Οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα καλό είναι να τρώνε συχνά ψάρια, διότι μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι θα μπορούσαν να καταπραΰνουν τα συμπτώματά τους.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ πραγματοποίησαν μελέτη με 176 ασθενείς οι οποίοι είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, διαπιστώνοντας πως όσοι έτρωγαν ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά μειωμένη δραστηριότητα νόσου, σε σύγκριση με όσους τα κατανάλωναν μία φορά το μήνα ή σπανιότερα.
Επιπλέον, με κάθε πρόσθετη μερίδα ψαριού την εβδομάδα, η δραστηριότητα της νόσου τους μειωνόταν ακόμα περισσότερο.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Arthritis Care & Research.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια, εξελισσόμενη ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τις αρθρώσεις, προκαλώντας φλεγμονή, διόγκωση και πόνο. Από τις επιθέσεις του μπορεί να προσβληθεί οποιαδήποτε άρθρωση, αλλά συνηθέστερα πλήττονται οι καρποί και οι αρθρώσεις της άκρας χείρας.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, με επικεφαλής την ρευματολόγο δρα Σάρα Τεντέσκι, από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη, περιόρισαν την μελέτη τους στις ερωτήσεις που αφορούσαν την κατανάλωση τόνου, σολομού, σαρδέλας και άλλων ψαριών που καταναλώνονται ωμά, βραστά, στον ατμό ή ψητά.
Αντιθέτως, δεν συμπεριέλαβαν στοιχεία για τηγανητά ψάρια, οστρακόδερμα ή ανάμικτα πιάτα, διότι αυτά τα γεύματα είθισται να περιέχουν λιγότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (είναι ένας είδος λιπιδίων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες).
Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι η κατανάλωση ιχθυελαίων, που είναι πολύ πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά η παρούσα μελέτη είναι μία από τις λίγες που εξετάζει ολόκληρα ψάρια.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη δραστηριότητα της νόσου (είναι ένας δείκτης που λαμβάνει υπ’ όψιν τον αριθμό των διογκωμένων και επώδυνων αρθρώσεων σε κάθε ασθενή), καθώς και έναν δείκτη φλεγμονής στο αίμα των εθελοντών.
Η δραστηριότητα της νόσου ήταν κατά μέσον όρο 0,5 βαθμό χαμηλότερη στους εθελοντές που έτρωγαν το περισσότερο ψάρι, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το λιγότερο.
Μολονότι αυτό δεν μοιάζει πολύ, βαθμολογία στη δραστηριότητα κάτω από 2,6 βαθμούς σημαίνει ύφεση, ενώ βαθμολογία από 5,1 και πάνω σημαίνει έξαρση.
Επιπλέον, με τα κλασικά φάρμακα για τη νόσο, όπως η μεθοτρεξάτη, επιτυγχάνεται βελτίωση στη δραστηριότητα της νόσου κατά σχεδόν 1,5 βαθμό, επομένως ο 0,5 βαθμός που βρέθηκε ότι επιτυγχάνεται με τα ψάρια είναι πολύ σημαντικός, δήλωσε η δρ Τεντέσκι.
«Με αυτού του επιπέδου της βελτίωση, οι ασθενείς αισθάνονται εμφανώς καλύτερα», πρόσθεσε. «Επομένως, η προσθήκη ψαριών στην εβδομαδιαία διατροφή αποτελεί μια απλή στρατηγική που θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαιτέρως ωφέλιμη».