Στο μικροσκόπιο βάζουν οι εποπτικές Αρχές της Κίνας τον δανεισμό εταιρειών κολοσσών της χώρας οι οποίες έχουν προχωρήσει σε μεγάλες εξαγορές στο εξωτερικό, περιλαμβανομένης και της Ευρώπης. Η Ρυθμιστική Εποπτική Επιτροπή Τραπεζών της Κίνας (CBRC) ουσιαστικά υποχρεώνει τις τράπεζες της χώρας που έχουν χρηματοδοτήσει ντιλ τέτοιων εταιρειών με τη μορφή δανείων, να ανακοινώσουν την έκθεσή τους σε αυτά τα δάνεια. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν από το πάρτι εξαγορών που έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ιδίως πέρυσι έχουν προκληθεί «συστημικοί κίνδυνοι» από «ορισμένες μεγάλες εταιρείες», όπως ανέφεραν οι κινεζικές Αρχές.
Η CBRC δεν κατονομάζει τις κινεζικές εταιρείες για τις οποίες ζητά στοιχεία από τις τράπεζες. Σύμφωνα όμως με ανώνυμες πηγές τις οποίες επικαλούνται το Bloomberg και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», οι εποπτικές Αρχές ζητούν στοιχεία δανεισμού που αφορούν τις εταιρείες Dalian Wanda Group, Anbang Insurance Group, HNA Group, Fosun International και Zhejiang Rossoneri Investment.
Η Fosun κατέχει μεταξύ άλλων μερίδια στην Club Med και στην Cirque du Soleil. Η ΗΝΑ έχει προχωρήσει σε εξαγορές στο εξωτερικό αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Πρόκειται για συμμετοχές στα ξενοδοχεία Hilton Worldwide Holdings, στη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και στην εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων SkyBridge. Η Wanda έχει προχωρήσει σε εξαγορές άνω των 10 δισ. δολαρίων, στις οποίες περιλαμβάνονται η εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Legendary Entertainment. Η Anbang έχει μεταξύ άλλων το ξενοδοχείο Walrorf Astoria της Νέας Υόρκης. Η Zhejiang Rossoneri Investment είναι η εταιρεία όχημα που χρησιμοποιήθηκε για την εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν.
Οι εποπτικές Αρχές ζητούν πληροφορίες για τραπεζικά δάνεια που αφορούν τις επενδύσεις που έκαναν οι εταιρείες αυτές στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στους κλάδους ακινήτων, κινηματογράφων, ξενοδοχείων και ψυχαγωγίας, ανέφερε ακόμη το Bloomberg.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Ζου Σιαοτσουάν είχε αναφέρει ότι το Πεκίνο δεν μπορεί να επιτρέψει στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο να υπάρχει υψηλή μόχλευση, χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια και υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.