Καλές σχέσεις μεν, δίχως όμως συμβιβασμούς στις βασικές αρχές της ΕΕ επιθυμεί η πλειονότητα των Ευρωπαίων στο θέμα του Brexit. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην Guardian, το 65% των ερωτηθέντων σε Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία και Πολωνία πιστεύουν ότι η στάση που θα τηρηθεί στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο των Βρετανών από την Ενωση θα πρέπει να είναι σκληρή.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Chatham House-Kantar, μόλις το 18% των συμμετεχόντων είχε αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να κρατήσει τη Βρετανία όσο πιο κοντά γίνεται στην ΕΕ, έστω και εις βάρος των αρχών της.
Το 57% εκτιμά ότι η ΕΕ έχει ήδη αποδυναμωθεί εξαιτίας του Brexit. Περίπου οι μισοί, το 46% πιστεύει ότι και αν δεν έχουν φανεί ακόμη οι επιπτώσεις, το Brexit θα βλάψει σίγουρα την Ενωση. Ακριβώς το αντίθετο πιστεύει ότι θα συμβεί το 70% των Βρετανών, ότι δηλαδή η ΕΕ θα είναι αυτή που θα πληγεί από το Brexit.
Σημαντική ωστόσο απόκλιση υπήρξε επίσης μεταξύ του ευρύτερου κοινού και της ευρωπαϊκής ελίτ – πολιτικοί, επιχειρηματίες κ.λπ. – όσον αφορά ποιος ζημιώθηκε (Βρετανία ή ΕΕ) από το διαζύγιο, καθώς και σε άλλα μείζονα ζητήματα, όπως το προσφυγικό.
Στο ερώτημα επίσης κατά πόσον και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν τα χνάρια της Βρετανίας εντός των επόμενων 10 ετών, μόνο οι Ελληνες και οι Βρετανοί δήλωσαν βέβαιοι στην πλειονότητά τους.
Επίσης, περίπου οι μισοί Έλληνες, το 48% απάντησε ότι κάποιο μέλος της οικογένειάς τους δανείστηκε χρήματα τη χρονιά πριν από την δημοσκόπηση για τα προς το ζην όπως τρόφιμα ή να πληρώσει λογαριασμούς, ενοίκιο, δάνειο σπιτιού, ενώ το 31% δήλωσε ότι κάποιος συγγενής στερήθηκε θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή.
Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι Έλληνες (62%) συνδέουν την οικονομική κρίση με την ΕΕ, ενώ το 32% εκτιμά ότι η λιτότητα είναι η μεγαλύτερη αποτυχία της Ενωσης.
Αν και τουλάχιστον ο μέσος Ευρωπαίος, σύμφωνα με την έρευνα, εστιάζει στα αρνητικά της Ενωσης, στα μεγαλύτερα επιτεύγματα της οι ερωτηθέντες περιέλαβαν την ελευθερία να ζουν και να εργάζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τη Συνθήκη του Σένγκεν (17%), την ειρήνη στην Ευρώπη και το ευρώ (13%) και την ενιαία αγορά (8%).
Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία, έλαβαν μέρος περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σε 10 χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Βρετανίας.