Μία άλλη «Αντιγόνη» φιλοξενεί το Summer Nostos Festival που οργανώνει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και παρουσιάζεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Λυρικής Σκηνής. Η ομάδα Θέατρο του Πολέμου (Theater of War) μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στην παράσταση «Η Αντιγόνη στο Φέργκιουσον» τοποθετώντας τα διαχρονικά ερωτήματα και διλήμματα του πρωτότυπου έργου στη σημερινή πραγματικότητα. Στην «Αντιγόνη», ο ομώνυμος χαρακτήρας δεν μπορούσε να θάψει τον νεκρό Πολυνείκη. Στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ το 2014, ο Μάικλ Μπράουν, αφού πυροβολήθηκε από την αστυνομία, έμεινε να κείτεται νεκρός στον δρόμο επί ώρες. Το σύγχρονο περιστατικό αστυνομικής βίας και φυλετικού ρατσισμού πέρασε στην παράσταση «Αντιγόνη του Φεργκιουσον». Και μέσω του προσώπου της Αντιγόνης του Σοφοκλή επιχειρεί να ανοίξει έναν διάλογο μεταξύ της ισχύος του νόμου και της τοπικής κοινωνίας με στόχο τονσυμβιβασμό.

Η παράσταση «Antigone in Ferguson» έκανε πρεμιέρα στις 17 Σεπτεμβρίου του 2016 στον κύκλο εκδηλώσεων «Antigone Now» που οργάνωσε το Ιδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη με τρεις εξαιρετικά επιτυχημένες παραστάσεις. Στη διάρκεια της αθηναϊκής παράστασης ο σκηνοθέτης Μπράιαν Ντόρις με την ομάδα Θέατρο του Πολέμου, την οποία απαρτίζουν καταξιωμένοι αμερικανοί ηθοποιοί, θα παρουσιάσουν δραματοποιημένες απαγγελίες σκηνών της «Αντιγόνης».

Η ομάδα Theater of War υλοποιεί προγράμματα που εστιάζουν σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα μέσω της παρουσίασης δραματοποιημένων απαγγελιών και ανοιχτής δημόσιας συζήτησης που ακολουθεί. Χρησιμοποιώντας το θέατρο για τη θέσπιση ενός κοινού λεξιλογίου, στοχεύει στην εκκίνηση ενός δημιουργικού διαλόγου που θα προάγει τη συμπόνια, την εμπάθεια, την κατανόηση και τη θετική δράση. Ο Ντόρις είναι γνωστός στην Αμερική για τις δραματικές αναγνώσεις αρχαίων ελληνικών τραγωδιών σε βετεράνους πολέμου. Ο ίδιος συνέλαβε την δημιουργία της σύγχρονης «Αντιγόνης» που η πρεμιέρα της δόθηκε στο Φέργκιουσον, ανοίγοντας τη συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων της αστυνομίας και αφροαμερικανών πολιτών.

Στους ρόλους της Αντιγόνης, του Τειρεσία/Αγγελου, του Αίμονα, της Ισμήνης/Ευρυδίκης εμφανίζονται και διαβάζουν οι: Ανικα Νόνι Ρόουζ, Ντέιβιντ – Πάτρικ Κέλι, Ντουέιν Φόστερ, Μαρτζολέιν Γκόλντσμιθ. Τα χορικά της σύγχρονης «Αντιγόνης» έχει επιμεληθεί ο αστυνομικός και διευθυντής της χορωδίας γκόσπελ Φιλ Ουίντμορ. Ο Χορός συμπληρώνεταιμε αστυνομικούς, τις συζύγους τους και δασκάλους από το Σεν Λούις της Πολιτείας του Μιζούρι.

INFO

Απόψε στις 20.30 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