Προφυλακιστέοι κρίθηκαν χθες το απόγευμα με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα Πειραιά οι έξι Ουκρανοί υπήκοοι, πλήρωμα του φορτηγού «Golendri» με σημαία Τανζανίας, που είχε εντοπιστεί σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης με 1.557.200 λαθραία πακέτα τσιγάρα.

Οι ναυτικοί στις καταθέσεις τους αρνήθηκαν ότι το πλοίο έκανε λαθρεμπόριο τσιγάρων και ισχυρίστηκαν ότι στο σημείο που είχε σταματήσει στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Σφακιών, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί προετοιμασία του για τη συνέχιση του ταξιδιού του με προορισμό τη Λιβύη…

Καταπέλτης όμως ήταν οι αναφορές των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, καθώς το πλοίο που είχε αποπλεύσει από το Μαυροβούνιο παρακολουθούνταν επί ημέρες από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Σώματος, που κατέγραψαν προσπάθεια φόρτωσης του εμπορεύματος με τα τσιγάρα σε ταχύπλοο και στη συνέχεια επιχειρήθηκε μεταφόρτωσή του σε τέσσερα φορτηγά οχήματα σε όρμο των Σφακιών, και όχι σε κάποιο λιμάνι με αρμόδια τελωνειακή Αρχή.

Να θυμίσω ότι τα φορτηγά οχήματα εγκαταλείφθηκαν από τους οδηγούς τους στην ξηρά, ενώ το ταχύπλοο κατάφερε να διαφύγει. Το τσιγαράδικο παραμένει στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου αναμένεται να ελεγχθούν επιπλέον από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα χαρτιά του, καθώς και να γίνει η ταυτοποίηση του εμπορεύματος και η χώρα προέλευσής του.

Οι ναυτικοί παρέμειναν κρατούμενοι στο Λιμεναρχείο Ελευσίνας και σήμερα ο Ε’ ανακριτής Πειραιά θα αποφασίσει σε ποιο κατάστημα κράτησης θα οδηγηθούν.
Στον Αρειο Πάγο η λύση για τους ξένους του ΤΑΙΠΕΔ

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη Δικαιοσύνη για την επίλυση του σοβαρού νομικού και πολιτικού θέματος που ανέκυψε μετά την παραπομπή σε δίκη, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, των υπευθύνων του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την πώληση 28 ακινήτων.

Την υπόθεση είχε χειριστεί ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς Κώστας Σαργιώτης ενώπιον του οποίου είχαν εμφανιστεί οι έλληνες και αλλοδαποί κατηγορούμενοι, είχαν απολογηθεί και είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Εν συνεχεία η δικογραφία διαβιβάστηκε στο Εφετείο, τα μέλη του οποίου με βούλευμά τους έδειξαν τον δρόμο για το εδώλιο στους κατηγορουμένους.

Η παραπομπή των τριών αλλοδαπών τεχνοκρατών απασχόλησε πρόσφατα το Eurogroup καθώς συνδέθηκε ακόμα και η εκταμίευση της δόσης με την ποινική μεταχείριση των τριών συγκεκριμένων κατηγορουμένων. Το Μέγαρο Μαξίμου με non paper έσπευσε να καθησυχάσει επισημαίνοντας πως θα βρεθεί λύση στο ζήτημα.

Χθες οι δικηγόροι Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Γιάννης Γιαννίδης και Νίκος Πατεράκης, οι οποίοι υπερασπίζονται τους κατηγορουμένους κατέθεσαν στον Αρειο Πάγο αίτηση για την άσκηση αναίρεσης του επίμαχου βουλεύματος επικαλούμενοι διάταξη με την οποία: «Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Τώρα πια ο Αρειος Πάγος καλείται να δώσει τη λύση, καθώς μια ενδεχόμενη αναίρεση θα άνοιγε τον δρόμο για την αθώωση των κατηγορουμένων. Οψόμεθα…