Στα λόγια του Μπίσμαρκ: «Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές», θα προσθέταμε και κατά την περίοδο των ποδοσφαιρικών μεταγραφών.

Είναι θεμιτό, ο πωλών την πραμάτεια του να διαλαλεί με πάθος τις αρετές και τα προτερήματα του προς πώληση προϊόντος. Επίσης θεμιτό και επιβεβλημένο είναι ο αγοράζων να ελέγχει το προϊόν ενδελεχώς.

Ολα τα παραπάνω όταν έχουμε να κάνουμε με αντικείμενα που βγαίνουν στις «μικρές αγγελίες». Οταν όμως το «αντικείμενό» μας είναι άνθρωποι και μάλιστα ποδοσφαιριστές το παιχνίδι αλλάζει.

Ο πωλών, ο μάνατζερ εν προκειμένω, έχει ως πρώτες συστατικές επιστολές το παρελθόν και τις επιδόσεις του παίκτη του σε «μεγάλη» ομάδα· ακολουθεί ένας ιατρικός φάκελος που (πάντα) αποδεικνύει την άριστη υγεία του ποδοσφαιριστή και, τέλος, οι φήμες και οι ιστορίες που συνοδεύουν τον προς πώληση αστέρα ανεβάζουν ή χαμηλώνουν την τιμή του.

Στην ελληνική αγορά, συνήθως βγαίνουν στα ράφια προς αναζήτηση αγοραστή είτε χαμηλής ποιότητας παίκτες είτε δουλεμένοι, (κάποτε) υψηλής ποιότητας.

Θες το επίπεδο του πρωταθλήματός μας, θες οι σκοτεινές φήμες και η ομίχλη που το τυλίγουν σαν θηλιά, οι ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου θα το σκεφτούν δυο και τρεις φορές για να περάσουν το κατώφλι του «Ελ. Βενιζέλος» κι ας γνωρίζουν ότι απέξω θα τους καρτερούν οι «Παραιτηθείτε» επί τέσσερα!

Αν ψάξεις στα κιτάπια της ιστορίας των μεταγραφών στην Ελλάδα, άντε να βρεις δυο, τρεις ποδοσφαιριστές που ήρθαν και φώτισαν το ελληνικό ποδόσφαιρο με τη λάμψη των «κηρίων» που αναγράφονταν στο «όνομά» τους. Οι περισσότεροι τρεμόσβησαν στα πρώτα πηχτά σκοτάδια του πρωταθλήματός μας, λαμπάδιασαν όμως στις πίστες συνοδεύοντας τα αλυχτίσματα των, κατά τα άλλα, καλλίπυγων αοιδών.

Πέρυσι, εκ της Γηραιάς Αλβιώνος αφίχθη μετ’ επαίνων και χρυσόβουλων διαπιστευτηρίων ο Τζολέον Λέσκοτ· παίκτης με ένσημα στην Εθνική Αγγλίας και παρελθόν λαμπρό επιχείρησε να δημιουργήσει ανάλογο μέλλον στην ΑΕΚ. Τα πόδια του όμως δεν τον κρατούσαν. Για την ακρίβεια της υπόθεσης, ο Λέσκοτ είχε ένα προβληματάκι στο γόνατο. Ο γιατρός της ΑΕΚ, επιφανής επιστήμων και ειδικός επί των γονάτων, διέγνωσε το μέγεθος του προβλήματος και μετέφερε τις εκτιμήσεις του στους κιτρινόμαυρους ιθύνοντες.

«Είναι μεγάλο όνομα, θα τον κρατήσουμε» φέρεται να ήταν η απάντηση του ισχυρού άνδρα της Ενωσης. Και ο Λέσκοτ έμεινε, αγωνίστηκε (τρόπος του λέγειν) σε τέσσερα επίσημα ματς της ΑΕΚ και πριν πιάσουν τα κρύα του Δεκεμβρίου μάζεψε την ιστορία του και γύρισε στον τόπο του Brexit.

Αρχή της εβδομάδας, ένα θωρηκτό ελλιμενίστηκε στον Πειραιά και τα πρωτοσέλιδα γέμισαν από το εκτόπισμά του. Ο Εμποκανί κατέφθασε στο αεροδρόμιο συνοδευόμενος από απαστράπτουσα λευκοντυμένη καλλονή και γοήτεψε με την κόμη του και την ομοιότητά του με την ολυμπιονίκη των 800 μ. Σεμένια· δεν γοήτευσε όμως τους γιατρούς του Ολυμπιακού, που προέγνωσαν μέλλον τεθλασμένο με θλάσεις και απουσίες.

Τρύπια βάρκα το θωρηκτό! Οι γιατροί εξέτασαν και εξέθεσαν την κατάσταση, οι ιθύνοντες απεφάνθησαν και ένας νέος Λέσκοτ ή Εσιέν πήρε τον δρόμο της επιστροφής δίχως ζημιές για τον αγοραστή.

Ηθικό δίδαγμα: καλύτερα να προλαμβάνεις, παρά να θεραπεύεις.