Ο μήνας της γέννησης μπορεί να επηρεάζει τις πιθανότητες εκδηλώσεως πολλών και διαφορετικών ασθενειών, σύμφωνα με μία νέα, σημαντική μελέτη.

Επιστήμονες από την Ισπανία συνέκριναν τους μήνες γεννήσεως 29.478 συμπατριωτών τους με 27 ασθένειες για να δουν αν υπάρχουν συσχετίσεις όσον αφορά την υγεία μακροπρόθεσμα και με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν ότι για ορισμένα νοσήματα οι συσχετίσεις ήταν ιδιαιτέρως ισχυρές.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Medicina Clínica,ανακάλυψαν πως οι άνδρες που είχαν γεννηθεί Σεπτέμβριο είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από προβλήματα θυρεοειδούς σε σύγκριση με όσους είχαν γεννηθεί Ιανουάριο.

Αντίστοιχα, όσοι είχαν γεννηθεί Αύγουστο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα, σε σύγκριση με όσους είχαν γεννηθεί στις αρχές του χρόνου.

Στις γυναίκες, βρήκαν πως όσες είχαν γεννηθεί Ιούλιο είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαγνωσθεί με υπέρταση και 40% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με ακράτεια ούρων.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Αλικάντε διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένοι μήνες σχετίζονται με ευνοϊκές επιδράσεις στην υγεία.

Έτσι, οι άνδρες που είχαν γεννηθεί Ιούνιο είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη και 22% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με οσφυαλγία, ενώ οι γυναίκες που είχαν γεννηθεί τον ίδιο μήνα είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες ημικρανίας και 35% λιγότερες πιθανότητες να ταλαιπωρηθούν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Ο πιο προστατευτικός μήνας, όμως, φαίνεται πως είναι ο Σεπτέμβριος, καθώς άνδρες και γυναίκες που είχαν γεννηθεί κατ’ αυτόν τον μήνα είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι διαφορές αυτές οφείλονται στα επίπεδα της βιταμίνης D που παράγει η έκθεση της μητέρας στον ήλιο ή σε άλλους παράγοντες με εποχιακή διακύμανση, όπως η θερμοκρασία, οι ιοί και τα αλλεργιογόνα που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη όχι μόνο μέσα στη μήτρα αλλά και κατά τους πρώτους μήνες της ζωής.