Το αρσενικό παιδί του Αργοσαρωνικού που εκ πρώτης όψεως μοιάζει υποτονικό, στο βάθος όμως υπάρχει μια ιδιαίτερη ιστορία… Στο πρόσωπο του Πόρου διαφαίνονται τα τελευταία χρόνια νέα χαρακτηριστικά που προδίδουν κάποιου είδους μετάβαση στην ενήλικη ζωή, αποπνέοντας ωριμότητα και ανάπτυξη.

Εισερχόμενο σε κύκλο ανάπτυξης το νησί, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του Γιώργου Σεφέρη για την «Κίχλη», φιλοξένησε τον σπουδαίο ζωγράφο Μαρκ Σαγκάλ που διέμεινε με τη σύζυγό του στην περιβόητη και απαράμιλλης ομορφιάς Βίλα Γαλήνη και άφησε χώρο θεατρικών ελιγμών στην Αλίκη Βουγιουκλάκη για την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Η Αλίκη στο Ναυτικό», επιδεικνύει νέα ατζέντα δράσεων και εκδηλώσεων.

Σύμμαχος στην προσπάθεια προσέλκυσης ακόμη περισσότερων τουριστών στο νησί, όπου η φύση και το πράσινο φλερτάρουν με τα γαλήνια νερά, oι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και οι πρωτότυπες πρωτοβουλίες. Στοίχημα αποτελεί η προσέγγιση της εξωστρέφειας και επέκταση της τουριστικής σεζόν.

Οι επισκέπτες του νησιού, εκτός από περιήγηση στην γκαλερί Citronne όπου εκτίθενται οι λιγότερο γνωστές καλλιτεχνικές δημιουργίες του Γιώργου Λάππα και αναδεικνύεται έτσι ένας κόσμος ποτισμένος από δόση μυστηρίου, θα έχουν τη δυνατότητα να αφεθούν στα ακούσματα που προσφέρουν σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Φωτεινή Βελεσιώτου. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται περί τα τέλη Αυγούστου οπότε και ξεδιπλώνεται ένα πρόγραμμα με συμβολική σημασία που αποτελεί αναδρομή σε μια από τις σημαντικότερες πτυχές της ελληνικής ιστορίας.

Για δεύτερη χρονιά, από τις 25 μέχρι και τις 27 Αυγούστου, διοργανώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις των «Συνοριακών», με τις οποίες γιορτάζεται ο καθορισμός των πρώτων συνόρων του Νεότερου Ελληνικού Κράτους από τους πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων και τον Ιωάννη Καποδίστρια, το φθινόπωρο του 1828, στο λιμάνι του Πόρου.

Η αυλαία όμως δεν πέφτει τον Αύγουστο και οι δράσεις δεν ενδίδουν στη σιγή με την αλλαγή της θερμοκρασίας . Η αλλαγή της σελίδας του ημερολογίου δεν σημαίνει καμία λήξη, καμία λήξη σε επίπεδο δραστηριοτήτων, αφού στο πλαίσιο ανανέωσης και μεταρρυθμιστικής πορείας ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης φανέρωσε την πρόθεσή του για ανάπτυξη επιπλέον δραστηριοτήτων.

Ανοίγοντας την ατζέντα του, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας νέας γραμμής δραστηριοτήτων για τους μήνες της χειμερινής σεζόν. Η εκμετάλλευση των σκιερών μονοπατιών του Πόρου βρίσκεται ψηλά στο πρόγραμμα, αφότου θα έχουν σχεδιαστεί διαδρομές και τουρίστες θα μπορούν να γνωρίσουν νέες εμπειρίες που δεν θα θυμίζουν τα γνωρίσματα της ζωής στις μεγαλουπόλεις.

Oπρώτος ναύσταθμοςτου νεότερου ελληνικού κράτους, δεν μπορεί να κρύψει από τους επισκέπτες του τις τοιχογραφίες του Νικολάου Παρθένη στον τρούλο της μητρόπολης του Πόρου, το Ρολόι που αποτελεί σημείο κατατεθέν του Πόρου και υπενθυμίζει διαρκώς την παρουσία του, τη Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη, τον κόλπο της Αγάπης.

Στο νησί το«Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρος»,ναυτική βάση που λειτούργησε ως Κέντρο Εκπαίδευσηςτου Πολεμικού Ναυτικού, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για νέες δραστηριότητες ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για ακόμη περισσότερους ξένους τουρίστες.

Ο τουρισμός, που τα προηγούμενα χρόνια δεν αποτελούσε ένα από τα δυνατά χαρτιά του Πόρου, έχει αρχίσει να αποκτά νέες μετοχές. Στο νησί με τις χίλιες κλίνες συρρέουν κυρίως Έλληνες, τελευταία όμως τουρίστες από Γερμανία, Ολλανδία και Ρωσία ανακαλύπτουν τη γοητεία του μικρού παιδιού του Αργοσαρωνικού.

Στο πλάνο της δημοτικής αρχής βρίσκεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη άνοδος της στάθμης της ποιότητας του τουρισμού με σκοπό την τόνωση της οικονομίας. Δεδομένου ότι οι κάτοικοι του Πόρου έχουν ως βασική πηγή εσόδων τις εισπράξεις από τους θερινούς μήνες, ο τουρισμός αποτελεί κάτι περισσότερο από επένδυση.

