Οχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις ερωτήσεις κατέθεσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα η ΝΔ για τις συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη, αλλά και για το βίντεο που τον εμφανίζει στη θέση του συγκυβερνήτη στρατιωτικού ελικοπτέρου. Η πλούσια κοινοβουλευτική δραστηριότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνοδεύτηκε από σκληρές ανακοινώσεις και δηλώσεις καθώς και από δεκάδες επικριτικά tweets για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του.

Η γαλάζια κινητοποίηση για τον κυβερνητικό εταίρο του Πρωθυπουργού φανερώνει πού επικεντρώνεται πλέον ο σχεδιασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: οι αρνητικές επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην οικονομία παραμένουν στο στόχαστρο της ΝΔ, αλλά σιγά σιγά μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης περνούν σε δεύτερο πλάνο. Στόχος της Πειραιώς είναι με όχημα τις αποκαλύψεις για τον Πάνο Καμμένο να γίνει ακόμη περισσότερο αντιληπτό από τους πολίτες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ταυτίζεται με τη διαφθορά. Ταυτόχρονα, οι επιτελείς της ΝΔ θα εξακολουθήσουν να δίνουν βάρος στα θέματα καθημερινότητας, επιδιώκοντας να καταδείξουν ότι σήμα κατατεθέν του κυβερνητικού συνασπισμού είναι η ανοχή του στα φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγετική ομάδα της ΝΔ αξιολογούν το θέμα Καμμένου όχι ως ακόμη μία περίπτωση αντιθεσμικής συμπεριφοράς ενός κυβερνητικού στελέχους αλλά ως μία καραμπινάτη υπόθεση σκανδάλου και διαφθοράς. Γι’ αυτό επιλέγουν να χρησιμοποιούν πολύ υψηλούς τόνους στην αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση. Ενδεικτικό είναι ότι και χθες η ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κυβερνητικού συνασπισμού και του Πρωθυπουργό σημειώνοντας πως ο Τσίπρας προσπαθεί απεγνωσμένα να αλλάξει την ουσία του μείζονος πολιτικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο. «Πώς είναι δυνατόν να παρεμβαίνει εν ψυχρώ σε δικαστικές υποθέσεις συνομιλώντας με ισοβίτες στη φυλακή, κατάδικους για εμπόριο ναρκωτικών; Σε κάθε δε, πολιτισμένη και δημοκρατική χώρα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητος θεσμός και οφείλει να κάνει τη δουλειά της χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση» ήταν το δηκτικό σχόλιο της Πειραιώς.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δείξει και στο παρελθόν τις διαθέσεις της απέναντι στους κυβερνώντες όταν διαπιστώνει φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Η ανάδειξη τέτοιων περιπτώσεων όπως το ταξίδι Παππά στη Βενεζουέλα, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και η πρόσφατη τροπολογία υπέρ του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη –όπως υποστήριζε η Πειραιώς –αποτελούν ούτως ή άλλως βασικό κομμάτι της γαλάζιας στρατηγικής. Η υπόθεση Καμμένου όμως δείχνει ότι από εδώ και στο εξής η ΝΔ είναι αποφασισμένη να είναι αμείλικτη σε συμπεριφορές και ενέργειες κυβερνητικών στελεχών και υπουργών που αποδεικνύουν την ταύτιση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με παραβιάσεις νόμων και κανόνων. Το επιτελείο της Πειραιώς προεξοφλεί πως όσα στοιχεία αποκαλύπτονται καθημερινά για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας –τόσο για τις επαφές του με τον ισοβίτη όσο και για το περιστατικό με τον χειρισμό του στρατιωτικού ελικοπτέρου –πλήττουν συνολικά την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αφού το οικοδόμημά της στηρίζεται στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση θα εξακολουθήσει να εστιάζει στις συμπεριφορές διαφθοράς και διαπλοκής κυβερνητικών στελεχών και για έναν πρόσθετο λόγο: όσο βγαίνουν στο προσκήνιο τέτοια φαινόμενα –σημειώνουν υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη –τόσο περισσότερο θα αντιλαμβάνονται οι πολίτες πως ο μύθος της «καλής Αριστεράς» και το δήθεν «ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχει τελειώσει.

Στην Πειραιώς υπάρχουν και εισηγήσεις να χρησιμοποιηθεί το όπλο της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Εθνικής Αμυνας, σε μια προσπάθεια να δοθεί ακόμη περισσότερη έμφαση στην ταύτιση της κυβέρνησης με τα φαινόμενα παραβίασης νόμων και κανόνων. Ποτέ στο παρελθόν μια πρόταση μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση κατά κυβερνητικού στελέχους δεν έχει υπερψηφιστεί. Εν τούτοις, η κατάθεσή της προσφέρει πάντα στην αξιωματική αντιπολίτευση επικοινωνιακά οφέλη με τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή, παρότι υπάρχει και η άποψη που υποστηρίζει ότι η πρόταση μομφής συσπειρώνει την κυβέρνηση. Ετσι, το σενάριο της πρότασης μομφής κατά του Πάνου Καμμένου παραμένει ανοιχτό καθώς έως τώρα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, όπως τόνιζαν σε δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες υψηλόβαθμα γαλάζια στελέχη.

