Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, τέσσερις ημέρες πριν από τον δεύτερο κοινοβουλευτικό γύρο, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέρ είχε διαβεβαιώσει πως κανένας υπουργός δεν επρόκειτο να χάσει το πόστο του στον ανασχηματισμό που, παραδοσιακά, θα ακολουθούσε: μόνον όσοι ήταν υποψήφιοι στις εκλογές και έχαναν θα έπρεπε να αποχωρήσουν. Και οι έξι υποψήφιοι εξελέγησαν. Προαναγγέλθηκε ένας μίνι, «τεχνικός» ανασχηματισμός. Μόνο μερικοί υφυπουργοί έπρεπε να προστεθούν, τίποτε άλλο. Και ενδεχομένως τίποτε άλλο να μη γινόταν, αν δεν υπήρχε η πίεση των επονομαζόμενων «affaires», των σκανδάλων, ή τουλάχιστον της υποψίας σκανδάλων. Το βέβαιο είναι πως η νέα κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ, που επρόκειτο να ανακοινωθεί έως τις 19.00 ώρα Ελλάδας σήμερα, (θα) περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο νέους υπουργούς.
Μία ημέρα αφότου έγινε γνωστή η έξοδος του υπουργού Εδαφικής Συνοχής, Ρισάρ Φεράν –ο Εμανουέλ Μακρόν του ζήτησε να αναλάβει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του La République en Marche -, η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σιλβί Γκουλάρ γνωστοποίησε χθες με ανακοίνωσή της πως ζήτησε να μη συμπεριληφθεί στη νέα κυβέρνηση. Φεράν και Γκουλάρ έχουν ένα κοινό: βρίσκονται αμφότεροι, αν και για διαφορετικούς λόγους, στο στόχαστρο προκαταρκτικής έρευνας. Και δεν είναι οι μόνοι. Η προκαταρκτική έρευνα που αφορά τη Σιλβί Γκουλάρ, για πληρωμές απλών εργαζομένων στο κόμμα, στη Γαλλία, με κονδύλια που προορίζονταν για τους βοηθούς των ευρωβουλευτών του, στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, αφορά και τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον Φρανσουά Μπαϊρού, και την αντιπρόεδρό του στο MoDem, υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέζ. «Τρεις και όχι δύο υπουργοί θα εγκαταλείψουν την κυβέρνηση Μακρόν», διαβεβαίωνε το (συνήθως καλά ενημερωμένο) «Le Canard Enchaîné».
Η Γκουλάρ αιτιολόγησε χθες την αποχώρησή της σημειώνοντας πως επιθυμεί να καταδείξει ελεύθερα την «καλή πίστη» της έναντι της Δικαιοσύνης. Ο Φρανσουά Μπαϊρού σχολίασε πως πρόκειται για μια «αυστηρά προσωπική υπόθεση», η οποία σε καμία περίπτωση δεν προαναγγέλλει αποχώρηση όλων των υπουργών MoDem. Δεν υπάρχει «κανένας» λόγος να μην παραμείνει ο Μπαϊρού στην κυβέρνηση, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο γάλλος πρωθυπουργός. Αλλά η Δεξιά ζητούσε χθες επίμονα την αποχώρηση και του υπουργού Δικαιοσύνης και της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Και μεταξύ των «μακρονιστών», υπήρχε προβληματισμός: «Το να βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης ο υπουργός Δικαιοσύνης, αυτός που πρέπει να εισηγηθεί το νομοσχέδιο για την ηθικοποίηση της πολιτικής, δεν στέλνει και το καλύτερο μήνυμα» έλεγε στη «Monde» ένας από τους 308 νέους βουλευτές του LRM. Στην πραγματικότητα, ο Μπαϊρού είναι αυτός που έθεσε ως όρο στον Μακρόν να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του την «ηθικοποίηση της πολιτικής» προκειμένου να συμμαχήσει μαζί του, πριν από τις προεδρικές εκλογές…
Η διαθήκη του επίδοξου τρομοκράτη
Μια επιστολή-διαθήκη στην οποία δήλωνε πίστη στον ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι άφησε πίσω του ο 31χρονος Αντάμ Νζαζίρι που σκοτώθηκε προχθές στη διάρκεια αποτυχημένης τρομοκρατικής επίθεσης στα Ηλύσια Πεδία. Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πως ο Νζαζίρι –στην κατοικία του οποίου βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο –διέθετε άδεια οπλοκατοχής παρότι είχε συμπεριληφθεί από το 2015 στο μητρώο «S» των θεωρούμενων ως εν δυνάμει απειλή για την ασφάλεια του κράτους.