Ποιος αμφισβητεί τη σημασία της οικολογίας στη σύγχρονη πραγματικότητα; Η ολιστική ματιά της έχει αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τη φύση και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Αν όμως σχεδόν όλα γύρω μας μπορούν και πρέπει να ιδωθούν από οικολογική σκοπιά, γιατί όχι και οι στόχοι μας; Μήπως δεν αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και τα υπόλοιπα συστατικά της ζωής μας;

Οι ζωές μας είναι πολύπλοκες, όλοι και όλα αλληλοεπηρεάζονται, και κάθε τι που κάνουμε έχει συνέπειες που ίσως δεν βλέπουμε με την πρώτη ματιά. Πριν βάλουμε πλώρη για την επόμενη επιθυμητή αλλαγή, κοιτάξαμε πώς κολλάει με το σύνολο της ζωής μας; Υπάρχει κάτι μέσα μας που κλωτσάει, παρενέργειες που δεν έχουμε υπολογίσει σε καθημερινότητα, σχέσεις, ισορροπίες; Ισως αυτές γίνουν αιτία αναβλητικότητας ή μαράνουν τον ενθουσιασμό μας καθώς προσπαθούμε να την υλοποιήσουμε.

Είναι ωραία να κατακτάς έναν στόχο, αλλά αν την ώρα που βελτιώνει έναν τομέα της ζωής μας χαλάει ή συμπιέζει κάποιον άλλο, ίσως πρέπει να τον επαναπροσδιορίσουμε με πιο οικολογικά κριτήρια. Τι θα αλλάξει στη μεγάλη εικόνα όταν τον επιτύχουμε; Πώς θα επηρεάσει οικογένεια, φίλους, ελεύθερο χρόνο, υγεία, καριέρα, τα οικονομικά μας; Ανατρέπει προτεραιότητες; Με ποιον τρόπο επιδρά στην ποιότητα ζωής μας; Μήπως έρχεται σε σύγκρουση με κάτι που έχει μεγαλύτερη σημασία για εμάς;

Πέρα από το προσωπικό μας οικοσύστημα υπάρχουν και οι άλλοι γύρω. Τι αντίκτυπο θα έχει σε αυτούς ο στόχος μας; Πώς πιστεύουμε ότι βλέπουν την επίτευξή του τα σημαντικά πρόσωπα στη ζωή μας; Πώς αναμένεται να αντιδράσουν και πώς αυτό θα μας κάνει να αισθανθούμε; Μπορεί να χρειάζονται συμμαχίες, μπορεί και μετωπικές.

Το οικολογικό τσεκάπ μπορεί να δείξει ότι αυτό που επιδιώκουμε χρειάζεται αναπροσαρμογή, αλλαγή προτεραιότητας ή ταχύτητα υλοποίησης, αλλά αν εναρμονίζεται με το σύνολο της ζωής μας είναι σίγουρα το καλύτερο για εμάς.

Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach, e-mail ddasenaki@hotmail.com