Με τον πλέον επίσημο τρόπο το Μαξίμου αφήνει στην άκρη τα προσχήματα και δηλώνει πλέον κεντρικά τη στήριξή του προς τον Πάνο Καμμένο όσον αφορά τη διαβόητη υπόθεση των επαφών του με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη για το ναρκοπλοίο «Noor 1».
Τελώντας υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και του ίδιου του υπουργού Αμυνας, ο οποίος θεώρησε χλιαρή τη στήριξη που εκφράστηκε τις προηγούμενες μέρες ακόμη και από τον Πρωθυπουργό, το Μαξίμου διέβη τον Ρουβίκωνα και εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την επιζητούμενη κάλυψη του κυβερνητικού εταίρου, η οποία συνοδεύεται και με οξείς χαρακτηρισμούς κατά της ΝΔ. Στην ίδια ανακοίνωση, εξάλλου, στρέφεται ευθέως κατά του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, τον οποίο φωτογραφίζει ευκρινώς, αλλά δεν κατονομάζει. Απευθύνει δε το ερώτημα «Μήπως τελικά η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, αντ’ αυτού ή κατ’ εντολήν του, εκτελεί συμβόλαιο πολιτικής εξόντωσης του υπουργού, που έπραξε το μεγάλο ατόπημα να προτρέψει όποιον ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη;».
Η αντίδραση επιβεβαιώνει ουσιαστικά το ασφυκτικό κλίμα που διαμορφώνεται για την κυβέρνηση και εκδόθηκε σχεδόν τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας εισερχόταν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ενώ είναι ενδεικτικό πως δεν ήρθε με ένα από τα πολλά non paper που κυκλοφορούν ακόμη και για μείζονος σημασίας ζητήματα –όπως, για παράδειγμα, η συμφωνία στο Eurogroup -, αλλά με την επίσημη σφραγίδα του Μαξίμου.
Κατά πληροφορίες, όλα συνέβησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο όταν ο Καμμένος εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε ανοικτά σε εκείνον στην εισήγησή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στη Βουλή, δεν ήταν αρκούντως υποστηρικτικός προς το πρόσωπό του.
Πρόσκληση σε… πρόταση μομφής
«Γιατί ακριβώς κατηγορούν τον υπουργό Αμυνας;» διερωτάται έτσι διά του πρωθυπουργικού γραφείου η κυβέρνηση, η οποία πετάει το γάντι προς τη ΝΔ και την καλεί να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Πάνου Καμμένου. Προειδοποιεί μάλιστα πως «στη Βουλή θα υποχρεωθούν να μιλήσουν με ονόματα», εννοώντας προφανώς τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με αποδέκτη τον υπουργό Αμυνας από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη, η οποία έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Μαζί θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για το ίδιο ζήτημα. Μία ακόμη ερώτηση κατέθεσε χθες ο Γεωργιάδης (μαζί με τον Αναστάσιο Δημοσχάκη) σχετικά με τις «ιδιωτικές» πτήσεις του υπουργού Αμυνας με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η προσπάθεια του Μαξίμου να συνδέσει τα αποκαλυπτήρια του ρόλου Καμμένου με την τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση είναι εμφανής στην ίδια ανακοίνωση: «Η ΝΔ, αφού για μία ακόμη φορά διαψεύσθηκαν οι ελπίδες της να μην πετύχει η κυβέρνηση θετική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και να μην κλείσει η αξιολόγηση, τώρα εναποθέτει όλες τις ελπίδες της για πολιτική αποσταθεροποίηση σε ανθρώπους του υποκόσμου και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Εδώ και μία εβδομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με μισόλογα και υπονοούμενα, στοχοποιώντας μεθοδευμένα τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο γύρω από τη βρώμικη υπόθεση του “Noor 1”, που οψίμως ανακάλυψε και όχι όταν οι βασικοί μάρτυρες έπεφταν ο ένας μετά τον άλλον νεκροί».
Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ
Εντονος είναι και ο προβληματισμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δημοσίως οι τοποθετήσεις βουλευτών είναι μετρημένες. Ωστόσο, τόσο η ομάδα των 53+ όσο και άλλα στελέχη, όπως ο Νίκος Φίλης, θεωρούν ότι το εν λόγω ζήτημα είναι απλώς αφορμή και όχι αιτία για να αποδοκιμαστεί ο Καμμένος, καθώς εκτιμούν πως η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ και οι πολιτικοί χειρισμοί του υπουργού Αμυνας σε αρκετά ζητήματα εκθέτουν εις το διηνεκές την Κουμουνδούρου. Μόλις προχθές ο Φίλης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η συνεργασία με τον κ. Καμμένο είναι αναγκαστική».
Η προσωπική αντιπαράθεση των δύο χρονολογείται από την εποχή της κυβερνητικής θητείας του Νίκου Φίλη και της σύγκρουσής του με την Ιεραρχία, με τον υπουργό Αμυνας να παρίσταται ως τοποτηρητής στην «ειρηνευτική» συνάντηση Τσίπρα – Ιερώνυμου. Λίγο αργότερα, ο Φίλης ζήτησε σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τη διάρρηξη της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και τον προσεταιρισμό του ΠΑΣΟΚ, με τον Καμμένο να απαντά φλεγματικά: «Ας βγάλει και τον Τσοχατζόπουλο από τη φυλακή για να συγκυβερνήσουν».