«Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης είναι το κλειδί για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας από το βήμα του Συνεδρίου που διοργάνωσε χθες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, πολιτικών και πανεπιστημιακών.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, όπως επεσήμαναν οι ομιλητές, είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, ενώ απομακρύνει την αβεβαιότητα που ταλάνισε την οικονομία το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα μίλησαν για τις επενδύσεις που χρειάζεται να γίνουν στη βιομηχανία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις μεταφορές και την ενέργεια με στόχο την τόνωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

«Η εμπιστοσύνη χτίζεται σε χρόνια, διαλύεται σε μία στιγμή, ενώ για να την ανακτήσεις ξανά θα πρέπει να προσπαθείς για πάντα» υπογράμμισε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, στην ομιλία της που άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος του ΠΣΕ στις αντοχές που επέδειξε ο ιδιωτικός τομέας και ειδικά οι εξαγωγικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης, στηρίζοντας πολλές θέσεις εργασίας και προσφέροντας πολύτιμη στήριξη στα δημόσια ταμεία.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στην ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, η οποία συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά, καθώς ήδη σε επίπεδο τετραμήνου οι συνολικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ρυθμούς αύξησης της τάξεως του 18%.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, προανήγγειλε την οριστική άρση των capital controls, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το γεγονός θα ενισχύσει αποφασιστικά την εξαγωγική δραστηριότητα.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, επεσήμανε ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη της χώρας έχουν τρωθεί από το 2010.