Αν η Εβίνα Μάλτση ήταν τηλεοπτική περσόνα, θα ήταν σίγουρα η… σούπερ γιαγιά! Δεν το λέμε εμείς. Η ίδια αυτοσαρκάστηκε μετά τον ανεπανάληπτο θρίαμβο της Εθνικής Γυναικών επί της Τουρκίας και την επική πρόκριση στην ημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ της Πράγας. Ούτως ή άλλως, η εμβληματική αρχηγός και οι συναθλήτριές της έχουν την ατυχία να κινούνται σε έναν χώρο όπου οι ηλικίες είναι καταγεγραμμένες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κλέψουν ούτε… μέρα!

«Δεν έχω καταλάβει τι έχει γίνει, έχουμε γράψει Ιστορία. Είναι ανεπανάληπτο. Εχουμε πάρει το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το καταλαβαίνετε; Του χρόνου θα είμαι 40! Θα γίνω γραφική, με έχουν βαρεθεί, με βλέπουν σαν γιαγιά!» έλεγε αστειευόμενη στη μεικτή ζώνη η 39χρονη σταρ, αλλά αν την άκουγε ο γυμναστής Νίκος Παπαβασιλείου, με τον οποίο έχει ξοδέψει άπειρες ώρες στο εξειδικευμένο κέντρο Performance 22, θα έσκιζε τα πτυχία του.

Πραγματικά, το κορμί της Μάλτση είναι τόσο τέλεια σμιλεμένο, ώστε το μυϊκό σύστημά της να συναγωνίζεται άνδρες γκαρντ της Ευρωλίγκας, ενώ σε καμία περίπτωση ο αριθμός 39 συνάδει με τη βιολογική ηλικία της.

«Θα βγούμε όλοι σε σύνταξη και η Εβίνα θα παίζει ακόμη μπάσκετ!» αστειεύτηκε συμπαίκτριά της αποθεώνοντας την πρώτη σκόρερ (μ.ό. 18,2 π.) της Εθνικής για τη ζωή που έχει επιλέξει να κάνει τα τελευταία χρόνια. Πραγματικά, η Μάλτση προσέχει πάρα πολύ το κορμί της, τον ύπνο της, την προπόνησή της, τη διατροφή της, την καθημερινότητά της.

Τηρεί ευλαβικά τη ρουτίνα της. Κατά τη διάρκεια της σεζόν, προσθέτει προπονήσεις στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα του Ολυμπιακού, ενώ όσοι τη γνωρίζουν από μικρή επιβεβαιώνουν με μια δόση υπερβολής ότι η δύναμη του κορμού και των άνω άκρων της είναι εκ γενετής, καθώς στην Εβίνα δεν αρέσει να σηκώνει πολλά βάρη στο γυμναστήριο, αλλά ακολουθεί μια συγκεκριμένη πορεία, ένα πλάνο, όπως το υπερτόνισε και μετά την επική πρόκριση στα ημιτελικά.

«Ολο το μυστικό είναι το πλάνο. Και το καθαρό μυαλό. Χτίσαμε τη διαφορά βήμα βήμα. Δεν κάναμε πράγματα έξω από το πλάνο. Αυτό μας έφερε το αποτέλεσμα. Με αυτό το μπάσκετ μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα. Ηρθαμε εδώ βήμα βήμα, κάθε μέρα. Δεν τόλμησα να εκστομίσω τη λέξη μετάλλιο, δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Ας απολαύσουμε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο και στον ημιτελικό θα κάνουμε αυτό που έχουμε μάθει. Θα κρατήσω το κεφάλι χαμηλά. Θα ακολουθήσουμε το πλάνο». Με την ίδια σοβαρότητα θα μιλήσει και στις συμπαίκτριές της.

Αν εξαιρέσουμε το WNBA, όπου είχε αγωνιστεί με την Κονέκτικατ Σαν και προφανώς δεν ήταν η πρωταγωνίστρια, σε όλες τις ομάδες της, από την Ισπανία και τη Γαλλία ώς την Τσεχία, την Τουρκία και φυσικά την Ελλάδα, ήταν ανέκαθεν «vocal» στα αποδυτήρια. Ορθωνε πάντα ανάστημα και άρθρωνε φωνή. Και ήταν πάντα πειστική δίνοντας το παράδειγμα και αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τις συναθλήτριές της. «Η Εβίνα πείθει και ελέφαντα!» θα πει για την 39χρονη σκόρερ συνοδοιπόρος της, που γνωρίζει απέξω και ανακατωτά την ιδιοσυγκρασία της.

Ισχυρή προσωπικότητα με εκρηκτικό, μεσογειακό ταμπεραμέντο, πολύ πεισματάρα και φιλόδοξη, με καλώς εννοούμενο, αλλά κάποιες φορές ενοχλητικά υπέρμετρο εγωισμό, όπως οι περισσότεροι σπουδαίοι παίκτες και μεγάλες παίκτριες, η Μάλτση αποτελεί την επιτομή του νικητή, που δεν θα τα παρατήσει ποτέ, ώσπου να εκπληρώσει τον στόχο του. «Οταν βάλει κάτι στο μυαλό της, δεν θα σταματήσει αν δεν το πετύχει» έχουν συμφωνήσει αμέτρητες συμπαίκτριες, οι οποίες είναι υποχρεωμένες για μια μικρή παραχώρηση, είτε πρόκειται για την Εθνική είτε για σύλλογο, να της πασάρουν την πορτοκαλί θεά. Δεν είναι τυχαίο ότι η αγαπημένη φράση της στις προπονήσεις και στους αγώνες είναι «δώσ’ μου την μπάλα!», ενώ έχει κρατήσει μούτρα ακόμη και σε προπονητή αν δεν πάρει εκείνη το τελευταίο σουτ, τουλάχιστον πιο παλιά. Ο προπονητής που λατρεύει είναι ο Κώστας Μίσσας. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Εξίσου ισχυροί, όμως, είναι οι δεσμοί της με την οικογένεια και την πατρίδα. Κάθε φορά που βρίσκει ευκαιρία, ξεκλέβει λίγο από τον ελεύθερο χρόνο της για να επισκεφθεί το πατρικό της στη Γουμένισσα, μια κωμόπολη στον Νομό Κιλκίς. Εχει αδυναμία στη μητέρα της (ο πατέρας της δεν ζει) και στα δύο αδέλφια της, που έχουν μεγαλύτερη ηλικία από εκείνη. Σιχαίνεται το ροζ και λατρεύει το μαύρο, ενώ έχει τρέλα με τον Μάικλ Τζόρνταν, όπως η συμπαίκτριά της στην Εθνική και στον Ολυμπιακό Στέλλα Καλτσίδου. Το μεγαλύτερο, όμως, πάθος της είναι η Εθνική!

«Εννοείται πως αυτή η ομάδα, η Εθνική, είναι η αγαπημένη μου, είμαι ταγμένη! Αν, κούφια η ώρα, τύχαινε να αφήσω την τελευταία μου πνοή, θα ήθελα να είναι μέσα στο γήπεδο, με αυτή την εμφάνιση, με αυτό το εθνόσημο!» εξομολογήθηκε προ ημερών στο ΑΠΕ κατσαδιάζοντας τη FIBA για το… ατόπημά της να δημοσιεύσει ότι το Ευρωμπάσκετ 2017 είναι το τελευταίο μεγάλο ραντεβού της αξιοζήλευτης διαδρομής της. Πάμε στοίχημα ότι θα συνεχίσει και μετά το 2018;