Στην καλύτερη στιγμή του το κάλεσμα «Παραιτηθείτε» έφτασε περίπου τους δυόμισι χιλιάδες (γύρω στις 21.00), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας που παρέμεινε διακριτική πέριξ της Πλατείας Συντάγματος. Ηταν λίγο πριν από τις 20.30 χθες, όταν το φως του καλοκαιρινού ήλιου μαλάκωνε και τα συνθήματα εναλλάσσονταν με μικρές ομιλίες απλών πολιτών και την ομολογουμένως πολύ καλή μουσική. Την επιμέλεια της κονσόλας είχε ο εικαστικός Στάθης Στάικος που ανήκε και στους οργανωτές, μαζί με τον πρώην υπάλληλο της Ολυμπιακής Γιώργο Τσουκαλαδάκη. Η συγκέντρωση είχε σαφές αντικυβερνητικό πρόσημο, οργανώθηκε όλη ιντερνετικά και αν εξαιρέσεις λιγοστές κομματικές παρουσίες, ήταν εμφανές πως δεν είχε την πριμοδότηση κάποιου αντιπολιτευόμενου κόμματος.

«Δεν είμαστε επαγγελματίες διαδηλωτές». Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Εκεί γύρω στις 20.00 η συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε», κινήθηκε στο πάνω μέρος του Συντάγματος, διέκοψε ειρηνικά την κυκλοφορία μπροστά στη Λεωφόρο Αμαλίας και στάθηκε μετωπικά στη Βουλή με πανό και πλακάτ. «Παραιτηθείτε γιατί μας εξαπατήσατε» ήταν η προτροπή. Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπλουζάκια με ευρώ αλλά και μπόλικες ελληνικές σημαίες επιχρωμάτιζαν το μικρό πλήθος που διασκορπιζόταν από την είσοδο της Μεγάλης Βρεταννίας μέχρι τη γωνία της Οθωνος και της Αμαλίας.

«Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες διαδηλωτές» μας είπε ένας εξηντάρης με σφυρίχτρα επιχειρώντας να δώσει μια ερμηνεία για τον λίγο κόσμο. Ανάμεσα στους διαδηλωτές διακρίναμε τον Γιώργο Αμυρά από Το Ποτάμι, τη Φωτεινή Πιπιλή (που μας είπε αστειευόμενη πως «αν το είχε οργανώσει η ΝΔ θα ακούγαμε εμβατήρια»), τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, τον Θάνο Πλεύρη, τον Θάνο Τζήμερο και τους συγγραφείς Θανάση Χειμωνά (που ήταν και ένας εκ των οργανωτών) και Πέτρο Τατσόπουλο. Από τη μικροφωνική ακουγόταν σε λούπα ο Αλέξης Τσίπρας σε παλαιότερες ομιλίες του στη Βουλή ή από συνεντεύξεις. Μια ηχητική εγκατάσταση που υπενθύμιζε τον άλλοτε αντιμνημονιακό του λόγο και διακοπτόταν από τις αποδοκιμασίες των «Παραιτηθείτε». Ενας πάγκος με ελληνικές σημαίες και δυο – τρεις με λουκάνικα και σάντουιτς έστεκαν στο κέντρο του δρόμου (στην Αμαλίας). Την ίδια ώρα που ακουγόταν ο Τσίπρας να λέει: «Υπάρχει πρωτοφανής αναντιστοιχία της βούλησης του λαού και των αποφάσεων που παίρνετε», από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση. Μια παρέα κρατούσε πλακάτ με τη φωτογραφία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και το σύνθημα: «Εχω ένα όνειρο. Να… διαλύσω την Παιδεία». Τα μεγάλα πανό του «Παραιτηθείτε» με κόκκινο χρώμα απείχαν λίγο από τους εύζωνες και ακριβώς από πίσω στα σκαλιά ένας μεσήλικος με μια τεράστια ελληνική σημαία ποζάριζε στους δεκάδες φωτορεπόρτερ.

Βεβαίως οι διαθέσεις ή τα συνθήματα δεν ήταν ενιαία. Αν εξαιρέσεις τον κοινό αντικυβερνητικό παρονομαστή, όλες οι διαβαθμίσεις του αντισυριζαϊκού λόγου βρήκαν για δύο περίπου ώρες την έδρα τους. Από τον θυμό για «τα κατακάθια της πολιτικής που σήμερα μας κυβερνούν», μέχρι «θέλουμε μείωση των δημοσίων δαπανών» ή των συνθημάτων της πιο μετριοπαθούς κίνησης Πρωτοβουλία Πολιτών για Οικονομικό και Ανταποδοτικό Κράτος.

Στα social media. Ας σημειώσουμε εξάλλου πως οι διοργανωτές της συγκέντρωσης –που ήταν εμφανώς μικρότερη από την προηγούμενη του 2016 –είχαν ξεκαθαρίσει πως ανήκουν στο φιλευρωπαϊκό τόξο και ότι θεωρούν τη σημερινή κυβέρνηση ως εθνολαϊκιστική. Βεβαίως, η δεξαμενή θύμιζε το κίνημα του 2015 των Μένουμε Ευρώπη, αλλά δεν υπήρχε καμία αριθμητική σχέση. Λίγο μετά τις 21.30 και την ώρα που οι σύντομες ομιλίες διαφόρων πολιτών τέλειωναν –ανάμεσά τους ήταν έντονος και ο λόγος λιγοστών βέβαια για τα «αδικημένα νιάτα» ή «το έθνος που κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις ροές των προσφύγων που επιτρέπει» –ο κόσμος περιορίστηκε μπροστά στη Βουλή. Και η κυκλοφορία άρχισε να αποκαθίσταται. Το κάλεσμα των «Παραιτηθείτε» είχε λάβει τέλος και σειρά είχαν τα social media όπου οι συμμετέχοντες ανέβαζαν συνεχώς φωτογραφίες, ως απάντηση και στον «ιντερνετικό πόλεμο που δέχθηκαν όλο αυτόν τον καιρό από τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ», όπως μας είπε ένας εκ των διοργανωτών.