Εννέα σελίδες αριθμεί το προσχέδιο του κοινού εγγράφου που ετοίμασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αϊντα ενόψει της Γενεύης ΙΙ και το οποίο βρίσκεται από χθες στα χέρια του διαπραγματευτή των Ελληνοκυπρίων Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Οπως πληροφορούμαι, καθιστά σαφές πως το θέμα της ασφάλειας θα κρίνει αν θα επιτευχθεί συνολική λύση του Κυπριακού. Στο πλαίσιο αυτό, το έγγραφο χωρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Συνταγματική Ασφάλεια, Εσωτερική Ασφάλεια, Εξωτερική Ασφάλεια και Εφαρμογή της Λύσης. Πάντως, δεν περιέχει προτάσεις με τη σφραγίδα του ΟΗΕ, ούτε και συγκεκριμένη μεθοδολογία. Το επόμενο βήμα είναι να κατατεθούν οι παρατηρήσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη. Από τη Λευκωσία πάντως δηλώνουν έτοιμοι να καταθέσουν τα σχόλιά τους. «Πάντα δίδουμε απαντήσεις στον κ. Αϊντα» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μαυρογιάννης.

Να σημειώσω ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής στο πλαίσιο ενημέρωσης για την επικείμενη διάσκεψη της Γενεύης, συναντήθηκε χθές διαδοχικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού τόσο κατά τη διάρκεια του δείπνου τόσο και στο πλαίσιο των ιδιαίτερων συναντήσεων.