Το ερώτημα όμως που αυτόματα ανακύπτει είναι εάν ο αριθμός των τουρισμών αντανακλάται στην τοπική οικονομία και πόσοι ευνοούνται από το κύμα των αφίξεων.

Όπως και να’χει το νησί ανέκαθεν έβρισκε μεγαλύτερη ανταπόκριση σε ζευγάρια και οικογένειες που αναζητούν την εναλλαγή πρασίνου με το γαλάζιο, μια βόλτα στο Μοναστήρι, που επί Καποδίστρια τελούσε ορφανοτροφείο και εκκλησιαστική σχολή, επίσκεψη στην ιστορική Επίδαυρό που δεν απέχει περισσότερο από μια ώρα από τον Πόρο.

Απλές συνταγές που πέτυχαν και νέα στοιχήματα

Στο πρόσωπο του νησιού των τριών χιλιάδων – περίπου – κατοίκων διαφαίνονται και χαρακτηριστικά κοινωνικής δράσης, με το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό φαρμακείο να μαρτυρούν αυτού του είδους την ευαισθητοποίηση.

Η διεύρυνση δράσεων βοήθειας φαίνεται και από την εξέλιξη των διαδικασιών για τη σύσταση πολυδύναμου ιατρείου, το οποίο έκανε αισθητή την απουσία του από το νησί και επέτεινε το αίσθημα ανασφάλειας για τους ηλικιωμένους. Η σύσταση του ιατρείου στον Πόρο έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να γίνει πράξη περί τα τέλη αυτού του έτους.

Στοίχημα αποτελεί και η αποκατάσταση των προβλημάτων στο λιμάνι, επιχείρηση που δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι έχει υπαχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ο διαγωνισμός όμως κηρύχθηκε άγονος. Το καθεστώς αυτό όμως δέσμευσης εξακολουθεί να ισχύει, ενώ επικρατεί και στο θέμα των ιχθυοτροφείων.

Αντιδράσεις στους κόλπους των αλιέων αναμένεται να πυροδοτήσει η απόφαση για δημιουργία 100 ιχθυοτροφείων μέχρι το τέλος του 2019 στο βόρειο τμήμα του νησιού που παντρεύει αριστοτεχνικά τη στεριά με τη θάλασσα.

Η εξάντληση των πηγών νερού στο νησί βρίσκεται στο πρόγραμμα με τα θέματα που εκπέμπουν σήμα κινδύνου αφού έχει υποβληθεί αίτηση για δημιουργία δύο μονάδων αφαλάτωσης.

Προσπάθεια καταβάλλεται και για να διατηρηθεί σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ο αριθμός των παιδιών ώστε να μην συγχωνευτούν τα σχολεία.

Δίπλα από τον Πόρο, στον δήμο Γαλατά, αξίζει να αναφερθεί ότι αρμονικά συμβιώνουν οι κάτοικοι με μια κοινότητα Ινδών στην οποία έχει παραχωρηθεί αίθουσα που έχει αξιοποιηθεί ως θρησκευτικό κέντρο. Το γεγονός αυτό δεν έχει ανάψει το φυτίλι των διαφωνιών.

Αναθάρρηση, πάντως, εκπέμπεται από επιχειρηματικές πρωτοβουλίες των νησιωτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα odyssey activities, πρωτοβουλία που έχει το άρωμα από το μεράκι της Κατερίνας Σακελλίου, η οποία εδώ και δεκαετίες παραδίδει μαθήματα μαγειρικής στην Oλλανδία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πόρο, τη ζωή της έχει μοιράσει όμως ανάμεσα σε Ολλανδία και Ελλάδα, αναπτύσσοντας επαφές και έξυπνες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Επιδίδεται σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και βγαίνει κερδισμένη. Μαζί με τη φιλοξενία και τα δωμάτια, απασχολεί τουρίστες για πέντε, περίπου, μήνες μαθαίνοντάς τους μαγειρική, ξεναγώντας τους στα μονοπάτια του Πόρου, μυώντας τους στη μαγεία της κολύμβησης και σε αυθεντικές τεχνικές παραγωγής λαδιού. Η διάθεσή της δεν πέφτει στο κενό, αλλά επιβραβεύεται όταν όλο και περισσότεροι τουρίστες αγκαλιάζουν τις ιδέες της.

Αξιοπρόσεχτη και η διαδρομή του εργαστηρίου υφαντικής «Εργάνη», όπουη αρχαία υφαντική μπολιάζει με τη νέα. Στο εργαστήρι φιλοξενείται μόνο ντόπια παραγωγή που όπως φαίνεται έχει συγκινήσει όλο τον κόσμο αφού εξάγεται σε ΗΠΑ και ευρωπαϊκές πόλεις.

Αυτές είναι ορισμένες από τις ιστορίες επιτυχίας στον γραφικό Πόρο, που προσφέρει μικρές και μεγάλες απολαύσεις, ορισμένες από αυτές στη «Ρότα» και τον «Άσπρο Γάτο» που προσφέρονται για φαγητό. Τα υπόλοιπα μένει να τα ανακαλύψει ο επισκέπτης…