Οι προετοιμασίες στο ΣΕΦ έχουν ήδη ξεκινήσει. Την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί, ωστόσο, η Χριστίνα, η Αλεξάνδρα και η Εύα μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα βάλουν τις τελευταίες πινελιές, τοποθετώντας τις εναπομείνασες καρέκλες για τους συνέδρους. Στην είσοδο κάποιος άλλος θα στήνει τα περίπτερα για εθελοντική αιμοδοσία και δωρεά μυελού των οστών –πέρασαν οι εποχές που συνέδριο σήμαινε μόνο κομματικά σημαιάκια και ατέλειωτη τσιγαρίλα. Ολα, όμως, θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι το μεσημέρι καθώς γύρω στις 2.30 θα ξεκινήσει η διαδικασία των διαπιστεύσεων. Το Συνέδριο της ΔΗΣΥ ξεκινάει σε λιγότερο από μια εβδομάδα και, παρά το γνωστό πρόβλημα του χώρου με τον χρόνο (η φράση «ώρα ΠΑΣΟΚ» είναι ενδεικτική), ο συντονισμός της όλης διαδικασίας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.
Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα όλων εκείνων που ασχολήθηκαν με τα οργανωτικά ήταν ότι δεν υπήρχε πεπατημένη: έπρεπε να δημιουργήσουν μια διαδικασία από την αρχή, στην οποία όλοι να είναι σύμφωνοι. Ετσι, ακόμα και στελέχη πεπειραμένα σε διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ ή της Αριστεράς έπρεπε να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σκοινί. Αυτό το Συνέδριο, άλλωστε, δεν επιδιώκει να λύσει ιδεολογικές διαφορές, ούτε να ενώσει φαινομενικά ανόμοια πράγματα. Κεντρικός στόχος του είναι να ομογενοποιήσει προγραμματικά τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και, κακά τα ψέματα, να εξομαλύνει, τουλάχιστον για την ώρα, προσωπικές διαφωνίες ανθρώπων που γνωρίζουν ο ένας τις χειρότερες πτυχές του άλλου.
Χρειάστηκαν πολλοί μήνες και αδικαιολόγητη για πολλούς από τους εμπλεκομένους καθυστέρηση, όμως τελικά το Συνέδριο είναι προ των πυλών και, μάλιστα, παρά τις κακές προβλέψεις οι απώλειες ήταν σχεδόν μηδενικές. Τα στελέχη όλων των συνιστωσών εργάστηκαν σκληρά το τελευταίο διάστημα για να πετύχουν μια ελάχιστη γραμμή συνεννόησης και τα κατάφεραν. Η «Πολιτική Εισήγηση» και το «Σχέδιο Ελλάδα», τα οποία θα κληθούν να επικυρώσουν οι σύνεδροι, αποτυπώνουν τις υποχωρήσεις του καθενός. Τα κόμματα δούλεψαν σκληρά για να βγάλουν αποτέλεσμα, χωρίς να λείπουν οι εντάσεις: από το ΠΑΣΟΚ το πολιτικό κομμάτι ανέλαβαν οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Μανώλης Οθωνας, Κώστας Σκανδαλίδης και Κατερίνα Μπατζελή, από τη ΔΗΜΑΡ οι Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τάσος Δαρσινός και Θανάσης Ντέλκος, από το ΚΙΔΗΣΟ ο Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ από τις Κινήσεις Πολιτών η γνωστή «τρόικα» Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Νίκος Διακουλάκης, Γιάννης Τούντας. Οσο δε περνάει ο καιρός οι συγκλίσεις μεγαλώνουν: την Παρασκευή, παρουσία της Φώφης Γεννηματά, ξεκίνησε η ουσιαστική συζήτηση για το νέο σύμβολο, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα κοσμεί αποκλειστικά από εδώ και πέρα τις εμφανίσεις της επικεφαλής και θα συνυπάρχει με τα σύμβολα των συνιστωσών πάνω στα εκλογικά ψηφοδέλτια.
Τι περιμένουν οι συνιστώσες
Η κάθε συνιστώσα προσέρχεται στον διάλογο με τις δικές της προσδοκίες.
