Την απειλή μπλακάουτ σε περίπου 230.000 οφειλέτες επιστράτευσε η ΔΕΗ το πρώτο πεντάμηνο του έτους για να τους πιέσει να πληρώσουν τους ανεξόφλητους λογαριασμούς τους. Περίπου 50%-60% από αυτούς έμεινε δίχως ρεύμα για μερικές ώρες ή ημέρες, 15%-20% πρόλαβε και ρύθμισε την οφειλή, ενώ στους υπόλοιπους τα συνεργεία δεν κατάφεραν να εκτελέσουν την αποκοπή καθώς τα ακίνητα ήταν κλειστά.
Το γεγονός σηματοδοτεί σαφή αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όταν οι εντολές αποκοπής από τη ΔΕΗ δεν είχαν ξεπεράσει τις 126.000. Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 84%.
Σημειώνεται ότι σχεδόν το 1/3 των πελατών της ΔΕΗ έχει απλήρωτους λογαριασμούς. Ανάμεσά τους χιλιάδες συμπολίτες μας που έπεσαν θύμα όχι μόνο της κρίσης, αλλά και εκείνων που τους υποσχέθηκαν μια νέα «σεισάχθεια» πολιτευόμενοι με το πρόταγμα του Δεν Πληρώνω.

ΖΗΜΙΑ 2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ. Σήμερα και αφού η ζημιά έχει γίνει και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 50% του ετήσιου τζίρου της, αναγκάζονται να παραδεχθούν ότι τζάμπα ρεύμα και λαϊκισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Τώρα έρχεται η ώρα του λογαριασμού. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» δείχνουν ότι από τις 25.200 εντολές αποκοπής που ήταν ο μέσος μηνιαίος ρυθμός το πρώτο πεντάμηνο του 2016, το αντίστοιχο διάστημα φέτος διαμορφώθηκε σε 42.500. Τον Ιανουάριο ήταν 25.000 αφού πάντα την περίοδο των γιορτών οι αποκοπές λόγω χρέους περιορίζονται, εκτινάχθηκαν σε 65.000 τον Φεβρουάριο, έφτασαν τις 57.000 τον Μάρτιο, τις 40.000 τον Απρίλιο και τις περίπου 45.000 τον Μάιο.
Στην πραγματικότητα η ΔΕΗ αφυπνίστηκε γύρω στον Νοέμβριο – Δεκέμβριο. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες προτάσεις για ρυθμίσεις προς τους οφειλέτες οι οποίες αποδείχθηκαν ατελέσφορες και ενώ η απόφαση που είχε ληφθεί, υπό το βάρος κομματικής πίεσης και ιδεοληψιών, να μην κόβεται το ρεύμα για χρέη έως 1.000 ευρώ, δίχως να εξετάζεται αν είχαν την οικονομική δυνατότητα, είχε γεννήσει μια νέα γενιά κακοπληρωτών.
Είναι νωρίς να ειπωθεί αν η απειλή μπλακάουτ θα φέρει έσοδα στο ταμείο. Το βέβαιο είναι ότι η ανοχή των προηγούμενων ετών είχε ως αποτέλεσμα τον Απρίλιο οι πελάτες της ΔΕΗ με ληξιπρόθεσμα χρέη να φτάσουν τα 2.064.000, πλήττοντας περαιτέρω το μαλακό υπογάστριο της εταιρείας.

ΕΚΠΤΩΣΗ 6%. Στην αγωνία της να ενισχύσει την ρευστότητά της, η επιχείρηση ανακοίνωσε χθες ότι από τις 12 Ιουνίου παρέχει έκπτωση 6% στη χρέωση προμήθειας σε νοικοκυριά, επαγγελματίες, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα επιλέξουν να προπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ενός έτους. Το πρόγραμμα (φέρει τον τίτλο «Προπληρωμένος Λογαριασμός») είχε ανακοινωθεί μήνες πριν, αλλά αφορούσε αρχικά μόνο επιχειρήσεις. Στην πράξη η ΔΕΗ είναι σαν να ζητά από τους πελάτες της να τη δανείσουν με ρευστό, προσφέροντάς τους τόκο 6%. Στη ΔΕΗ προσδοκούν ότι το μέτρο θα μπορούσε να συναντήσει θερμή ανταπόκριση κυρίως από νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις με μεγάλες καταναλώσεις. Σε αυτούς τους πελάτες απευθύνεται κυρίως η έκπτωση 6% στο ρεύμα, καθώς μεταφράζεται σε σημαντικά ποσά αν υπολογιστεί σε ετήσια βάση.
Αυτοί οι νέοι τρόποι άντλησης ρευστότητας δείχνουν ακριβώς και πόσο βαθύ πρόβλημα αντιμετωπίζει η εταιρεία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα 622 εκατ. ευρώ που εισέπραξε από την πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν θα προλάβουν να ζεστάνουν για πολύ το ταμείο της. Ηδη όσοι έχουν λαμβάνειν σχηματίζουν ουρά, αφού η επιχείρηση χρωστά συνολικά κοντά στο 1,8 δισ. ευρώ σε προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), που με τη σειρά τους χρωστούν στον Λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ), ο οποίος οφείλει πολλά εκατ. στους παραγωγούς ΑΠΕ. Σε αυτούς θα κατευθυνθεί και το μεγαλύτερο ποσό από τα 622 εκατ. ευρώ που εισέπραξε την Τρίτη η επιχείρηση.

Μεγάλο πρόβλημα η ρευστότητα

Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι τα 622 εκατ. ευρώ που εισέπραξε η ΔΕΗ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν θα προλάβουν να ζεστάνουν για πολύ το ταμείο της. Ηδη όσοι έχουν λαμβάνειν σχηματίζουν ουρά, αφού η επιχείρηση χρωστά συνολικά κοντά στο 1,8 δισ. ευρώ σε προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς