Η στήλη δεν θέλησε να παρέμβει στην ομολογουμένως επιτυχημένη πρωτότυπη πολιτικο-φιλοσοφική εκδήλωση του e-κύκλος που οργάνωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, εισάγοντας καινά δαιμόνια στην κρατούσα φιλοσοφική άποψη περί ψυχής.
Πράγματι, οι φιλοσοφικές απόψεις μπορούσαν να συνυπάρχουν με τις ιατρικές μέχρι και τη φροϊδική περίοδο. Ο Φρόιντ με τις απόψεις και τις θεραπευτικές μεθόδους του ξεχώρισε την ψυχή από την αυστηρά οργανική λειτουργία του σώματος, παραδεχόμενος τα ψυχοσωματικά φαινόμενα ως ενιαία οντότητα. Ομως οι πρόοδοι της Νευροφυσιολογίας σε συνδυασμό με την απεικόνιση των λειτουργιών του εγκεφάλου με τις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους απέδειξαν ότι οι ψυχικές λειτουργίες εδράζονται αποκλειστικά στον εγκέφαλο.
Το σοκ που υπέστησαν οι ποιητές όταν διαπίστωσαν ότι το ρομαντικό σεληνόφως δεν ήταν κάτι άλλο από το φως του ήλιου πάνω σε μια άψυχη μάζα χωρίς ίχνος ζωής, είναι ανάλογο με αυτό που υφίστανται τώρα οι φιλόσοφοι εκείνοι που δεν ταυτίζουν πλήρως την ψυχική λειτουργία με τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Είναι το ίδιο που έπαθαν οι γιατροί που προσπαθούσαν να συνδέσουν τις ημερήσιες μεταβολές του πυρετού με την πρόγνωση και επιβίωση του αρρώστου προτού ο Παστέρ αναδείξει τον κόσμο των μικροβίων και των ιών, στα οποία οφείλονταν οι διάφορες μορφές του πυρετού.
Οι λογοτέχνες και ιδιαίτερα οι ποιητές με το περίφημο «καρδιοχτύπι» πίστεψαν ότι η καρδιά είναι ένα ευαίσθητο συναισθηματικό κέντρο όπου οι ψυχικές μεταβολές εκφράζονται με τις ταχυκαρδίες ή τις βραδυκαρδίες, όπως εκδηλώνονται στη μεγάλη χαρά και τη μεγάλη λύπη.
Ομως και αυτοί απογοητεύτηκαν όταν η Νευροφυσιολογία απέδειξε ότι η καρδιά απλώς και μόνο αντιδρά στις εντολές των νευροορμονών που παράγονται και εκκρίνονται από τον εγκέφαλο και ουδόλως η ίδια συμμετέχει.
Τέλος, η μελέτη της νόσου Αλτσχάιμερ έδειξε το πώς προοδευτικά αλλοιώνονται μέχρι εξαφάνισης οι ψυχικές λειτουργίες, έτσι ώστε να αναδύεται ένας νέος άνθρωπος με τελείως διαφορετικό ψυχικό υπόστρωμα, το οποίο τελικώς επίσης εκλείπει. Δηλαδή, υπάρχει ένα σώμα χωρίς ψυχή. Το ίδιο παρατηρείται όταν επανέλθει η καρδιακή λειτουργία 3 λεπτά μετά την καρδιακή ανακοπή. Τότε υπάρχει μόνο το σώμα με την καρδιά να λειτουργεί κανονικά χωρίς όμως εγκεφαλικές και, φυσικά, ψυχικές λειτουργίες.
Κατά συνέπεια, οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις ταυτίζουν την εγκεφαλική λειτουργία και όχι τον εγκέφαλο με την ψυχή έτσι ώστε εάν οι μεγάλοι φιλόσοφοι της αρχαιότητας ήσαν σήμερα παρόντες ασφαλώς θα διατύπωναν διαφορετικά τις περί ψυχής απόψεις τους.