Οταν οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν πριν από λίγες εβδομάδες να επεκτείνουν την περίοδο κατά την οποία θα παράγουν μειωμένες ποσότητες μαύρου χρυσού προκειμένου να ανέβουν οι τιμές, μάλλον δεν περίμεναν αυτό που ακολούθησε. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν χθες στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, πέφτοντας ακόμη και κάτω από 45 δολάρια το βαρέλι. Η υποχώρηση αυτή στα χαμηλά επταμήνου αποδίδεται στη συνεχιζόμενη υπερπροσφορά μαύρου χρυσού. Καταλυτικός παράγων για την εξέλιξη αυτή είναι η απόφαση των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, οι οποίοι δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, να συνεχίσουν την παραγωγή με αμείωτους ρυθμούς αυξάνοντας σημαντικά την προσφορά στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Αμείωτη συνεχίζουν την παραγωγή και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες όπως η Λιβύη και η Νιγηρία, οι οποίες εξαιρούνται από την απόφαση του ΟΠΕΚ.

Πλέον οι αγορές προεξοφλούν ότι παρά τις προσπάθειες του Οργανισμού και της Ρωσίας, τα τεράστια αποθέματα μαύρου χρυσού που βρίσκονται αποθηκευμένα όχι μόνο σε δεξαμενές στη στεριά αλλά και σε τάνκερ στη θάλασσα, δεν θα μειωθούν σύντομα και ποντάρουν σε αυτό τεράστια ποσά.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει πια στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν στα τέλη του 2016, όταν ο Οργανισμός είχε ανακοινώσει ότι σε συνεργασία με τη Ρωσία μειώνει την ημερήσια παραγωγή κατά 1,8 εκατ. βαρέλια, στα 32 εκατ. Τον περασμένο μήνα οι πανίσχυροι αυτοί παίκτες της αγοράς ανακοίνωσαν παράταση της μείωσης παραγωγής τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2017.

Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) στην αγορά της Νέας Υόρκης για παράδοση τον Ιούλιο υποχώρησαν χθες κατά ένα δολάριο, στα 43,06 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου WTI για παράδοση τον Αύγουστο υποχώρησαν στα 43,34 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου Brent στην αγορά του Λονδίνου για παράδοση τον Αύγουστο υποχώρησαν κατά 1,1 δολ., στα 45,77 δολ. το βαρέλι.

Στη Λιβύη η ημερήσια παραγωγή αυξήθηκε κατά 50.000 βαρέλια, κοντά στα 900.000. Επίσης στη Νιγηρία η ημερήσια παραγωγή αναμένεται να φτάσει τον Αύγουστο τα 225.000 βαρέλια, από 160.000 σήμερα. Παράλληλα στις ΗΠΑ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι γεωτρήσεις. Στα τέλη Μαΐου σχεδόν 6.000 γεωτρήσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί ακόμη, ένδειξη ότι η παραγωγή μαύρου χρυσού από τις ΗΠΑ μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ έχει υποσχεθεί πως η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μειωθεί η υπερβάλλουσα προσφορά. Πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος είχε αναφέρει ότι θα χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος για να φανεί στην αγορά το αποτέλεσμα των μειώσεων παραγωγής του ΟΠΕΚ.