Πυρά για την εγκληματικότητα

Παράλληλα, το γαλάζιο στρατηγείο θεωρεί σκόπιμο μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης η ΝΔ να δώσει μεγάλο βάρος στα θέματα καθημερινότητας, αναδεικνύοντας τις τεράστιες αδυναμίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και παρουσιάζοντας τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα φαινόμενα ανομίας και εγκληματικότητας είναι ένα από τα πεδία στα οποία επικεντρώνει σταθερά την αντιπολιτευτική τακτική της η ΝΔ το τελευταίο διάστημα. Η Πειραιώς έδειξε τα αντανακλαστικά της σε αυτό τον τομέα με τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών στα γραφεία της ΝΔ μετά τη δολοφονία του 11χρονου στο προαύλιο σχολείου στο Μενίδι. Μάλιστα, η κινητοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα θέματα ασφάλειας των πολιτών συνεχίστηκε και την περασμένη εβδομάδα. Χθες, ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας των αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ) στα γραφεία της ΝΔ και υπογράμμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθεί με πολύ μεγάλη ανησυχία «τα τεκταινόμενα στον χώρο της Δημόσιας Τάξης και της ασφάλειας». Κάλεσε μάλιστα τους αστυνομικούς να συμβάλουν ώστε να εμπεδωθεί «στην κοινωνία το αίσθημα της ασφάλειας, το οποίο φαίνεται ότι τελευταία απουσιάζει. Τουλάχιστον φθίνει».

Στην ίδια κατεύθυνση, συνεδρίασε προχθές και η ολομέλεια του Τομέα Εσωτερικών της ΝΔ με αρμοδιότητα τα θέματα Δημόσιας Τάξης, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, μετά τις καταγγελίες φοιτητών του ΑΠΘ για τα φαινόμενα ανομίας στο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης Μάξιμος Χαρακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία και ανοχή σε περιστατικά ανομίας και παραβατικότητας. «Καθημερινώς, όπως οι ίδιοι οι πολίτες διαπιστώνουν, η κατάσταση με την κάθε είδους εγκληματικότητα και παραβατικότητα γίνεται όλο και χειρότερη» τόνισε. Και συμπλήρωσε: «Εκτός από τους εθελοτυφλούντες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όλοι αντιλαμβάνονται ότι έχουμε όξυνση των φαινομένων της παρανομίας και ότι το αίσθημα της ασφάλειας στους κατοίκους όλης της χώρας έχει πέσει κυριολεκτικά στο ναδίρ». Σημείωσε μάλιστα ότι είναι πρόσφατη η κραυγή αγωνίας 471 φοιτητών του ΑΠΘ, «στην οποία ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός ουσιαστικά είπε στα 20χρονα παιδιά να τα βάλουν μόνα τους με όλα τα περιθωριακά στοιχεία που λυμαίνονται τους πανεπιστημιακούς χώρους».

Η ΝΔ δεν άφησε αναπάντητο ούτε το πρόσφατο περιστατικό με την επίθεση αντιεξουσιαστών σε περιπολικό της Αστυνομίας, που μετέφερε κρατούμενο πίσω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Στην αυστηρή κριτική της προς την κυβέρνηση τόνισε πως οι αντιεξουσιαστές εξακολουθούν να αποτελούν «προστατευόμενο είδος» για τους σημερινούς κυβερνώντες και την κάλεσε να αντιληφθεί ότι η ανομία δεν είναι δικαίωμα κανενός.

Συνεχείς επαφές

με τους πολίτες

Στο μεταξύ, προτεραιότητα της γαλάζιας στρατηγικής παραμένει η επαφή του αρχηγού της ΝΔ με τους πολίτες και οι συνεχείς περιοδείες του ανά την Ελλάδα. Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καταδειχθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με την κοινωνία, ενώ στην αντίπερα όχθη ο Αλέξης Τσίπρας είναι απομονωμένος στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι περιοδείες του Μητσοτάκη συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλία. Σήμερα είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στην Καρδίτσα, όπου θα έχει συνάντηση με ομάδες παραγωγών και αγροτών, ενώ αμέσως μετά αναμένεται να έχει συζητήσεις και με πολίτες. Αύριο, το πρόγραμμά του αρχηγού της ΝΔ περιλαμβάνει επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συναντήσεις με κτηνοτρόφους της Ελασσόνας, ενώ αργά το απόγευμα θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στους δρόμους της Λάρισας και να συνομιλήσει με νέουςτης πόλης.

Οπως επισημαίνεται από την Πειραιώς, αυτές οι επαφές του προέδρου της ΝΔ είναι απαραίτητες για να καταλάβει ο κόσμος, από τη μια, τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τα σκληρά μέτρα που έρχονται και, από την άλλη, ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ είναι ικανή να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση.