Με στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν αρχίσει ήδη να αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά την υπόθεση και την αντιπολίτευση να «πυροβολεί» τον υπουργό Αμυνας, η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική του αποπροσανατολισμού, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται μεν στην υπόθεση, αλλά να αποφεύγει να αρθρώσει το όνομα του Πάνου Καμμένου. Αντιθέτως, πλήρη κάλυψη στον υπουργό Αμυνας προσέφερε από το βήμα της Βουλής ο θεσμικά αρμόδιος υπουργός Σταύρος Κοντονής.
Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός έκανε συγκεκριμένα λόγο για «άθλια υπόθεση με τους δύο τόνους ηρωίνης και τους μυστηριώδεις ταυτόχρονους θανάτους πολλών εκ των κρίσιμων μαρτύρων της υπόθεσης». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων και της δικαιοκρατίας, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της ώστε η ελληνική Δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να εξετάσει όλες αυτές τις υποθέσεις και ο ελληνικός λαός να μάθει, αλλά και οι υπεύθυνοι να βρεθούν και να τιμωρηθούν».
Το γεγονός πάντως ότι ο Τσίπρας δεν αναφέρθηκε στο όνομα του Καμμένου οδήγησε τον ίδιο να σπεύσει και να το ερμηνεύσει ως κάλυψη, αφού αναπαρήγαγε τη δήλωση του Πρωθυπουργού μέσω twitter.
Ευθέως υποστηρικτικός απέναντι στον Καμμένο ήταν ο Κοντονής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρέσχε πλήρη κάλυψη στον συνάδελφό του, ενώ παραδέχθηκε ευθέως ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Καμμένου με τον καταδικασθέντα για την υπόθεση Γιαννουσάκη. «Να κατηγορείται ότι προέτρεψε έναν κρατούμενο ισοβίτη να πει την αλήθεια, αυτό με αφήνει άναυδο» δήλωσε, ενώ διερωτήθηκε: «Ο υπουργός Αμυνας λειτούργησε στη συγκεκριμένη περίπτωση για να συγκαλυφθεί κάτι ή για να αποκαλυφθεί η αλήθεια;».
Απαντώντας στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος τον προκάλεσε να εξηγήσει «για ποιο λόγο αποφασίσατε να παίξετε τον συνήγορο του κ. Καμμένου και να πάρετε πάνω σας όλη την ευθύνη για ό,τι τυχόν έχει συμβεί», ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «ακόμα και παρατύπως να ενήργησε, η ενθάρρυνση να μάθουμε την αλήθεια από έναν υπουργό της κυβέρνησης προς έναν ισοβίτη, ο οποίος έχει καταδικαστεί ισόβια γι’ αυτήν την πράξη, είναι κάτι το οποίο δεν μπορείτε να το χαρακτηρίσετε a priori αρνητικό. Είναι κάτι το οποίο λειτουργεί προς αποκάλυψη της αλήθειας» δήλωσε ο Κοντονής.
Και συνέχισε: «Μίλησε με οποιονδήποτε –στη συγκεκριμένη περίπτωση με έναν ισοβίτη, ο οποίος έχει καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών –και του είπε “μη μιλήσεις” ή του είπε “μίλησε”, όπως ο ποινικός νόμος ορίζει;» διερωτήθηκε ο Κοντονής, ο οποίος δέχθηκε τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ρωτήθηκε ξανά από τον Γεωργιάδη «αν ο υπουργός Αμυνας είχε απευθείας επαφή με τον ισοβίτη στη φυλακή και εάν ο υπουργός Αμυνας είχε απευθείας επαφή με την αρμόδια εισαγγελέα και τον ανακριτικό υπάλληλο του Λιμενικού Σώματος για να καθοδηγήσει την όποια κατάθεση».
