσφυγικό.

Αυτό ακριβώς είπε στους Νίκο Τόσκα και Γιάννη Μουζάλα κατά τη συνάντησή τους με αφορμή την ενημέρωση των πρεσβευτών της ΕΕ στην Αθήνα για τα θέματα της μετανάστευσης και της εσωτερικής ασφάλειας. Ο επίτροπος Μετανάστευσης ζήτησε από τους πρεσβευτές να συμβάλουν για την επιτυχία του προγράμματος μετεγκατάστασης και από τους δύο υπουργούς να ενταθεί η προετοιμασία για τη δημιουργία περισσότερων υποδομών υποδοχής στα νησιά –κυρίως κλειστών Κέντρων. Επίσης, ζήτησε να δοθεί έμφαση στην πολιτική για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.