Στο ΠΑΣΟΚ το κύριο μέλημά τους είναι να καταστεί σαφές πως δεν προσπαθεί να καπελώσει το εγχείρημα. Αυτός είναι και ο λόγος που στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως έκαναν πίσω σε θέματα τα οποία σε άλλες περιόδους και υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδιαπραγμάτευτα. Από εκεί και πέρα προσδοκούν πως το συνέδριο θα αναδείξει έναν καθαρό οδικό χάρτη για τον νέο, ενιαίο φορέα και «θα δημιουργήσει γεγονότα» –μια φράση που συνοψίζει εν γένει τη στρατηγική του κόμματος τον τελευταίο καιρό.
Στη ΔΗΜΑΡ, από την άλλη, θεωρούν υψίστης σημασίας την ενότητα του χώρου και φιλοδοξούν να παραδώσουν μια νέα Κεντροαριστερά στην επόμενη γενιά –κάνουν λόγο για «φρέσκα πρόσωπα, φρέσκες ιδέες, φρέσκες πολιτικές πρακτικές». Γι’ αυτό, παρότι αυτό το Συνέδριο δεν θα αποφασίσει την οργανωτική μορφή που θα έχει ο νέος φορέας, οι παρεμβάσεις από μεριάς ΔΗΜΑΡ θα έχουν να κάνουν με την ενιαία πολυτασική πρόταση που θα τεθεί προς ψήφιση στο εσωτερικό του κάθε κόμματος όπως και την εκλογή αρχηγού από τη βάση μετά το ιδρυτικό και την δημιουργία οργάνων.
Στο ΚΙΔΗΣΟ προσδιορίζουν τα πράγματα με περισσότερο ρεαλισμό και αυτό προσπαθούν να περάσουν και στους υπόλοιπους: τα στελέχη του Κινήματος έχουν κατανοήσει πως ο δρόμος για την ενοποίηση δεν είναι εύκολος και πως το πιο σημαντικό είναι να ομογενοποιηθεί ο πολιτικός λόγος της Συμπαράταξης.
Στις Κινήσεις Πολιτών, το βάρος πέφτει στη διεύρυνση του χώρου και στην προσπάθεια άμεσης δημιουργίας μιας ομάδας επαφής με όσους βρίσκονται εκτός –κυρίως Το Ποτάμι και την Ωρα Αποφάσεων.
Από αυτό το μέτωπο, ωστόσο, τα νέα δεν είναι τόσο ευχάριστα όσο θα ήθελαν να τα ακούσουν στη ΔΗΣΥ. Ενώ αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια ειδική στιγμή για τον χώρο αλλά και γενικότερα το πολιτικό σύστημα που μοιάζει αποδυναμωμένο, δεν έχουν πειστεί από τις προθέσεις της Φώφης Γεννηματά. Στελέχη της Σεβαστουπόλεως, βέβαια, παραδέχονται πως τον τελευταίο καιρό το κλίμα μεταξύ των δύο χώρων είναι πιο μαλακό από ό,τι μερικούς μήνες πριν –αυτή όμως η επικοινωνία που υπάρχει δεν είναι ακόμα ικανή για να τους πείσει ότι το εγχείρημα της ΔΗΣΥ μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας νέας, μεγάλης Κεντροαριστεράς, τονίζοντας ότι ακόμα και πολλοί από αυτούς που θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο θα βρίσκονται εκεί περισσότερο διερευνητικά ή θεσμικά, χωρίς διάθεση να χειροκροτήσουν τη σημερινή ηγεσία. Από την άλλη, μεμονωμένα στελέχη εκτός Ποταμιού δείχνουν πιο θερμοί στο ενδεχόμενο συγκατοίκησης, δείγμα πως ακόμα και το εκσυγχρονιστικό μπλοκ μπορεί να μην είναι τόσο αρραγές όσο φαινόταν αρχικά.
Αυτή η συζήτηση, ωστόσο, αφορά την επόμενη φάση του εγχειρήματος, η οποία δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν το φθινόπωρο. Αυτή τη στιγμή για τη ΔΗΣΥ και τα στελέχη της προέχει η επιτυχής διεξαγωγή ενός Συνεδρίου χωρίς προηγούμενο το οποίο φιλοδοξεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στην ελληνική Κεντροαριστερά. Μένει να δούμε αν θα το πετύχει.