H επέτειος είναι στρογγυλή. Φέτος συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από το σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επέτειος ήταν ευκαιρία για την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να τονίσει την ανάγκη των ανοιχτών αγορών. Ο εμπνευστής του σχεδίου που φέρει το όνομά του, τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζορτζ Μάρσαλ ήταν πεπεισμένος ότι η ανάπτυξη του εμπορίου είναι προς το συμφέρον όλων. «Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και σήμερα» είπε η Μέρκελ τονίζοντας την αντίθεσή της στην πολιτική απομονωτισμού που ακολουθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αν ο Μάρσαλ με το σχέδιό του «άνοιξε τον δρόμο για την ενσωμάτωση της Ευρώπης», όπως σημείωσε η Μέρκελ, η σημερινή αμερικανική ηγεσία πράττει ακριβώς το αντίθετο. «Στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Μάιο έγινε σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει εν μέρει την τύχη της στα χέρια της» είπε η γερμανίδα καγκελάριος.
Ενα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να γίνει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η γερμανίδα καγκελάριος περιμένει από τους 27 ηγέτες μια σαφή δήλωση στήριξης της συνθήκης του Παρισιού για την προστασία του κλίματος. Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο εκτιμούν ότι μια τέτοια απόφαση θα ενισχύσει τη θέση της Μέρκελ και στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στις αρχές Ιουλίου στο Αμβούργο. Για την προετοιμασία της σημερινής Συνόδου υπήρξε στενή και εντατική συνεργασία της Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ψηλά στην ατζέντα είναι οι κοινές πολιτικές στους τομείς της Ασφάλειας και της Αμυνας, καθώς και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει επίσης ότι θα αποφασιστεί η παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.
Το Brexit δεν είναι στα βασικά θέματα του Συμβουλίου. Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι θα τοποθετηθεί επ’ αυτού, αλλά οι 27 ηγέτες θέλουν να συζητήσουν μαζί της κυρίως τη μεταφορά των δύο υπηρεσιών της ΕΕ που είναι εγκατεστημένες στο Λονδίνο, του οργανισμού φαρμάκων (EMA) και της Αρχής τραπεζών (ΕΑΤ). Η Γερμανία, όπως και πολλές άλλες χώρες-μέλη, επιδιώκει να εγκατασταθεί στο έδαφός της ένας από τους δύο ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Στη Σύνοδο δεν αναμένεται να γίνει ειδική συζήτηση για την Ελλάδα και το βέτο με το οποίο μπλοκάρισε τη δήλωση της ΕΕ για την καταδίκη των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. «Δεν ενισχύει την αξιοπιστία της ευρωπαϊκής πολιτικής» σχολίασαν κύκλοι της καγκελαρίας για το ελληνικό βέτο. Το Μεταναστευτικό δεν είναι στην ατζέντα της Συνόδου όπως εξήγησαν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο, μολονότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με συνέντευξή του στη σημερινή «Ντι Τσάιτ» καλεί τους εταίρους να δείξουν αλληλεγγύη. «Τα νησιά μας δεν επιτρέπεται να μετατραπούν ξανά σε τεράστιους καταυλισμούς. Δεν μπορούμε να το αντέξουμε. Ούτε η Ευρώπη. Τα βάρη πρέπει να επιμεριστούν στις πλάτες όλων των ευρωπαϊκών χωρών» λέει ο Μουζάλας στη γερμανική εφημερίδα.