Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έπεσαν στην παγίδα του Πρωθυπουργού, ο οποίος επεδίωκε να στήσει στο Μαξίμου ένα εορταστικό σκηνικό συναίνεσης για την απόφαση του Eurogroup – και πλέον το ραντεβού τους ανανεώνεται για την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, μέσα σε εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα και χωρίς χαμόγελα και αστεϊσμούς. Ο κύκλος των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς περιορίστηκε σε παράλληλους μονολόγους, που επιβεβαίωσαν ένα αγεφύρωτο χάσμα, ενώ η προσπάθειά του να αποσπάσει κατόπιν εορτής τη νομιμοποίηση των επιλογών του, όχι μόνον δεν ευοδώθηκε, αλλά παγίδευσε τελικώς τον ίδιο – με αποκορύφωμα τα καρφιά της Φώφης Γεννηματά για τη «θηλιά» που ανέδειξαν την πρωθυπουργική αμηχανία και το παγωμένο κλίμα.
Μολαταύτα, ο ίδιος δεν έδειξε να πτοείται και επέμεινε πως «με τη συμφωνία στο Eurogroup πετύχαμε πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια Μνημονίων έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση». Οσο για το τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πηγές τού Μαξίμου ανέφεραν ότι η συζήτηση των δύο αρχηγών διεξήχθη σε ήπιο κλίμα, παρά την παραίνεση του προέδρου της ΝΔ να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την απόφαση του Eurogroup στη συζήτηση της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή – την οποία έχει ζητήσει, άλλωστε, η ΝΔ. Πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου, πάντως, μίνιμουμ συναίνεση διαφαίνεται ότι εξασφαλίστηκε στο θέμα του Κυπριακού, εξέλιξη που ώθησε τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει πως «προχωράμε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία με ξεκάθαρη εθνική γραμμή».
Στα εν οίκω της κυβέρνησης στρέφεται τώρα ο Αλέξης Τσίπρας ύστερα από τις άκαρπες, πρακτικά, συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ετσι σήμερα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον Πρωθυπουργό να ενημερώνει θεσμικά για τα αποτελέσματα του Eurogroup και να επιδιώκει με επικοινωνιακούς όρους να σηματοδοτήσει restart του κυβερνητικού έργου και στροφή της κυβέρνησης στην καθημερινότητα.
Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, η αλήθεια είναι ότι εξ αρχής στο Μαξίμου δεν έτρεφαν υψηλές προσδοκίες, αλλά ο στόχος τους ήταν καθαρά συμβολικός: να δοθεί η αίσθηση ότι ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει συναινετικές πρωτοβουλίες και σέβεται τους θεσμούς ενημερώνοντας κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς για ζητήματα υψηλής πολιτικής όπως η απόφαση του Eurogroup και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.
ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. Ο έντονος διάλογος, ωστόσο, του Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά φαίνεται πως γύρισε μπούμερανγκ για την επικοινωνιακή τακτική του Μαξίμου, το οποίο μέσω διαρροών απάντησε σε υψηλούς τόνους. «Η ίδια και το ΠΑΣΟΚ από το 2010 έως το 2015 επέβαλαν 65 δισ. ευρώ μέτρα, εκτόξευσαν την ανεργία στο 27%, παρέλαβαν το χρέος στο 120% και το πήγαν στο 180% του ΑΕΠ, συρρίκνωσαν την ελληνική οικονομία κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες και όμως μίλησαν για θηλιά. Πήραν την απάντηση που τους άξιζε», έλεγαν χαρακτηριστικά.
Αντιθέτως, αναφορικά με τη συνάντηση Τσίπρα – Μητσοτάκη, οι ίδιες πηγές επιχειρούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την ψυχρότητα που επέδειξε ο πρόεδρος της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση των δύο έγινε σε ήπιο κλίμα και ότι είναι θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση, η άσκηση κριτικής και ο καταλογισμός ευθυνών. Κατά τις ίδιες πηγές, μάλιστα, ο Πρωθυπουργός εκδήλωσε ψήγματα συναίνεσης απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για διακομματική διοίκηση στην υπό ίδρυση Αναπτυξιακή Τράπεζα.
ΦΙΛΗ-Α ΠΥΡΑ. Αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκάλεσαν την ίδια ώρα οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη (Ant1), οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά το πρώτο οργανωμένο εσωκομματικό χτύπημα μετά το Eurogroup. Ο πρώην υπουργός Παιδείας άσκησε εμμέσως κριτική στις επιλογές Τσίπρα και ακύρωσε τα κυβερνητικά επιχειρήματα για την απόφαση του Λουξεμβούργου. Μίλησε για «πολιτική με στοιχεία νεοφιλελεύθερης πολιτικής στον πυρήνα της» και παραδέχθηκε ότι οι υψηλοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα ισοδυναμούν με πολιτικές λιτότητας, ενώ εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση πιθανά δεν είχε σταθμίσει σωστά τους συσχετισμούς δύναμης» στη διαπραγμάτευση. Παράλληλα, αναφερόμενος στις καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις Τούρκων, κάρφωσε τους αρμόδιους υπουργούς, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουν δώσει πειστικές απαντήσεις».
«Ο κ. Φίλης είπε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο εφαρμόζουμε –και αυτή είναι η πραγματικότητα –έχει και πολλά στοιχεία με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί. Αυτό το έχει πει πρώτος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός», σχολίασε από την πλευρά του στον Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.