Η ανταρσία στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι κάτι που συνηθίζεται. Συμβαίνει πάντα από την πλευρά του παίκτη που ουσιαστικά εκβιάζει τη διοίκηση ζητώντας περισσότερα χρήματα ή μεταγραφή. Σήμερα ο παίκτης έχει σύμβουλο τον μάνατζέρ του και καλύτερες συνθήκες για να κινηθεί με αυτόν τον τρόπο. Ο σύλλογος δεν έχει παρά να υποχωρήσει, καθώς ξέρει πως δεν μπορεί να τον κρατήσει με το ζόρι.

Αλλά η ανταρσία στο ποδόσφαιρο είχε εμφανιστεί πολλά χρόνια νωρίτερα, όταν ακόμα ο παίκτης ήταν με δελτίο και ουσιαστικά όμηρος της ομάδας.

Ετσι, η περίπτωση του Μάρκους Μπεργκ που έχει συμφωνήσει με την Αλ Αΐν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει τον Παναθηναϊκό να τον παραχωρήσει, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.

Αναστό – Μητρό. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, θυμηθήκαμε κάποιες περιπτώσεις, διαφορετική η κάθε μία, που ένας ποδοσφαιριστής προσπαθούσε να κερδίσει κάτι ερχόμενος σε κόντρα με την ομάδα. Μια πρώτη περίπτωση αφορά τους Νίκο Αναστόπουλο και Τάσο Μητρόπουλο, στα μέσα του ’80, που πρόεδρος στον Ολυμπιακό ήταν ο Σταύρος Νταϊφάς. Οι δυο ποδοσφαιριστές ζητούσαν περισσότερα χρήματα και αυτό έκανε έξαλλο τον Νταϊφά που δεν δεχόταν κάτι τέτοιο. Ο κόσμος όμως ήταν με το μέρος τους και τελικά ο πρόεδρος του Ολυμπιακού πείστηκε να μιλήσει μαζί τους.

Η συνάντηση έγινε και οι δύο σπουδαίοι ποδοσφαιριστές ζήτησαν συγγνώμη. Ηταν η περίοδος που ο Αναστόπουλος είχε αρχίσει να «ψάχνεται» για να αγωνιστεί σε ομάδα της Ευρώπης.

Πένθος! Μια διαφορετική περίπτωση είναι αυτή του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Δεν έχει όμως να κάνει με χρήματα ή μεταγραφή, αλλά με τον θάνατο του Τίτο! Και ήταν η μοναδική φορά που ο Μπάγεβιτς στενοχώρησε τον τότε πρόεδρο Λουκά Μπάρλο, καθώς η συμπεριφορά του ήταν πάντα άψογη. Ο Μπάγεβιτς λοιπόν απαίτησε να μην αγωνιστεί λόγω πένθους, εκτός αν όλοι οι παίκτες φορούσαν μαύρο περιβραχιόνιο. Αυτό βέβαια δεν άρεσε στους συμπαίκτες του, αλλά καθώς ο Μπάγεβιτς επέμεινε, ο Μπάρλος τελικά το δέχτηκε.

Από την ΑΕΚ και το επόμενο περιστατικό. Τον Ιούλιο του 2012 ο βραζιλιάνος μέσος Λεονάρντο ενημερώνει ότι έχει συμφωνήσει με κορεατική ομάδα να αγωνιστεί σε αυτή ως δανεικός και καλεί την ΑΕΚ να το δεχτεί, διαφορετικά θα κινηθεί δικαστικά, προκειμένου να διεκδικήσει τα χρήματα που του οφείλονται. Η ΑΕΚ βέβαια είχε άμεση ανάγκη χρημάτων και ήθελε να τον πουλήσει. Ο Λεονάρντο λοιπόν πίεσε όσο μπορούσε, καθώς το συμβόλαιο που του πρότεινε η Γεονπούκ Χιουντάι άγγιζε τα 750.000 ευρώ, χωρίς τα μπόνους. Τελικά, έπειτα από αρκετές συζητήσεις η ΑΕΚ δέχτηκε την πρόταση της κορεατικής ομάδας και έβαλε στο ταμείο της 850.000 ευρώ.

Στην Ακτή. Επιστροφή στον Ολυμπιακό και στη γνωστή περίπτωση Γιάγια Τουρέ, ο οποίος πήγε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2005 και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο. Ο μάνατζέρ του Ντιμίτρι Σελούκ, όμως, που είχε κρατήσει το 20% των δικαιωμάτων του, είχε άλλα σχέδια. Ετσι, από τον Ιανουάριο του 2006 άρχισε να συζητά το ενδεχόμενο μεταγραφής του Τουρέ, κι έκανε έξαλλους τους Ερυθρολεύκους όταν καθυστέρησε να επιστρέψει μετά το τέλος των υποχρεώσεών του με την Ακτή του Ελεφαντοστού, στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Ο Σελούκ ήρθε γρήγορα σε σύγκρουση με τη διοίκηση, η οποία αποκάλυψε ότι δεν είχε άδεια μάνατζερ από τη FIFA, κάτι που επιβεβαίωσε και η παγκόσμια ομοσπονδία. Ο Σελούκ όμως είχε αποφασίσει να πάρει τον Τουρέ από τον Ολυμπιακό, παρ’ ότι είχε ενημερωθεί πως θα υπήρχαν κυρώσεις αν ο παίκτης δεν βρισκόταν στην Αθήνα έως τις 10 Ιουλίου. Τότε ο Τουρέ δήλωσε ότι ήθελε να φύγει υποστηρίζοντας πως «δεν μπορώ να καταλάβω πώς σκέπτονται και πώς λειτουργούν». Η κατάληξη της ιστορίας: ο Ιβοριανός μέσος μετακόμισε στη Μονακό και οι Ερυθρόλευκοι έβαλαν στο ταμείο τους τρία εκατ. ευρώ.

Λίγα για την αξία του παίκτη, αλλά οι εκβιασμοί αυτά έχουν…