Ανδρας 36 ετών, μαροκινής καταγωγής, χωρίς παρελθόν ως ύποπτος για τρομοκρατία, είναι ο δράστης της επίθεσης το βράδυ της Τρίτης στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών, την οποία οι αρχές χαρακτήρισαν τρομοκρατική.
Μέχρι στιγμής, έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μόνο τα αρχικά του δράστη (O.Z.), ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα από βέλγο στρατιώτη, καθώς και ότι διέμενε σε διαμέρισμα στο Μολενμπέκ των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Ερικ βαν ντερ Σιπτ, ο 36χρονοςεπιχείρησε ανεπιτυχώςνα πυροδοτήσει βόμβα με καρφιά που είχε κρύψει σε βαλίτσα.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα, αναφέρεται πως ο άνδρας εισήλθε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών στις 8.39 μμ (9.39 μ.μ. ώρα Ελλάδας) της Τρίτης και ενώθηκε με μια ομάδα επιβατών στο υπόγειο τμήμα του σταθμού.Στις 8.44 μμ άρπαξε τη βαλίτσα του και, φωνάζοντας, προκάλεσε μερική έκρηξη, από την οποία δεν τραυματίστηκε κανείς, αλλά είχε ως αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά η βαλίτσα.
Ο άνδρας άφησε τότε την καιόμενη βαλίτσα και προχώρησε στην αποβάθρα «αναζητώντας τον διευθυντή του σταθμού». Ενώ βρισκόταν μακριά, η βαλίτσα του, που περιείχε καρφιά και φιάλες αερίου, εξερράγη για δεύτερη φορά, αυτή τη φορά πιο ισχυρά, αλλά ούτε και τότε πλήρως.
Ο άνδρας επέστρεψε στην αίθουσα όπου είχε αφήσει τη βαλίτσα και όρμησε σ’ έναν στρατιώτη που περιπολούσε στον σταθμό, φωνάζοντας «Αλάχου Ακμπαρ» (ο θεός είναι μεγάλος). Τότε ο στρατιώτης άνοιξε πυρ, πυροβολώντας τον άνδρα πολλές φορές και σκοτώνοντάς τον επί τόπου.
«Δεν φορούσε ζώνη με εκρηκτικά» αναφέρεται στη δήλωση του εισαγγελέα.
Αν και κανείς δεν τραυματίστηκε από την έκρηξη, οι μνήμες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν πέρυσι τις Βρυξέλλες προκάλεσαν πανικό μεταξύ των πολιτών.Το υπόγειο τμήμα του σιδηροδρομικού σταθμού ήταν ακόμη γεμάτο κόσμο όταν ακούστηκε η έκρηξη και ο χώρος γέμισε καπνούς.
Οι Βρυξέλλες, όπου έχουν την έδρα τους η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού μετά την επίθεση που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι. Τέσσερις μήνες αργότερα συνεργοί των δραστών των επιθέσεων αυτών σκότωσαν 32 ανθρώπους στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ συμμετείχε σε σύσκεψη με τους συμβούλους ασφαλείας και δήλωσε ότι η χώρα παραμένει στο δεύτερο πιο υψηλό επίπεδο συναγερμού.
Ο ίδιος συγκαλεί την Τετάρτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ενώ, μέσω Twitter, ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας και το προσωπικό του σιδηροδρομικού σταθμού για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν και το κουράγιο τους.
Την ίδια ώρα, ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δήλωσαν ότι το χθεσινό επεισόδιο ενδέχεται να είναι παρόμοιο με τις επιθέσεις «μοναχικών λύκων» που έχουν διαπράξει ριζοσπαστικοποιημένα άτομα με περιορισμένη πρόσβαση σε όπλα και εκπαίδευση. «Τέτοιες μεμονωμένες ενέργειες θα συνεχίσουν να σημειώνονται στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και αλλού. Είναι αναπόφευκτο» δήλωσε ο Κλοντ Μονικέ, πρώην γάλλος πράκτορας.
Οπως υποστήριξε, με το Ισλαμικό Κράτος υπό πίεση στη Συρία, οι επιθέσεις στην Ευρώπη θα αυξηθούν, αν και οι περισσότερες θα πραγματοποιούνται από «ερασιτέχνες» που δεν θα προκαλούν μεγάλο κακό.
- Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό οι εξαγωγές όπλων – Η Ουκρανία ο βασικός αποδέκτης
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»