Για πρώτη φορά στην Ιστορία 1.000 χορωδοί από 30 πόλεις της Ελλάδας ενώθηκαν χθες βράδυ σε μία πελώρια χορωδία για την ιστορική παράσταση «Ολη Η Ελλάδα για τον Μίκη – 1.000 φωνές», ένα αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη.

Με τη συνοδεία της Συμφωνικής Μαντολινάτας ερμήνευσαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο μερικά από τα αριστουργήματα του Μίκη από τους ποιητικούς κύκλους «Μικρές Κυκλάδες» «Επιτάφιος», «Αξιον εστί», «Επιφάνεια», «Ομορφη πόλη», «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία», «Λιποτάκτες», «Χαιρετισμοί» και «Γειτονιά των αγγέλων», σε χορωδιακή διασκευή και ενορχήστρωση για συμφωνική μαντολινάτα του μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη.

Συμμετείχαν ακόμα οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Ιωάννα Παππά, οι λυρικοί καλλιτέχνες Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ελένη Βουδουράκη, Αντώνης Κορωναίος, Μπάμπης Βελισσάριος, Παντελής Κοντός και ο λαϊκός τραγουδιστής Γεράσιμος Ανδρεάτος.

Ο μεγάλος δημιουργός, παρά τα προβλήματα της υγείας του, όχι μόνον παραβρέθηκε αλλά ζήτησε και να διευθύνει το φινάλε της συναυλίας που έγινε ένας ύμνος στη μουσική του.

Στα κείμενα του βραβευμένου συγγραφέα και ποιητή Γιώργου Μπλάνα, που απέδωσαν οι ηθοποιοί, «ο Μίκης Θεοδωράκης, ως μουσική συνείδηση στο ξύπνημά της, συνομιλεί με την Ελλάδα κι ανακαλύπτει την απεραντοσύνη του προσώπου της, την πανάρχαια αίσθηση της γης και τ’ ουρανού και των ανθρώπων, που κλείνουν τα τραγούδια της».

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να τιμήσουν τον Μίκη βρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Μανώλης Γλέζος κ.ά..