Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ ήταν χθες στην Αθήνα για ενημερωτικές συναντήσεις και επαφές με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Επισκέφτηκε τα γραφεία της ΝΔ, είδε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλιστα του έπλεξε το εγκώμιο.

«Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη κυβέρνηση, που θα κάνει καλή δουλειά για τη χώρα. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Για αυτό, θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας ανήκει στο παρελθόν και ο κ. Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει το μέλλον» είπε ο γερμανός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση στην Πειραιώς.

Κάπου όμως στις δηλώσεις του ο βαυαρός πολιτικός «έμπλεξε» και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που επίσης είναι ηγετικό στέλεχος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, έχοντας μάλιστα διατελέσει 18 χρόνια πρωθυπουργός στη χώρα του. Ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο Γιούνκερ είναι πεπεισμένος 100% ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη» αλλά και ότι η «κυβέρνηση του κ. Τσίπρα προκάλεσε ένα αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης εντός της ευρωζώνης και δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της».

Αυτό το «κοκτέιλ» επικριτικών σχολίων για τον Αλέξη Τσίπρα με παράλληλη εμπλοκή του ονόματος του προέδρου της Κομισιόν φαίνεται ότι δεν άρεσε καθόλου στον Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν με δήλωσή του στο eurotoday.gr δήλωσε πως έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον Τσίπρα και πως αυτό είναι ξεκάθαρο. «Η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα απ’ όσα αναμέναμε. Αναγνωρίζω τις μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Οσο για την προσωπική μου σχέση με τον κ. Τσίπρα, υπάρχει “άνεση”, εκτίμηση και εμπιστοσύνη».

Πάλι με τους Σοσιαλιστές

Κατευθείαν στο αεροπλάνο με προορισμό τις Βρυξέλλες θα μπει ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Πέραν της προγραμματισμένης συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αύριο και μεθαύριο, απόψε θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας για το μέλλον της Ευρώπης.

Η Προοδευτική Συμμαχία θυμίζω ότι αποτελεί μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων και ο Τσίπρας θα μιλήσει μαζί με την επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Σκα Κέλερ, τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Βαλονίας, Πολ Μανιέτ και τον επίσης Σοσιαλιστή υποψήφιο πρόεδρο στις πρόσφατες εκλογές στη Γαλλία, Μπενουά Αμόν.

Μπάχαλο με τους διευθυντές

Μεγάλη αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στην εκπαίδευση η απόφαση του Κώστα Γαβρόγλου να ζητείται και η γνώμη των συλλόγων διδασκόντων για την επιλογή διευθυντών σχολείων, παρότι δεν θα μοριοδοτείται.

Η διαδικασία, που ξεκίνησε χθες, δημιούργησε αντιπαραθέσεις στις συνδικαλιστικές Ομοσπονδίες δασκάλων, καθηγητών, αλλά και στην ΑΔΕΔΥ, που αποφάσισε αποχή από τη διαδικασία επειδή ενέχει το στοιχείο της αξιολόγησης, το οποίο ως γνωστόν είναι κόκκινο πανί για εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους.

Και ο Γαβρόγλου τι έκανε για να προσπεράσει το ενδεχόμενο μαζικής αποχής; Εξέδωσε οδηγία, σύμφωνα με την οποία ακόμα και ένας εκπαιδευτικός αν παραστεί στη συνεδρίαση, τότε αυτή θεωρείται έγκυρη επειδή δεν συγκροτείται συλλογικό όργανο με τη νομική έννοια του όρου, αλλά οι εκπαιδευτικοί συνέρχονται σε ειδική συνεδρίαση. «Συνεπώς δεν τίθενται θέματα πλειοψηφίας και απαρτίας» ήταν η οδηγία.

Κι όλο αυτό το μπάχαλο για μια συνεδρίαση που έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν μοριοδοτείται…

Παγιδεύτηκε ο Σκουρλέτης

Παγιδευμένος στις εξαγγελίες του βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Με τις πρώτες πληροφορίες για την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τη νομιμότητα παράτασης των συμβάσεων εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων, είχε σπεύσει να πει ότι αν είναι αρνητική, η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίησή τους.

Η επίσημη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που βγήκε την περασμένη εβδομάδα, στέλνει στην ανεργία τους συμβασιούχους. Μόνο που χθες ο Σκουρλέτης σε συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους –μετά την προχθεσινή ολιγόωρη κατάληψη στο γραφείο του –δεν είπε λέξη για την… ταμπακέρα. Τουτέστιν, η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης περί μονιμοποίησης πήγε περίπατο.

Αντ’ αυτής, ο υπουργός μίλησε για κατ’ αρχήν δρομολόγηση περίπου 2.500 μόνιμων θέσεων στην καθαριότητα. Μέχρι τότε, όπως ανέφερε, τα κενά θα καλυφθούν με διμηνίτες. Οι αναφορές αυτές οδήγησαν στα κάγκελα τους δημοτικούς υπαλλήλους, που ήδη έχουν προγραμματίσει απεργία για αύριο και ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συγκέντρωση σκουπιδιών στους δρόμους.