Ο Πρωθυπουργός πρέπει να έχει σκάσει από το κακό του. Την ώρα που εκείνος καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για να λύσει το Κυπριακό, το Σκοπιανό και να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κάνει καταδύσεις στη Λέρο με ανώτατους στρατιωτικούς. Το λες και έμμεση εκδίκηση του Πάνου Καμμένου για όσα ακούει τελευταία από διάφορους συριζαίους σχετικά με τα πάρε – δώσε του με τον ισοβίτη. Μέχρι και ο Μιχελογιαννάκης θύμωσε, τα πράγματα είναι σοβαρά.
Μεγάλες στιγμές ζει, αντίθετα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης. Πρώτα πηγαίνει στην Αμοργό παρέα με τον υπουργό αυτοπροσώπως και συζητούν με τους τοπικούς φορείς «για τις ανάγκες και τα προβλήματα του νησιού». Και ύστερα, προφανώς επειδή πέρασε καλά, τηλεφωνεί στον αρχηγό του ΓΕΝ και στον αρχηγό του Στόλου και τους προτείνει να κάνουν όλοι μαζί μια υποβρύχια επίσκεψη εθνικής σημασίας στο ναυάγιο του «Βασίλισσα Ολγα», στο Λακκί. Η κατάδυση θα μεταδοθεί την Κυριακή το πρωί από την ΕΡΤ, να μη λείψει κανείς.
Αν όμως μια παρέα στρατιωτικών και επίδοξων στρατιωτικών μπορεί, τώρα που έπιασαν οι ζέστες, να κάνει όσες βουτιές θέλει στις θάλασσες ή στις πισίνες, δεν μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει και όταν μπαίνει σε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο. Εκεί υπάρχουν κανονισμοί: στις θέσεις των χειριστών, ας πούμε, μπορούν να βρίσκονται μόνο πιλότοι που έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν μπορεί, με άλλα λόγια, να καταλαμβάνει τη θέση του συγκυβερνήτη ένας υπουργός επειδή έχει διάφορα απωθημένα. Και αν επιμένει να το κάνει, κάποιος πρέπει να τον επαναφέρει στην τάξη.
Ο ναύαρχος Αποστολάκης, που ήταν παρών, δεν το έκανε. Ο Πρωθυπουργός δεν το έκανε. Ο Αδωνις Γεωργιάδης μίλησε για ποινικό αδίκημα (και αυτή τη φορά δεν επανέλαβε ότι προτιμά τον Καμμένο στο Πεντάγωνο επειδή «έχει εθνικές ευαισθησίες και δεν είναι άπατρις»). Ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι τα ελικόπτερα δεν είναι παιχνιδάκια στα χέρια του κάθε κυβερνώντος. Και η ζωή συνεχίζεται μέχρι την επόμενη αποκάλυψη ή το επόμενο σκάνδαλο.
Η αλήθεια είναι ότι από τον Πρωθυπουργό δεν περιμένει κανείς πολλά. Η συγκατοίκησή του με τον Καμμένο αποτελεί μια κεντρική, κυνική και συνειδητή πολιτική επιλογή. Και σίγουρα δεν αποτελεί δικαιολογία ότι «είναι αναγκαστική η συνεργασία με τον Καμμένο απλώς για να υπάρξει κυβέρνηση», όπως λέει ο πάντα καίριος Νίκος Φίλης. Ενας στρατιωτικός όμως, διάολε, δεν ενοχλείται όταν βλέπει έναν πολιτικό τη μια να φορά τη στολή των ΟΥΚ και την άλλη να παίζει τον πιλότο στρατιωτικού αεροσκάφους; Οι δικές του ευαισθησίες έχουν εκφυλιστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε όχι μόνο δεν ενοχλείται, αλλά μετά πάει με τον ίδιο άνθρωπο για καταδύσεις;
Την απαίτησή του για πειθαρχία και υπακοή στους κανονισμούς ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα την εξαντλεί προφανώς στους φαντάρους που υπηρετούν στο γραφείο του.