Σκοπός η αποκάλυψη της… αλήθειας;
Ο Σταύρος Κοντονής, ωστόσο, επέμεινε ότι ο σκοπός του Πάνου Καμμένου ήταν να προτρέψει τον ισοβίτη να αποκαλύψει την αλήθεια: «Τον υπουργό Αμυνας αν τον κατηγορείτε για κάτι, είναι ότι έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο, ότι προέτρεψε έναν κατηγορούμενο, έναν κρατούμενο, έναν ισοβίτη, να μιλήσει και να αποκαλυφθεί η αλήθεια; Αυτό είναι το αμάρτημά του; Αν αυτό είναι το αμάρτημά του, να μας πείτε ότι ενδιαφέρεστε για τη συγκάλυψη» τόνισε, ενώ σημείωσε ότι «πολιτικές διαφωνίες μπορεί να έχουμε, αλλά γιατί να μιλάτε κατ’ αυτόν τον τρόπο για μια ενέργειά του, η οποία σε τελευταία ανάλυση κατευθύνεται προς την αποκάλυψη της αλήθειας και ενδεχομένως και άλλων ενόχων; Αυτό δεν είναι κακό» παρατήρησε.
Ερωτηθείς μάλιστα από τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα εάν όντως η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα μετέβη παράτυπα στις φυλακές Αυλώνα για να συναντήσει τον ισοβίτη, μετά την παρέμβαση Καμμένου, ο Κοντονής είπε ότι «αν υπήρξαν πάλι ήσσονος σημασίας παραβιάσεις του κανονισμού λειτουργίας της φυλακής, που είναι της αρμοδιότητάς μου, σας πληροφορώ ότι ήδη έχω δώσει εντολή να διερευνηθούν αυτά τα ζητήματα και θα δούμε σε τι σημείο θα καταλήξει η έρευνα και ποιοι έχουν τις ευθύνες».
Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, ότι «όταν έχουμε εδώ μπροστά μας φορτίο σ’ ένα πλοίο δύο τόνων καθαρής ηρωίνης, αντιλαμβάνεστε για τι μιλάμε; Κι ερχόσαστε εδώ και λέτε ότι το μέγιστο δεν είναι αυτό το οποίο θα γινόταν στην ελληνική κοινωνία, αλλά είναι αν ο κ. Καμμένος πήρε τηλέφωνο και προέτρεψε έναν, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι είναι εμπλεκόμενος σ’ αυτήν την υπόθεση, να πει την αλήθεια και να πει τι γνωρίζει. Γι’ αυτό αγανακτείτε;».
Οι βολές της αντιπολίτευσης
Η τοποθέτηση Κοντονή προκάλεσε πάντως την αντίδραση του προεδρεύοντος Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος από την έδρα του σχολίασε: «Δεν ενθυμούμαι, τουλάχιστον από το 1989 που είμαι σε αυτή την αίθουσα, ούτε μία φορά, για οποιοδήποτε θέμα, οποιοσδήποτε υπουργός, οποιασδήποτε κυβέρνησης, να επικοινωνεί –γιατί εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώθηκε αυτό σήμερα από την ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης –με ισοβίτη ναρκέμπορο».
Επιχειρώντας αργότερα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Κοντονής αρνήθηκε ότι επιβεβαίωσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες Καμμένου – Γιαννουσάκη, με αποτέλεσμα να σχολιάσει ο Γεωργιάδης: «Πρέπει να είστε τελικά πάρα πολύ στριμωγμένος». Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ωστόσο, χαρακτήρισε στο σημείο αυτό τις συνομιλίες ως «φερόμενες, οι οποίες δεν ξέρω και αν είναι αληθείς. Εχουμε δημοσίευση κάποιων διαλόγων. Ξέρετε εσείς αν αυτοί οι διάλογοι έχουν συνέχεια ή είναι προϊόν συρραφής; Ξέρετε αν έγιναν και σε ποιο χρόνο; Κανένας δεν το γνωρίζει», όπως είπε.
Σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε στον Σταύρο Κοντονή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, λέγοντάς του ότι «ήλθατε ως συνήγορος του υπουργού Εθνικής Αμυνας και όχι μόνο επιβεβαιώσατε τη συνομιλία, αλλά ουσιαστικά είπατε ότι υιοθετείτε οτιδήποτε έχει πει ο ίδιος», καταλογίζοντάς του ότι με τον τρόπο αυτόν δικαιολογεί εξωθεσμικές ενέργειες.
