Το σενάριο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό έχει συζητηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν και δεν προξενεί έκπληξη ότι συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις της επιτροπής σοφών για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μάλλον ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από άλλα ζητήματα μού κάνει (βλέπε υπόθεση Καμμένου) παρά ότι έχει ουσία. Διαθέτει μάλιστα μια ιδιαιτερότητα, δεδομένου ότι ταυτόχρονα διχάζει εσωτερικά τον ΣΥΡΙΖΑ –αφού υπάρχουν υποστηρικτές και πολέμιοί του –ενώ ενώνει ένα τμήμα του με αυτό της ΝΔ, το οποίο μάλιστα έχει βρει και τον… ιδανικό υποψήφιο στην περίπτωση που υλοποιηθεί η συνταγματική αλλαγή: τον Κώστα Καραμανλή. Πρέπει όμως να τους θυμίσω ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια διαδικασία που κρατάει χρόνια και έτσι δεν είμαι βέβαιος ότι κάνουν σωστά αν έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην προεδρική εκλογή του 2020.
Τι κρύβουν στα «ψιλά»
Μαθαίνω ότι στο ΤΑΙΠΕΔ προκηρύχθηκε διαγωνισμός που αφορά την επικοινωνία του Ταμείου. Εως εδώ, όλα καλά. Στα «ψιλά γράμματα», ωστόσο, μου λένε ότι υπάρχουν δύο περίεργα σημεία. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε από τη διοίκηση που περιμένει… αντικαταστάτες της, αφού ήδη έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στις απαιτήσεις για τον ανάδοχο του διαγωνισμού για την επικοινωνία είναι η ύπαρξη ενεργού δικτύου μέσων ενημέρωσης. Κάτι που, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, δεν είναι και πολύ συνηθισμένο σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
«Τα σκουπίδια σε ιδιώτες»
Τολμηρά έχει μπει στον στίβο η Ωρα Αποφάσεων και, σιγά σιγά, φαίνεται. Ηταν η μόνη κίνηση που ως λύση για το πρόβλημα με τα σκουπίδια πρότεινε την ανάθεση της αποκομιδής τους σε ιδιώτες –κάτι που λειτουργεί ήδη σε κάποιους δήμους οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν τον «Καλλικράτη». «Οι δήμοι έχουν την αρμοδιότητα να παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας. Ωστόσο, δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτή η παροχή υπηρεσιών πρέπει να γίνεται από μόνιμους υπαλλήλους. Αλλωστε, εδώ και χρόνια μεγάλες μονάδες του Δημοσίου, όπως υπουργεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.ά. αναθέτουν το έργο της καθαριότητας σε εταιρείες» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα εργασιών, μικρότερο κόστος για τους δήμους και δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, σε σταθερότερη βάση από αυτήν των συμβασιούχων. Αυτονόητο; Μάλλον όχι για όλους!
Καλή δύναμη Σταύρο!

Oταν είσαι δημόσιο πρόσωπο θέλει πολύ θάρρος για να αποκαλύψεις ότι είσαι άρρωστος –χρειάζεται όμως ξεχωριστή γενναιότητα για να ομολογήσεις ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται ακριβώς όπως θα τα ήθελες, αλλά δεν τα αφήνεις να σε προσδιορίζουν. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δημοσιοποιώντας χθες στο facebook τη συνέχεια της περιπέτειάς του και τη φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται να λάβει τους επόμενους μήνες, σχολίασε: «Θέλω να παραμείνω ο Σταύρος χωρίς άλλους προσδιορισμούς. Για κάποιους, συναγωνιστής, για κάποιους αντίπαλος, για κάποιους, αδιάφορος». Τα υπόλοιπα είναι περιττά. Καλή δύναμη Σταύρο και γρήγορη ανάρρωση!