Σοβαρούς τριγμούς προκαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ οι σκοτεινές επαφές του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη παρά την ομπρέλα προστασίας που ανοίγει το Μαξίμου στον πολλαπλώς εκτεθειμένο υπουργό και κυβερνητικό εταίρο. Μπροστά στην πολιτική θύελλα που δυναμώνει, βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σπεύδουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις κινήσεις του υπουργού Αμυνας ενώ οι καταγγελίες Γιαννουσάκη για την επιχειρούμενη σκευωρία με στόχο τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη μπαίνουν πλέον στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Μετά τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος κράτησε αποστάσεις ασφαλείας από τον Καμμένο, ένας χορός αντιδράσεων από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να βάλει σε δοκιμασία το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο προσώρας παρέχει πλήρη πολιτική κάλυψη στον υπουργό Αμυνας, έστω και με καινοφανή τρόπο. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ένα τηλεφώνημα του Πάνου Καμμένου στον καταδικασθέντα σε ισόβια ιδιοκτήτη του «Noor 1» δεν θα πρέπει να προβληματίζει, αντιθέτως τόσο ο υπουργός Αμυνας όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής «έπραξαν αυτό που θα έπραττε ο οποιοσδήποτε πολίτης».
«Το σημαντικό δεν νομίζω ότι είναι το τηλεφώνημα, το σημαντικό είναι να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση και να μπορέσουμε να δούμε τι κρύβεται πίσω από αυτό το φορτίο ηρωίνης που ήταν το μεγαλύτερο φορτίο που πιάστηκε ποτέ στην ευρωπαϊκή ήπειρο», αποφάνθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (Σκάι), ενώ για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, πρωτίστως της ΝΔ, επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση: «Εάν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ταυτισθεί με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, μπορεί να το κάνει».
Η επιχειρηματολογία του Μαξίμου, ωστόσο, δεν πείθει ούτε τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι αρχίζουν να κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση, τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή απέναντι στον υπουργό Αμυνας. «Για την υπόθεση του “Noor 1” έχουν γραφεί πολλά, υπάρχει ακόμη σκιά. Με τον κ. Καμμένο δεν υπάρχει ιδεολογική ταύτιση», διαμήνυσε ο πρώην υπουργός Νίκος Ξυδάκης (Σκάι), ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Φίλης αναφέροντας (Ant1) ότι «είναι αναγκαστική η συνεργασία με τον Καμμένο απλώς για να υπάρξει κυβέρνηση». «Δεν συμφωνώ με καμία παρέμβαση. Δεν συμφωνώ με πράγματα που γίνονται στο σκοτάδι…» αντέδρασε ο βουλευτής Δημήτρης Βέττας ενώ με αυστηρές συστάσεις προς τον υπουργό Αμυνας παρενέβη στην υπόθεση ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης, τονίζοντας ότι «ο Καμμένος πρέπει να αποδείξει αυτά που λέει» καθώς «δεν μπορεί κανείς να κατηγορεί κανέναν χωρίς στοιχεία».
Μέσα σε αυτό το κλίμα η αντιπολίτευση εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση με διαδοχικές ερωτήσεις στη Βουλή ενώ δείχνει και προς την κατεύθυνση όχι μόνον του κοινοβουλευτικού, αλλά και του ποινικού ελέγχου όσον αφορά τον ρόλο του Καμμένου. «Εχει εκφύγει των θεσμικών του ορίων αλλά τα θεσμικά όρια δεν είναι λάστιχο. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε ξεκινήσει ανάλογη διαδικασία από τη Δικαιοσύνη για την ανάμειξη του υπουργού» ήταν η ευθεία βολή του βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κατά του υπουργού Αμυνας.
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ. Σε δικαστικό επίπεδο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επιλαμβάνεται πλέον των καταγγελιών του ισοβίτη Γιαννουσάκη, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο έχει ενημερώσει με αναφορά του τις εισαγγελικές Αρχές για τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για τη δυσώδη υπόθεση και τις πιέσεις που δέχθηκε. Η αναφορά του είχε πάρει μεν τη δικαστική οδό, αλλά για έναν σοβαρό και απαράβατο δικονομικό όρο δεν μπορούσε να ξεκινήσει η ουσιαστική διερεύνηση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης. Κι αυτό γιατί η σχετική δικογραφία παρέμενε στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά, παρά το γεγονός ότι ο καταγγέλλων περιλαμβάνει στην αναφορά του και εισαγγελικό λειτουργό που υπηρετεί στον Πειραιά.
Ετσι, για να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος και να λυθούν τα χέρια των Αρχών ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων εκ μέρους του κρατουμένου, ο σχετικός φάκελος διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Εφετών Πειραιά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Το επόμενο βήμα είναι να γίνει καθορισμός αρμοδιότητας –όπως λέγεται η διαδικασία αυτή στη νομική ορολογία -, καθώς μεταξύ των προσώπων που αναφέρονται σε όσα καταγγέλλει ο ισοβίτης περιλαμβάνεται και εισαγγελικός λειτουργός που υπηρετεί στον Πειραιά.
Για τον λόγο αυτό η έρευνα από την Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου θα ανατεθεί σε εισαγγελέα είτε της Αθήνας είτε άλλης εφετειακής περιφέρειας που είναι κοντά στην Αττική.
Ο εισαγγελικός λειτουργός στον οποίο θα χρεωθεί τελικά τη δικογραφία θα καλέσει άμεσα τον κρατούμενο καθώς η κατάθεσή του θα σημάνει και την ουσιαστική έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης όπως συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις.
Στη συνέχεια ο εισαγγελέας θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες (συγκέντρωση αποδεικτικού υλικού, κλήση άλλων μαρτύρων κ.λπ.) προκειμένου να μην αφήσει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή.
Οπως είναι γνωστό, με βάση όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης επικαλείται ηχογραφημένες συνομιλίες με φερόμενους ως συνομιλητές του τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και έναν προανακριτικό υπάλληλο του Λιμενικού Σώματος με σκοπό να τον πείσουν να στοχοποιήσει τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Σε περίπτωση που ο εισαγγελέας σκοντάψει σε όνομα πολιτικού προσώπου τότε, όπως έχει υποχρέωση, θα σταματήσει την έρευνα και χωρίς να προχωρήσει σε καμία αξιολογική κρίση θα πρέπει να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή για τις περαιτέρω ενέργειες.