Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να εξαντλούν τον οργανισμό μας, με συνέπεια να γινόμαστε γκρινιάρηδες και απρόθυμοι να βοηθήσουμε τους άλλους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική ζέστη προκαλεί κακοδιαθεσία και οξυθυμία, γεγονός που ίσως παίζει ρόλο στην αύξηση της παραβατικής συμπεριφοράς κατά τους θερινούς μήνες, λένε οι ερευνητές.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αρνητικές συμπεριφορές του θέρους οφείλονται στην εξάντληση και την αφυδάτωση, η οποία αφορά όλα τα όργανα και τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.
Για να διερευνήσουν το θέμα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Ιλινόι και το Πανεπιστήμιο Lehigh στην Πενσυλβάνια, εξέτασαν στοιχεία από μία ρωσική αλυσίδα καταστημάτων λιανικής, στην οποία συνηθίζεται να καταγράφεται η μέση θερμοκρασία και τα προβλήματα συμπεριφοράς του προσωπικού.
Όπως έδειξαν τα στοιχεία, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα με την υψηλότερη μέση θερμοκρασία είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να μην εξυπηρετούν ικανοποιητικά τους πελάτες.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έδειχναν απροθυμία να τους βοηθήσουν, να ακούσουν προσεκτικά τι ζητούσαν και να τους κάνουν προτάσεις.
Οι επιστήμονες, ανέλυσαν στη συνέχεια στοιχεία από μία διαδικτυακή δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν εθελοντές επ’ αμοιβή.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κοινωνικής Ψυχολογίας (EJSP),ζήτησαν από τους μισούς από αυτούς να θυμηθούν πως είχαν περάσει μια εποχή που έκανε πάρα πολλή ζέστη, η οποία τους είχε προκαλέσει τόση δυσφορία ώστε δεν μπορούσαν να την ξεχάσουν.
Λίγη ώρα αργότερα, ζήτησαν από όλους τους εθελοντές να τους βοηθήσουν εθελοντικά (δηλαδή χωρίς να πληρωθούν) σε «μια μελέτη που σχεδιάζουμε».
Από τους εθελοντές που είχαν θυμηθεί τον καύσωνα που τους είχε στιγματίσει, μόνο το 34% δέχθηκαν να βοηθήσουν εθελοντικά στην μελέτη, ενώ απ’ όσους δεν είχαν μπει σε αυτή τη διαδικασία, προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει το 74%.
Στο τελευταίο στάδιο της έρευνας, οι ερευνητές ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να καθίσει σε ένα πολύ ζεστό δωμάτιο και να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο – κάτι που κλήθηκαν να κάνουν και οι εθελοντές μιας άλλης ομάδας, οι οποίοι όμως κάθονταν σε δροσερό δωμάτιο.
Αποτέλεσμα: μόνο το 64% των εθελοντών που… έβραζαν στο ζεστό δωμάτιο συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους βρίσκονταν στη δροσιά ήταν 95%.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όταν βρισκόμαστε υπό δυσάρεστα υψηλές θερμοκρασίες, γινόμαστε κακόκεφοι και ψυχικά πιεσμένοι, και έχουμε την τάση να γυρνάμε την πλάτη στους άλλους, εξαιτίας της δυσφορίας που νιώθουμε, λένε οι ερευνητές.