Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει ότι ένας ρεαλιστικός στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 είναι κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ. Η ελληνική κυβέρνηση όμως έχει βάλει ήδη την υπογραφή της σε πλεονάσματα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ έως και το 2060 ικανοποιώντας την απαίτηση του Eurogroup η οποία χαρακτηρίστηκε ως «δημοσιονομικός ζουρλομανδύας» από το Peterson Institute.
Οσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στο Λονδίνο επιχειρώντας να διαμορφώσει μέσω επαφών με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα πρόσφορο έδαφος για τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η συζήτηση σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα συνεχίζεται με ένταση. Το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη διευθέτησης του χρέους αλλά δεν εμφανίζεται πρόθυμο να βάλει συγκεκριμένη ημερομηνία ικανοποίησης των προϋποθέσεων που θέτει προς τους Ευρωπαίους για την ενεργοποίηση της χρηματοδοτικής του συμμετοχής, ο ESM διαμηνύει ότι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να ανοίξει το πουγκί του πρωτογενούς πλεονάσματος συμμετέχοντας με ίδιους πόρους στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και οι αναλυτές μετρούν τις πιθανότητες άμεσης δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε χθες για μία ακόμα φορά συγκρατημένα αισιόδοξος για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές εφόσον δεν παρεκκλίνει από τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου. Το πρόγραμμα του ESM, είπε, μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία και η ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει ομόλογα του χρόνου το αργότερο αν συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Δοκιμαστική έξοδο βλέπουν και οι αναλυτές. Συνεχίζουν όμως να θέτουν ερωτηματικά σχετικά με τις δυνατότητες ουσιαστικής επανόδου για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας χωρίς το δεκανίκι των Μνημονίων.
Η Citi σε χθεσινή ανάλυσή της σημειώνει ότι οι πιθανότητες μιας δοκιμαστικής επιστροφής στην αγορά αυξάνονται. Παραμένει ωστόσο επιφυλακτική για το μέλλον τονίζοντας πως η πλήρης πρόσβαση στις αγορές μπορεί να αποκατασταθεί μόνο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος σε δώδεκα μήνες από τώρα.
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ.Στις 27 Ιουλίου το ΔΝΤ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα μαζί με την έγκριση του «προγράμματος επί της αρχής» για την Ελλάδα –πλήρης συμμετοχή στην αξιολόγηση με απαιτήσεις αλλά χωρίς εκταμίευση δόσης μέχρι να λυθεί το θέμα του χρέους –την έκθεση βιωσιμότητας χρέους. Ο εκπρόσωπος Τύπου Τζέρι Ράις τόνισε χθες ότι η ανάλυση «θα γίνει με τις δικές μας εκτιμήσεις» ενώ λίγο νωρίτερα και ο Πέτερ Πράετ (μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ) είχε επιμείνει σε ανάλογη θέση αναφορικά με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους της ΕΚΤ. «Δεν θα βασιστούμε σε άλλους για αυτό. Είτε πρόκειται για τον ESM είτε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο καθένας έχει τη δική του προοπτική. Οταν όμως πρόκειται για αγορά ομολόγων, πρέπει να το εξετάσουμε εμείς» είπε. Ερωτηθείς εάν αυτή η διατύπωση σημαίνει όχι αναφορικά με την ένταξη της Ελλάδας στο QE, ο Πράετ δήλωσε «αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το εξετάσουμε εμείς».
Τα συμπεράσματα των αναλύσεων βιωσιμότητας χρέους κρίνονται από αρμόδιους παράγοντες πολύ σημαντικά για το σήμα που θα δοθεί στις αγορές στην προσπάθεια δοκιμαστικής εξόδου. Το QE ούτως ή άλλως έχει πάψει να το οραματίζεται άμεσα ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση.
Πολλαπλάσια σημαντικό από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θεωρείται πλέον το χρονοδιάγραμμα που θα θέσει (εάν θέσει) το ΔΝΤ αναφορικά με τον χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να ξεκαθαρίσουν το τοπίο για το χρέος.
Με βάση τα παραδείγματα προγραμμάτων επί της αρχής της δεκαετίας του ’80 τα οποία εφήρμοσε το ΔΝΤ σε χώρες όπως η Δημοκρατία του Κονγκό, το Ζαΐρ, η Ζάμπια και η Αργεντική, συνήθως έδινε το πράσινο φως συμμετοχής υπό την προϋπόθεση ότι εντός 30 ημερών θα υπήρχε διευθέτηση του θέματος του χρέους. Με τον τρόπο αυτό αύξανε την πίεση για δραστικές λύσεις στα προβλήματα χρέους.
Ερωτηθείς χθες σχετικά ο Τζέρι Ράις απλώς θύμισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε όριο 30 ημερών, σε κάποιες μεγαλύτερο και σε κάποιες άλλες καθόλου. Για την Ελλάδα το Ταμείο δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.