Επικριτικός εμφανίστηκε και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, διερωτώμενος αν είναι φυσιολογικό ένας υπουργός Αμυνας να σηκώνει το τηλέφωνο και να συνομιλεί με έναν καταδικασμένο σε ισόβια για υπόθεση ναρκωτικών. «Οταν μπαίνουν στο μίξερ υπουργοί με ποινικούς ισοβίτες, με υποθέσεις ναρκωτικών που βρίσκονται στη Δικαιοσύνη, τότε τι γεύση νομίζετε ότι θα έχει ο χυμός που βγαίνει; Θα έχει τη γεύση της σαπίλας» συμπλήρωσε.
«Καπετάνιε, είμαστε μαζί σου…»
Την ίδια στιγμή, περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο των επαφών του με τον υπουργό Αμυνας έδωσε ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης. Σε συνέντευξή του στο «Unfollow» είπε μεταξύ άλλων πως ο Καμμένος τον διαβεβαίωνε πως «η κυβέρνηση είναι μαζί του».
Συγκεκριμένα, ο ισοβίτης επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Αμυνας τον πήρε τηλέφωνο τρεις φορές στις 17 Ιανουαρίου και του είπε να δώσει κατάθεση, εμπλέκοντας στην υπόθεση τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. «Να δώσω την κατάθεση, αυτό που έχω καταθέσει. Οτι είναι μαζί μου η κυβέρνηση και να δώσω την κατάθεση. Να μη φοβάμαι τίποτα, θα μου στείλει Αστυνομία… Αυτά μου είπε» υποστηρίζει ο ισοβίτης Γιαννουσάκης, προσθέτοντας ότι αμέσως μετά την επικοινωνία του με τον Καμμένο τον επισκέφθηκε στις φυλακές Αυλώνα η εισαγγελέας Τζίβα. «”Καπετάνιε, είμαστε μαζί σου”, έτσι ακριβώς, “καπετάνιε, είμαστε μαζί σου, μη φοβάσαι τίποτα, θα έρθω να καταθέσω και στο δικαστήριό σου υπέρ σου. Θα έρθει η εισαγγελέας να δώσεις κατάθεση. Τώρα”. Και του λέω: “Τώρα; Τέτοια ώρα;”. Μου λέει “ναι”. Του λέω “πρώτον, δεν έχω να δώσω κατάθεση”. Μου λέει “σε παρακαλώ, δώσ’ της κάποια στοιχεία τότε”» συμπληρώνει ότι του είπε ο υπουργός Αμυνας.
Ο ίδιος σημειώνει πως ο λιμενικός Παναγιώτης Χριστοφορίδης ήταν εκείνος που του υπέδειξε τι ακριβώς να καταθέσει, ύστερα από συνεννόηση με τον Καμμένο, αφού είχαν προηγηθεί τρεις επισκέψεις του Χριστοφορίδη στο γραφείο του υπουργού Αμυνας, με βάση όσα είπε στον ισοβίτη ο λιμενικός. Μάλιστα, ο Γιαννουσάκης συμπληρώνει πως ο Καμμένος τού είπε χαρακτηριστικά στο επίμαχο τηλεφώνημα ότι «ο Χριστοφορίδης είναι δικό μου παιδί».
Η μεσολάβηση άνοιξε τις πόρτες…
Αναφορικά με το πώς εισήλθε στις φυλακές Αυλώνα η εισαγγελέας Τζίβα –αφού χρειαζόταν ειδική άδεια –ο Γιαννουσάκης υποστηρίζει ότι υπήρξε μεσολάβηση Καμμένου στον αρχιφύλακα του σωφρονιστικού καταστήματος, ενώ για την ίδια υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής της στις φυλακές επικοινώνησε κάποιες φορές τηλεφωνικά με τον Κοντονή.
Ο Γιαννουσάκης αποκαλύπτει επίσης ότι μίλησε μία ακόμη φορά τηλεφωνικά με τον Καμμένο, ο οποίος του είπε: «”Προχώρα, μη σταματάς” και τα ίδια, ό,τι μου ‘χε πει και στις 17 Ιανουαρίου. Και για τον Χριστοφορίδη, να τον εμπιστεύεσαι, να τον κάνεις, αυτά μου ‘λεγε…». Συμπληρώνει δε πως ουδέποτε έδωσε κατάθεση, αλλά μόνο τα εξτρέ λογαριασμών που αποδείκνυαν τις συναλλαγές του επίμαχου φορτίου του «Noor 1», με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή του.